2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gençlerde Ergenlik Dönemi
YAZI #5433 © Yazan Psk.Eyüp TUNAHAN | Yayın Ocak 2019
Gençlerde Ergenlik Dönemi; biyolojik, psikolojik, zihinsel ve sosyal açıdan bir gelişme ve olgunlaşmanın yer aldığı çocukluktan erişkinliğe geçiş dönemidir. Unesco, ergenlik dönemini 15-25 yaş dilimleri arasında göstermektedir. Biyo-fizyolojik gelişmeler erinlik öncesi ve erinlik çağlarında görülür.

Ergenlik dönemi, insan gelişimindeki en hızlı iki büyüme evresinden birini oluşturur. Bu dönemdeki bedensel gelişim bir anlamda duygusal, sosyal ve zihinsel olgunlukların temelini oluşturmaktadır. Ergenlik, biyolojik gelişmeyle başlar ve bedensel-zihinsel-ruhsal gelişmeyle son bulur. Ergenlik dönemi yaşanması oldukça zor olan bir evredir. Bu evre anlatma çabasının yoğun olarak sürdürüldüğü bir dönem şeklinde açıklanabilir. Psikolog Stanley Hall‘a göre yeni bir kişiliğe bürünen gencin değişiklikleri cinsel olgunluk sonucu yani biyolojik kaynaklıdır. Hall bu dönemi bir fırtına ve gerginlik evresi olarak tanımlar. Gençlerimiz bu dönemde duygusal, dengesiz, ileri görüşlülükten yoksundur. Bu dönemde ergenlik güçlükleri yaşanabilmektedir. Ergenlerde yürüttüğümüz psikolojik çalışmaların etkisi önemlidir. Ergenin duygusal dünyasında bazı çelişkiler dikkati çeker. Yalnızlıktan duyulan hazzın yanı sıra, bir gruba katılma özlemi, yetişkini yetersiz görme eğilimi ve ona dayanma, endişe ve umutsuzluğa karşın geleceğe çoşkuyla yöneliş ergenliğin belirgin duyguları arasındadır. Sosyal ilişkilerde duyulan korkular, ergenin kendisiyle ilgili korkuları, mantığa uymayan korkular, kapalı veya yüksek yerlerden korkma fobilerin belirtisidir. Öfke ve endişenin olması ergenlik döneminde bir ani patlama veya içe dönme gibi belirtilerle kendisini gösterir.

Yapılan çalışmalar göstermiştir ki parmak emmek, tırnak yemek, dudak emmek veya ısırmak, burun kaşımak, saç bükmek veya çekmek, yüzü elin üzerine dayama veya yüze elle dokunmak gibi davranışlar bu döneme ait sinirliliğin ve yoğun kaygının doğurduğu alışkanlıklardandır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Eyüp TUNAHAN'ın Makaleleri
► Ergenlik Dönemi Psk.Gökhan BİNGÖL
► Ergenlik Dönemi Psk.Nazlı DİNÇ
► Ergenlik Dönemi Psk.Çiğdem KARAKUŞ
► Ergenlik Dönemi Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Gençlerde Ergenlik Dönemi' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kum Terapisi Süreci Nedir? Haziran 2017
► Aile Oyun Terapisi Haziran 2017
► Çocuk ve İstismar Mart 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:48
Top