2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Migreni Tetikleyen Gıdalar
YAZI #5286 © Yazan Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU | Yayın Ocak 2019
Migren, binlerce yıldan beri bilinen bir hastalıktır ve nörolojik, gastrointestinal ve otonom değişikliklerin çeşitli kombinasyonlarda eşlik ettiği primer, epizodik bir baş ağrısıdır. Migrende ağrı ataklar halinde gelir. Ağrı çoğu zaman 4-72 saat içinde sonlanır ve ataklar arasında kişi normal hayatına devam edebilir. Fotofobi, fonofobi, konsantrasyon güçlüğü, esneme, aşırı uyku ve disfazi ise migrenin nörolojik belirtileridir. Genel sistemik belirtiler ise; ensede gerginlik hissi, yiyeceklere karşı istek, üşüme, iştahsızlık, beceriksizlik, diyare veya konstipasyon, susama, sık idrara çıkma ve sıvı retansiyonudur. Bazı migrenli hastalar başağrısı ataklarının nedensiz bir şekilde başladığını ifade ederler ancak çoğunlukla hormonal değişimler gibi içsel ya da hava değişimi, bazı kokular vb. gibi bir dışsal tetikleyici ya da tetikleyiciler birlikteliği ağrıyı başlatır. Bazı yiyecek ve içecekler de migreni tetikleyebilmektedir. Her migreni olan kişi tetikleyici bu etkenlere aynı duyarlılıkta olmayabilir.

MİGREN VE BESLENME İLİŞKİSİ

Migreni en sık olarak tetikleyenler stres, menstruasyon, az uyumak, fazla uyumak, öğün atlamak, yorgunluk, hava değişimleri (nem, basınç, rüzgar), alkol (özellikle şarap, bira), koku (parfüm ya da keskin kokulu kimyasallar), parlak ışık, sigara dumanı, yüksek rakım, öksürük, bazı gıdalardır. Bu tetikleyicilerin çoğu migren dışı başağrılarında da tetikleyici özelliğe sahiptirler. Koku, sigara dumanı, fazla kafein alımı, hava değişikliği ve parlak ışık diğerlerine göre daha çok migrene özgü tetikleyicilerdir. Gıdalar içinde de peynir, alkol (özellikle kırmızı şarap), nitratlı besinler sayılabilir.
Çikolata, peynir, turunçgiller, alkol, aspartam, monosodyumglutamat, yağ oranı yüksek diyet, süt ürünleri, kafein, öğün atlama, açlık, yetersiz su tüketimi migren baş ağrısı oluşumunda beslenmeye bağlı olan faktörlerdir.
Alkol Migren hastalarının 1/3’ünde, migren ataklarını tetiklemede alkolün etkisinin olduğu retrospektif çalışmalarla desteklenmiştir (Grotz, 2008). Littlewood ve ark., yaptıkları bir çalışmada, 300 ml kırmızı şarap tüketiminin migren baş ağrısını tetiklediğini belirlemişlerdir.
Tiramin (eski peynir ve kırmızı şarapta bulunan vazoaktif amin) içeren besinlerin potansiyel migren tetikleyicisi besinler olduğu kabul edilmektedir.
Feniletilamin yönünden zengin olan çikolata, migren baş ağrısını tetikleyebilmektedir.
Yağdan zengin besinler plazma trombosit artışına karşılık, plazma serotonin düzeylerini azaltarak baş ağrısına neden olabilmektedirler.
Dehidratasyon ortak bir migren tetikleyicisidir. Özellikle suyun dengeli bir şekilde tüketilmesi migreni uzaklaştırmaya yardımcı olabilmektedir.

SONUÇ
Sonuç olarak; migren atağının çok çeşitli tetikleyicileri bulunmaktadır. Bunlardan bazıları kontrol edilebilir, bazıları kontrol edilemeyen nedenlerdir. Migrenli hastaların tümüne genel olarak düzenli uyku uyumaları, düzenli beslenmeleri, öğün atlamamaları ve aç kalmamaları önerilmektedir. Migren hastalarının yediklerine dikkat etmeleri, ağrıyı harekete geçiren besinleri tespit edip bunlardan uzak durmaları, şiddetli baş ağrılarından kaçınmak için etkili bir yöntem olabilmektedir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatma Merve KALELİOĞLU Fotoğraf
Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi166 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU'nun Makaleleri
► Fonksiyonel Gıdalar Dyt.Selma Önelge GÜR
► Genetiği Değiştirilmiş Gıdalar Dyt.Özge KARAARSLAN
► Fonksiyonel-İşlevsel Gıdalar Dyt.Aysen ARICAN ÖZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Migreni Tetikleyen Gıdalar' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ketojenik Beslenme Haziran 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:15
Top