2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Eğitim Koçu,derken???
YAZI #5415 © Yazan Hilal BUĞAN | Yayın Ocak 2019
-Afedersiniz. Psikolog musunuz?
-Hayır.Eğitim koçuyum.
-Aaa, öyle miii? Hangi üniversiteyi bitirmeniz gerekiyor?
-Aslında üniversite değil. Eğitim koçluğu sertifika programını tamamlamanız ve yüz yüze seanslar yapmanız gerekiyor.
Ayrıca öğretmen olmanız da eğitim koçluğu sürecini başarılı bir şekilde yürütmeniz için temel şartlardan biri.
………………………..
Zaman zaman yaşadığım bu diyalog, son günlerde önemi fark edilmeye başlanan eğitim koçluğu hakkında genel durumu gösteriyor.
Eğitim koçluğu, ülkemizde çok sık değişen müfredat ve sınav sisteminin arasında sıkışıp kalmış olan öğrencilerimiz ve velilerimiz için ciddi anlamda bir çözüm kapısı olmaya başlamıştır.
Öğrencinin tüm başlıklarıyla çalışan eğitim koçluğu, ebeveyn koçluğu seanslarıyla da anne-babanın kendi duyguları ve başarı algıları hakkında farkındalık oluşturmalarına yardımcı olan bir çalışma alanıdır.
……………………………………
-Eğitim koçu ne yapar çocuklar?
-Çalışma planı yapaar
En çok duyduğum cevap.
Genel algının bu olması, ben ve tüm eğitim koçları adına üzücü bir durum.
-Tamam da hocam, eğitim koçu ne yapar? Anlatın da bilelim o halde😊
………………………………………..
Eğitim koçu, yol arkadaşıdır.
Her öğrencinin kendi içinde müthiş bir potansiyeli olduğunu bilir ve öğrencideki bu harika potansiyeli ortaya çıkarmak için koçluk becerilerini kullanır.
Öncelikle öğrenci; neler yapabileceğini, hangi kaynaklara sahip olduğunu fark eder ve bu kaynak ve potansiyeli nasıl kullanmak istediğine karar verir.
Sonraki adımda ise, her eğitim koçu kendi donanımı ve birikimiyle temel koçluk becerilerini birleştirerek öğrencinin akademik yolculuğunda /ve bu akademik yolculukla iç içe geçmiş olan hayat yolculuğunda/ yol arkadaşlığı yapar.
Akademik anlamda öğrencinin öğrenme algısı,öğrenme stilinin belirlenmesi ve öğrenme sürecinde hangi derste hangi tekniği kullanırsa kalıcı öğrenmenin gerçekleşeceğine dair teknik destek verir.
Yine aynı süreçte öğrenme sürecini baltalayan engelleri öğrencinin fark etmesine ve bu engelleri nasıl kaldıracağına dair öğrencinin kendi cevabını bulmasına yardımcı olur.
Sık sık seans bitimlerinde;
-Eee hocam. Ne konuştunuz?
sorusunu soran anne- babaya her seferinde sabırla konuşulanları öğrencisinin izni olmadan kendileriyle paylaşamayacağını izah eder.
Bununla birlikte, öğrenci için gerekli olan uygun dış çevreyi oluşturmaları amacıyla da zaman zaman anne- babayla ebeveyn koçluğu seansları yapar.
…………………………………………………………
Her anne-baba, çocuğu için güzel bir gelecek kurmak veya bu geleceğe katkıda bulunmak ister.
Ve her anne-babanın kendine özgü bir başarı algısı ve gelecek beklentisi vardır.
Bu beklentilerin altında yatan duyguları fark eder ve ortak bir başarı tanımında buluşurlarsa anne-babalar, çocuklarının akademik süreçlerinde
daha güçlü ve emin adımlarla destek verebilirler.
…………………………………….
Bu bakış açısından yola çıkılarak yapılan ebeveyn koçluğu seansları yoluyla ebeveynler de birtakım koçluk becerilerini edinirler ve ilişkilerinde bu becerileri kullanabilirler.
……………………………………
Günün sonunda öğrencilerinden ve ailelerinden gelen teşekkür mesajları ile yüze yayılan sıcak bir tebessüm, eğitim koçunun hissesine düşen mutluluk payı olur ve…
Yeni güne hazırlanır…
     33 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hilal BUĞAN
Ankara
Biyoloji Öğretmeni
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi36 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Hilal BUĞAN'ın Yazıları
► Eğitim mi Öğretim mi? Ebru KALAY SULAR
► Evlilik Öncesi Eğitim Başar AKÇAGÖZ
► Çocukta Cinsel Eğitim Habibe AYKAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Eğitim Koçu,derken???' başlığıyla benzeşen toplam 96 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Beyaz Haberlerim Var Haziran 2020
◊ Sınavlarımız Haziran 2020
◊ Derslerin Nasıl? Haziran 2020
◊ Anne Olmak... Mayıs 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:59
Top