2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kuşlarda Kanat Ayarını Biz Veteriner Hekimler Ancak Hangi Durumlarda İstemiyerekde Olsa Acil Yapmayı Düşünebiliriz...Önerebiliriz...Yaparız.
YAZI #5394 © Yazan Vet.Hek.Tolgay AYTAR | Yayın Ocak 2019
KUŞLARDA KANAT AYARINI BİZ VETERİNER HEKİMLER ANCAK HANGİ DURUMLARDA İSTEMİYEREKDE OLSA ACİL YAPMAYI DÜŞÜNEBİLİRİZ...ÖNEREBİLİRİZ...YAPARIZ..😞:(((İsmi paşa jako papağan ❤🕊🕊🕊🕊🕊 https://www.tavsiyeediyorum.com/veteriner_4031_tolgay_aytar.htm
Çoğu kişi yanlış kanat ayarı nedeniyle kuşunun sağlığına çok zarar veriyor..Çünkü...kuşunuzun kanat tüyleri kesildiğinde bunalımlı bir dönem geçirecek, papağanınız stres olacaktır..,
bir yanlışı düzeltelim,kanat ayarı sadece belli durumlarda yapılması gereken bir işlemdir! papağan aldınız ve hemen kanatlarını kesmeniz gerekmiyor,İdeali bir papağanın uçabilmesidir. Uçmasından rahatsız oluyor yada korkuyorsanız, papağan almamalıydınız. İnanılanın aksine, kanat ayarı “eğitimi kolaylaştırmaz!” Uçamayan kuş ruhen ezilmiş, kendine güvenmeyen bir kuştur. Boyun eğici oluşunu “uyumluluk” zannetmeyin. Kanat ayarlı kuş güvensiz ve ezik hissettiği için daha uyumlu “görünür” Halbuki sadece zavallı, çaresiz bir durumdadır. Eğitim verirken kuşum uçup kaçıyor diye şikayet edenler oluyor. Tabiki uçacak, o bir kuş. Kuşlar uçar...Onun uçabileceğini hesaba katarak bir eğitim yolu izlemeniz gerekir. https://www.tavsiyeediyorum.com/veteriner_4031_tolgay_aytar.htm
kafanıza estiği gibi kanat ayarı yapmanızın da çok kötü zararları vardır.
kendisini koruyamayacağı hissini uyandırır. Bu hisse kapılan kuş, bir, içine kapanır, iki bunalıma girerek tüy yolmaya yada çıtlatmaya başlar, üç, herhangi bir nedenle tehdit altında olduğunu hissettiği anda saldırganlaşmaya, ısırmaya başlar. Çünkü artık kendisini savunabileceği tek silahı gagasıdır..
🕊Kuşlar uçarak stres atar, kanat ve göğüs kaslarını çalıştırır, yani spor yapar ,oyun oynarlar ve sağlıklı kalırlar. Kanat ayarlı bir kuş uçamamanın verdiği sıkıntıyı ve kas uyuşmasını, güçsüzleşmeyi üzerinden atabilmek için sık sık kanat çırpar. Yine de bu asla uçmanın yerini tutmaz. Hele kanat çırpamayacağı bir ortamdaysa, bu hareketsizlik bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açar. “Bağışıklık sistemi zayıf kuşun, bir, ömrü azalır, iki, hastalıklara karşı açık hale gelir”
🕊Daha önce uçabilen, ve uzun yıllar uçmayı tatmış bir kuşa kanat ayarı yaptığınızda, kuşun ruh halindeki değişim çok çabuk farkedilir. Kuş çevresine karşı duyarsızlaşır, ötmeyi bırakır ve içine kapanır. Ancak ebeveynlerinin özel ilgisiyle bu durumu yavaş yavaş aşar ama “her zaman” uçabilme arzusunu içinde taşır. Uçabilme arzusu uzun yıllar kanat ayarı yapılmış kuşlarda da mevcuttur ama siz göre göre o kadar alışmışsınızdır ki, dikkatinizi çekmez hale gelmiştir
🕊Kanat ayarlı kuşlarda tüy yolma sorunu çok daha sık görülmektedir. Kuşlar İçin uçabilmek onlar için stresi gideren bir özelliktir.Kanat ayarının yanlış yapılması durumlarında da tüy yolma davranışı çok yoğun görülmektedir.
🕊Kanat ayarlı kuşun özgüven konusunda sorunları vardır. Bir kuşu kuş yapan en doğal özelliğin elinden alınması onu elbetteki kendine karşı güvensiz yapacaktır
Ancak bazı önemli durumlarda kanat ayarı gereklidir.
🕊Kuşunuzun sinir sistemiyle ilgili ya da solunum yollarıyla ilgili bir hastalığı varsa, tedavi gördüğü süre boyunca uçmaması çok daha iyidir. Uçmak tedaviyi geciktireceğinden ya da hastalığı kötüleştirebileceğinden dolayı, kanat ayarı yapmak sağlık nedeniyle gerekli görülebilir.
🕊Kuşunuzda görülen bazı davranış problemlerini aşmak için bazen “hafif düzeyde” kanat ayarı yapmak gerekebilir. “ele alışık bir kuşun” şımarıklık ya da baskınlık nedeniyle ebeveyninin hiçbir sözünü dinlememesi, “kaçma kovalamaca” oyununu oyunluktan çıkarıp gündellik hayatına yerleştirmesi, ev sakinlerine uçarak saldırma durumlarıdır. Bu durumda kuşa “eğitim amaçlı” “geçici süreliğine”, “hafif düzeyde yani kuşun uçma yetisinin elinden alınması değil sadece hafif bir yavaşlatma yaşatacak kadar” kanat ayarı yapılabilir. Hangi davranış problemlerinde “hafif düzeyde kanat ayarı gerektiğine” kendi kafanıza göre karar veremezsiniz. Isırma, sağı solu parçalama, fobik davranışlar, tüy yolma vs. kanat ayarıyla “çözülemez!” Aksidir, kuşunuzun bu davranış sorunlarından kurtulması için "uçabilmesi" gerekir. Bazı davranış sorunlarını çözebilmek için kanat ayarı yapma durumu ancak tecrübeli bir papağan davranış bilimci avian veterineri ya da kuş eğitmeni tarafından tavsiye edilmelidir.
🕊Papağanınızın kısa süreli ya da uzun süreli olarak kaçma riski çok yüksek bir yerde bulunması, kanat ayarı yapmanızı gerektirebilir. Örneğin tatile birlikte çıkıyorsunuz ve kuşunuzu kapalı bir yerde, geniş bir kafes içinde tutma imkanınız yok. Ya da kuşunuz sürekli dışarıda bulunması gereken bir yerde ise yapılmalıdır..unutulmaması gereken: bir papağanın kanat ayarı yapılmış olsa da, rüzgarı ardına alarak uçabilecek olmasıdır. Bu nedenle kanat ayarı bir kuşun kaçma riskini sadece “azaltır”, ortadan kaldırmaz! Kuşunuzun kaçmasından endişe duyuyorsanız iki şeyi ona öğreteceksiniz: kuş tasması ve recall (gel-geri dön) eğitimi!
🕊Çift ya da arkadaş kuşlardan birinin “katilllik” yapma durumu söz konusu olduğunda, yani bir kuş diğer kuşu öldürmeyi, yaralamayı, ona zarar vermeyi kafaya takmış olduğu durumlarda saldırgan kuşu kontrol altına almak amaçlı kanat ayarı yapılabilir.
🕊Kuşunuzun vücudunun herhangi bir yerinde “kırık”, kötü bir yara varsa, kanat ayarı yapmak kuşun sağlığı açısından gerekli olabilir.
🕊Kuşta kalıcı bir sakatlık varsa (körlük, bacakların olmaması ,felç vs.), kuşun herhangi birşeyden korkup uçarak kendisine zarar vermesini engellemek için kanat ayarı yapılabilir.
Bu durumların dışında kanat ayarı yapmak kuşa eziyettir, kuşun doğasına tamamen aykırı, doğal olmayan bir işlemdir! Kanat ayarı yapılan kuş bolca sosyalleştirilmeli, bol oyuncakla oyalanabilmeli, yatmadan yatmaya yada ancak gerekli durumlarda kafeste kalmalı, gününün çoğunu kafesin dışında serbest geçirmelidir!
Yeni çıkan tüylerin içinde kan birikmesi vardır ve kesilmesi durumunda hem kuşun canı çok yanar tüy kanalı damar gibi olmadığı için, kanı durdurması çok çok zor olur..merkezimizde üç tür kanat ayarı yapıyoruz bunlar şunlardır...
🕊Hafif kanat ayarı
🕊Orta düzey kanat ayarı
🕊Tam kanat ayarı
sakın unutmayın, bir kanat tüyü "tamamen" çıkana kadar o tüye asla ve asla makas değmez! Asla o tüy kesilmez! Paşa seni çok seviyoruz🙏❤❤❤❤❤❤❤
🕊🕊öz-Vet Line 🕊🕊🕊 https://www.tavsiyeediyorum.com/veteriner_4031_tolgay_aytar.htm
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tolgay AYTAR Fotoğraf
Vet.Hek.Tolgay AYTAR
İzmir
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi56 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Tolgay AYTAR'ın Makaleleri
► Kuşlarda Aspergillosis Vet.Hek.Işıl KARATAN
► Kuşlarda Hastalık Belirtileri Vet.Hek.Ozan Ezgi BERBEROĞLU
► Köpeğiniz ve Acil Durumlar Vet.Hek.Doç.Dr.Güçlü GÜLANBER
► Kedi ve Köpek : Doğum Acil Durumları Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Acil Durumda Kedi-Köpeğin İncelenmesi. Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Kedi ve Köpekte Acil Bir Vakayı Farketme. Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Kuşlarda Kanat Ayarını Biz Veteriner Hekimler Ancak Hangi Durumlarda İstemiyerekde Olsa Acil Yapmayı Düşünebiliriz...Önerebiliriz...Yaparız.' başlığıyla benzeşen toplam 67 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:53
Top