2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikolog Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Konular
YAZI #5467 © Yazan Uzm.Psk.Ela URAL İMRE | Yayın Şubat 2019
Ruh sağlığı, her sağlık alanı pratiğinde olduğu gibi büyük bir özen ve titizlik gerektirir.

Bununla birlikte, ülkemizde ruh sağlığı alanında bir meslek yasası yoktur. Bu sebeple, ünvan ve meslek tanımlamalarda büyük bir karışıklık ve standart eksikliği mevcuttur.

Gerekli yasal düzenlemeler sağlanmadan nereden, ne şekilde güvenilir psikolojik destek alınabileceği toplum için oldukça kafa karıştırıcı olmaktadır. Tam da bu sebeple bu konuyu ele almanın çok önemli olduğunu düşündüm.

İşte, psikolog seçerken dikkat edilmesi gereken en temel konular:
1. MESLEKİ YETKİNLİK VE YASAL YETERLİLİK
Psikoloji lisans bölümü mezunu kişiler, koşulsuz psikolog ünvanı almaya hak kazansa da bu diploma psikoterapi yapmak için gerekli olan bilgi ve beceriyi sağlayamamaktadır.
Seçtiğiniz psikoloğun:
a. En az Yüksek Lisans diplomasına sahip olması (Ruh sağlığıyla ilgili klinik/ uygulamalı alanlarda),
b. Klinik/ Ruh Sağlığı uygulama ortamlarında denetim altında staj veya çalışma deneyimi edinmiş olması,
c. Bilimsel temellere dayanan, akredite psikoterapi eğitimleri ile uzmanlaşmış veya uzmanlaşmakta olması
büyük önem taşımaktadır.

2. MESLEKİ GÖZETİM & DENETİM
Başka önemli bir konu ise, psikoloğun kendisini mesleki olarak geliştiriyor ve kendisinden daha deneyimli uzman psikologların gözetiminde süpervizyon (mesleki danışmanlık) almasıdır. Ruh sağlığı profesyonelinin psikoterapi sürecini doğru yönetebilmesi için sağlıklı yargılara varabilmesi ve tarafsız olabilmesi gerekmektedir. Bu yüzden:
a. Uzmanın kendisinin de psikoterapi sürecinden geçmiş ya da geçmekte olması
b. Yeni çalışmaya başladığı veya eğitim aldığı konularda daha deneyimli bir uzmandan kesinlikle mesleki danışmanlık (süpervizyon) alması
c. Mevcut çalıştığı konularda süpervizyon almaya ihtiyaç duymaması halinde kendisine denk meslektaşları ile çalışmalarını değerlendirmek (intervizyon) ve devamlı bir gelişim içerisinde olmak
çok mühimdir.

3. İLKE VE SORUMLULUKLARIN GÖZETİLMESİ (ETİK ÇALIŞMA)
Temel olarak her psikolog;
Danışanlarının gizliliğini korumaya,
Özel hayatını danışanlarından ayrı tutmaya,
Bilimsel standartları en yüksek düzeyde uygulamaya ve korumaya,
Tarafsızlık ilkelerini benimsemeye ve toplumun hiçbir kesiminin mağdur edilmemesi için ayrımcılık yapmamaya,
Kendi mesleki yetkinlik alanlarına bağlı kalmaya
mecburdur.
Bu etik çalışma ilkeleri Türk Psikologlar Derneği Etik Yönetmeliği’nde (www.psikolog.org.tr/turkey-code-tr.pdf) net olarak belirtilmiştir.

Sonuç olarak yasal düzenlemelerin yanı sıra, psikolog yetiştiren eğitim kurumlarının daha nitelikli hale getirilmesi, mesleki yetkinliklerini arttırmak için dışarıdan alınabilecek eğitimlerin erişilebilir ve sürdürülebilir olması gibi değişimler ile güncel durumun iyileşebileceğini düşünüyorum.

Konu ile ilgili tüm düşünce ve sorularınızı bana her zaman iletebilirsiniz.

Bol farkındalıklı günler dilerim,

Ela Ural, M.Sc.
Uzm. Psikolog & Sanat Terapisti
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ela URAL İMRE Fotoğraf
Uzm.Psk.Ela URAL İMRE
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Ela URAL İMRE'nin Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Psikolog Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Konular' başlığıyla benzeşen toplam 59 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:28
Top