2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Eyvah! Çocuğum Yere Düştü! Ne Yapsam Acaba?
YAZI #5480 © Yazan Psk.Dnş.Ebutalip ÖZENÇ | Yayın Şubat 2019
Eyvah! Çocuğum yere düştü!
Ne yapsam acaba?

Çocuğunuz yere düştüğünde eğer ciddi bir yaralanması yoksa düştüğü yerden kaldırmayın.
Belki acımasızca gelebilir ama yazının devamını okudukça bana hak vereceğinizi düşünüyorum.

Çocuğunuz yere düşünce önce ağlamaklı gözlerle size bakar ve sizin yüzünüzden
duygunuzu okumaya çalışırız. Eğer anne yada baba endişeli bir ifadeyle çocuğa doğru koşar yada hamle yaparsa çocukta çok kötü birşey olmuş mesajını alır ve ağlamaya başlar.
Peki böyle bir durumda ne yapmalıyız?

Belki bu soruya yapmamamız gerekenlerle başlamak daha doğru olacak. Öncelikle görmezden gelmek iyi bir problem çözme yöntemi değil. Çünkü bu çocukta değersizlik duygusu oluşturabilir. Yada kalk yerden ağlama ağlayacak birşey yok demekte problemi çözmediği gibi çocuğun değersizlik hissetmesinin yanında kendi duyguları konusunda da şüphe duymasına neden olur. Uf mu oldu? Kim yaptı bunu. Al sana kötü beton. Al sana pis diken gibi sorumluluğu çocuk haricinde ki nesnelere yüklemek ise bence en vahimidir. Çünkü çocuğa burada verdiğimiz mesaj hayatta yaptığın hataların, yanlışların sebebi hep dışarıdadır ve seninle hiçbir ilgisi yoktur mesajıdır.

İşte "Özgüvenli çocuk" ile "sözde güvenli çocuk" arasındaki ince farkı bu gibi zamanlarda çocuğunuza hissettirdiklerinizle oluşturuyorsunuz.
Halbuki çocuğunuz düştüğünde telaş içinde koşup yardım etmeye çalışmak yerine 'özünde kendisine güvenmesi' için;
çocuğa güven verici bir ifadeyle bakıp kalkıp devam etmesini destekleyebilir ya da "Canın acıdı biliyorum ama yerden kalkabilirsin" gibi ifadelerle onun yanında olduğunuzu belirtebilirsiniz. Bu çocuğunuzu bağımsız, özgüvenli ve hatalarından ders çıkaran bir birey olma yolunda cesaretlendirerek hayata devam etmesini sağlar.
Hayatta düştüğü zaman kalkabilecek becerilere sahip bir birey de tekrar ayağa kalkma konusunda geri kalan insanlara göre her zaman bir adım önde olur.

(Hayatta düştüğü zaman tekrar ayağa kalkabilen birini kimse yıkamaz)
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ebutalip ÖZENÇ Fotoğraf
Psk.Dnş.Ebutalip ÖZENÇ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Ebutalip ÖZENÇ'in Yazıları
► Eyvah! Çocuğum Tek Uyumuyor! Psk.Şimal AYDIN
► Eyvah Çocuğum Ergenlikte! Psk.Günce TOROSLU
► Eyvah Çocuğum Ergen! Psk.Dnş.Sümeyra YAPICI AYDIN
► Eyvah Çocuğum İki Yaşında Psk.Elif TANIL
► Eyvah Çocuğum Porno İzledi! Psk.Nalan EYİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Eyvah! Çocuğum Yere Düştü! Ne Yapsam Acaba?' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Kendini Bil Şubat 2019
◊ Anda Olmak Şubat 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:39
Top