2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Özel Eğitimi Vazgeçilmez Kılan Etkenler
YAZI #5288 © Yazan Veysi ÇEÇEN | Yayın Ocak 2019
Özel Eğitimi Vazgeçilmez Kılan Etkenler
Geçmişten günümüze özel gereksinimli olan bireyler hep var olmuşlardı ve var olmaya devam edecekler. Ancak giderek oransal ve sayısal olarak yukarıya doğru bir eğilim söz konusudur. Uzmanlar bu artışı bir çok nedene bağlayabilmektedirler.

Bu nedenler ise; artan stres oranı, teknoloji kullanımında bilinçsiz kullanım (tv,televizyon,tablet vb. ), zararlı madde kullanımı ,doğal olmayan gıda kullanımı, hormonal gıdalar, genetiği bozulmuş gıdalar, radyasyon ,vb. bir çok neden gösterilebilir.

Bende bu nedenlerin insan biyolojisi üzerinde ve bilişsel algı üzerinde etkili olduğunu ve Süreğen hastalıkların ortaya çıkmasında etkili olduğunun düşüncesindeyim. Özellikle son yıllarda Türkiye’de ve dünyada oranı artan ve nedeni henüz kesin olarak tespit edilemeyen otizm spektrum bozukluğunun nörogelisimsel olarak adlandırılsa da yukarıda sayılan nedenlerin otizm üzerinde etkili faktörler olarak düşünülmektedir. Ve bu nedenler tüm özel gereksinimli çocuğun üzerinde etkisi vardır.

Yüzdelik olarak engel durumlarına bakıldığında;

Tablo : Türkiye’de Türüne Göre Engelli Sayısı ve Oranı(2015)

Engelli Türü Engelli Sayısı Toplam % si

Dil ve Konuşma 52.286 % 0,8
Görme 281.601 % 10,1
İşitme 210.531 % 7,6
Ortopedik 420.964 % 15,1
Ruhsal ve Duygusal 220.679 % 7,9
Süreğen Hastalıklar 1.025.579 % 36,9
hinsel 562.319 % 20,3
Toplam 2.773.959 % 100,0
Kaynak: ASPB Ulusal Engelliler Veri Tabanı (08.03.2015) (akt. Ceritli-Seyhan:2015,42)



Giderek artan özel gereksinimli bireylerin sayısında ancak devletler politikalarıyla bunun önüne geçebilirler .İnsan biyolojisine zararlı ne varsa yok etmeliler ve ülkeye girişlerinde sıkı tedbirler almalılar. Avrupa bu konuda bizim bir kaç tık üzerimizde, söz konusu gıda ile ilgili veya kullanılan kimyasal boylar vb. Maddeler ile ilgili birçok tedbir almaktadırlar. Bunun önüne geçmek için tüm devletlerin seferber olması gerekmektedir, aksi taktirde insanlık adına toplumları büyük tehlikeler beklemektedir.

Bunun yanında özel gereksinimli bireylerin özel eğitimi konusunda da revizyona gidilmesi gerekmektedir. Özel gereksinimli bireylerin eğitilmesi konusuna gerek devletler politikalarıyla gerekse de akademik camiada daha çok bilimsel araştırmalar yapılmaya özen gösterilmesi gerekmektedir.

Özel gereksinimli bireyler var oldukça bu bireylerin, normal gelişim gösteren bireyler gibi eğitim almaları gerekmektedir. Eğitim konusu her ne kadar güvence altına alanmışsa da, eğitim alamayan veya çeşitli nedenlerden dolayı, binlerce aile çocuğunun özel durumunu kabul etmediği için bizzat ebeveyn tarafından ihmal edilmektedirler.

özellikle demokratik ve çağdaş ülkelerde engelli bireylerin topluma katılımı ve moral açıdan desteklenmesi sosyal devlet anlayışının önemli gereklerindendir. Bu bireylerin desteklenmesi, ailelerin desteklenmesi toplumsal açıdan önemlidir. Bu tür çocukların ekonomik sektör haline getirip eğitimlerinin göz ardı edilmemesi gerekmektedir. Sektörel bazda aileler buna dikkat etmeliler ve buna müsaade etmemeliler. Rehabilitasyon merkezi vb. kurum ve kuruşlara giden çocukların eğitiminde amaç çocukları gündelik hayatta bağımsızlaştırmak olmalıdır. Eğitimin hayatilik ilkesi göz ardı edilmemelidir.

Gerek devlet gerekse özel sektörde aile eğitimi ,ebeveyn psikolojisi için özel birimler oluşturulmalıdır. Çünkü; özel gereksinimli bireye sahip ebeveyn maddi manevi yıpranmaktadır. Oluşturulan birimler emin olun bir çok boşanmaların ve parçalanan aile dinamiklerinin önüne geçebilecektir. Tabi bu birimler özveri ile etik çalışmaları gerekmektedir.

Özel eğitimde özel gereksinimli bireylerin eğitiminde odak noktamız bu çocukları her anlamada bağımsızlaştırmak olmalı ve çocuğunuzun özel gereksinimi dışında eğitimlerle vakitlerinin çalınmasına ebeveynlerin izin vermemesi gerekmektedir. Ülke genelinde çocuklara özel eğitim verilmeden önce aile eğitimine başlanmalıdır. Gerek devletin gerekse ülkende büyük bir sektör haline gelen rehabilitasyon merkezlerin ve de özel eğitimcilerin aile eğitimine çok ama çok önem vermeleri gerekmektedir.


Peki Neden Aile Eğitimi ?

Herkesin bildiği üzere destek eğitimi raporu alan bir birey sosyal devlet anlayışı gereği eğitim ücreti devlet tarafından rehabilitasyon merkezlerine ödenerek karşılanmaktadır. Haftalık 2 seans bazı durumlarda da 3 saat eğitim hakkı tanınıyor. Bu sayı aylık olarak hesaplandığında genelde 2 saatten hesaplanırsa aylık 8 seansa denk gelmektedir. Özel gereksinimli bir birey durumu en hafifinden en ağırına kadar bu 8 saat düşünüldüğünde gerçekten bir eğitimci olarak ülke genelinde havanda su dövüyoruz demekten başka çarem kalmıyor.

8 gibi komik bir rakamdan sonra en pratik çözüm aile eğitiminden geçer çocuk devletin verdiği seanslar dışında ekonomik durumu iyi olan aileler özel derslerle çocuğunun ders saatini artırabilmektedir. Ancak ekonomik olarak durumu olmayan aile ne yazık ki 8 saatle yetinmek zorunda kalıyor.

Hem ekonomik durumu iyi olan hem de kötü olan özel gereksinimli aileler için en etkili yol ise ; aile çocuğunun alan mezunu özel eğitimcisinden gereken bilgileri almalı ve bir eğitimci gibi evde kendileri çocuğuna eğitim verebilmeli ,gereken eğitimi alan aile bir iki yılda bir özel eğitimci gibi çocuğunu eğitebilir duruma gelmesi gerekmektedir. Aksi halde bu mesele kanayan yara olarak devam edecektir. Gerekirse devlet tarafından aile eğitimi merkezleri kurulmalıdır.

Başka büyük bir problem ise ;Türkiye’de özellikle anneler, toplum baskısı ve toplumun özel gereksinimli bireylerle ilgili bilgi sahibi olamadıkları için, ve bu çocuklar ötelendikleri için özel gereksinimli çocuk olması nedeniyle eve bağımlı hale gelir. Ve yine ailelerinin en büyük korkusu “biz ölünce çocuğumuza ne olacak?” kaygısıdır. Avrupa da Belçika, İsveç gibi ülkeler bunu en başından çözmüş, engelli özgür bir bireydir, yardıma ihtiyacı varsa devlet tarafından yardımcı sağlanır, nokta. Yani hem engelli bireyi özgürleştiriyor hem de aileyi. Ailelere seçenekler sunuluyor mesela Belçika da devlet soruyor biz mi bakalım çocuğa yoksa siz mi ? Veya gücün yetmiyorsa çocuğa mesai saatleri içerisinde eve özel eğitimci gönderelim vb. teklif ediliyor. Özel eğitim adına bu duruma gelebilmemiz asırlar alacak gibime geliyor.

işte tüm bu anlatılanlar ve özel eğitim özel gereksinimli birey için vazgeçilmezdir. .Bu konuda biz özel eğitimciler ve aileler bir olup işin üstesinden gelebilmemiz için var gücümüzle çalışmamız gerekmektedir.



Veysi ÇEÇEN
Özel Eğitim Alan Öğretmeni
     10 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Veysi ÇEÇEN
Mardin (Online hizmet de veriyor)
Özel Eğitim Uzmanı
TavsiyeEdiyorum.com ÜyesiTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Veysi ÇEÇEN'in Makale ve Yazıları
► Özel Egitimde Aile Eğitimi Veysi ÇEÇEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Özel Eğitimi Vazgeçilmez Kılan Etkenler' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Otizmi Erken Fark Edelim ! Aralık 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:45
Top