2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kış Depresyonuna Dikkat!
YAZI #5417 © Yazan Psk.Derya TURGUT | Yayın Ocak 2019
Birçoğumuz kış aylarının başlamasıyla uyku isteğimizde artış olduğunu, gün içerisinde yorgun ve bitkin hissettiğimizi ya da çevremize karşı daha isteksiz ve duyarsız olduğumuzu farketmişizdir. Çünkü mevsim değişimleriyle doğada olduğu gibi insan psikolojisinde değişiklikler olur. Bu değişimlerden bir tanesi de mevsimsel depresyon olarak bilinen mevsimsel duygudurum bozukluğudur. Mevsimsel depresyon genellikle ilkbahar veya sonbahar aylarında depresif belirtiler ile kendini gösterir. Belirtiler her yıl aynı dönemlerde başlayıp aynı dönemlerde sona erer. Bu depresyon çeşidi her mevsim görülebilir ancak toplumda daha sık gözlemlediğimiz ve şimdi bahsedeceğimiz mevsimsel depresyon türü kış depresyonudur. Kış depresyonu eylül ekim ayları gibi başlayıp ilkbahar aylarına kadar devam eder.

Kış Depresyonunda En Sık Görülen Belirtiler Nelerdir?
*Kilo artışı
*Şekerli ve karbonhidratlı yiyeceklere aşırı ilgi
*Uyuma isteğinde artış
*Aktivitede azalma
*Motivasyon ve enerji azlığı
*Umutsuzluk
*Suçluluk duygusu
*Değersizlik duygusu
*Kaygı
*Karamsarlık
*Huzursuzluk
*Hüzün

Neden Kış Depresyonu Yaşarız?
Mevsimsel depresyonun kesin bir nedeni saptanamamış olmakla birlikte farklı faktörler söz konusudur. Genetik faktörler, stres ve gün ışığından yeterince faydalanamamak nedenler arasında sayılabilir.
Gün ışığı varsayımını uzmanlar şu şekilde açıklıyor; beynimizde bulunan serotonin ve melatonin maddeleri enerjimizi korumada ve uykumuzu düzenlemede önemli rol oynarlar. Melatonin hormonu uyku halini oluştururken serotonin hormonu keyif ve mutluluk hali oluşturur. Kış aylarının başlamasıyla uzayan geceler ve gün ışığından daha az faydalanmamız melatonin artışına neden olurken serotonin düzeyini azaltır.
Peki Kış Depresyonundan Korunmak İçin Neler Yapabiliriz?
*Açık alanda egzersiz ve yürüyüş yapın. Hem stresinizin azalmasına yardımcı olur hem de gün ışığından daha fazla faydalanmanızı sağlar.
*Evinizi ve çalışma ortamınızı daha aydınlık olacak şekilde düzenleyin.
*Uyku düzeninize ve beslenmenize dikkat edin.
*Ailenizle ve arkadaşlarınızla daha sık ve keyifli vakit geçirin.
Depresif hissettiğimiz zaman bütün bunları yapmak zor gelebilir ancak unutmamak gerekir ki beyin davranışı ciddiye alır.
Kış depresyonunu ciddi bir probleme dönüşebilir. Bu nedenle önemseyin ve profesyonel yardım almaktan çekinmeyin.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Derya TURGUT
Psikolog
 
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Derya TURGUT'un Makaleleri
► Çocukluk Depresyonuna Dikkat Psk.Burçin KOYUNCU
► Sonbahar Depresyonuna Dikkat Psk.Gizem HÜNERLİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Kış Depresyonuna Dikkat!' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:17
Top