2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çift Terapisi Nedir ?
YAZI #5485 © Yazan Uzm.Psk.Betül KINA ÖZKAYA | Yayın Şubat 2019
Çift terapilerinde de görürüz ki evliliğin ilk yıllarında kendi çekirdek ailelerini kurmakta güçlük çekebilirler. Sebebi geçmişteki düzen ve sorumlulukların çogunu ebeveynlerine yükleyebileceği yaşantıya sahip olması olması olabilir. Sorumlulukların 2’ ye bölünmesi fikri ya da tek başına olabileceği fikri kaygılandırıyor olabilir. Ayrıca onay aldığı bir ebeveyn nin olmaması eşiyle birlikte eşit ilişki içerisinde olması bildiği düzenin (anne-çocuk,baba-çocuk ilişkisinin) dışında kalmaktadır.
Burada çocukluk mertebesinden evin hanımı ve evin beyi mertebesine geçiş durumu olduğundan kişilerin uyumlanması belirli bir zaman alabillir.Evliliğin ilk 5 yılı tam bir adaptasyon dönemi sayılabilir. Bu adaptasyon döneminde çiftlerin “iş birliği ve “sorumlulukları paylaşma ana başlıklarına dayanarak hareket etmeleri bu kaygıları azalmalarına sebep oabilir. Eger bu başlıklar esas alınmazsa evliliğin ilerleyen yıllarında daha büyük problemlerle karşılaşılması kaçınılmaz olabilir.

Çift terapisi eşlerin duygu-düşünce ve davranış biçimlerini ortak bir ifade haline dönüştürebilmek bu üç alanda ki durumlarını farkedebilmek ve rayına oturtabilmek için çıkılan bir yolculuktur. Her birey kendi değerleriyle olusturduğu bu yaşantıyı yeni ahlak ve değerlerle birleştirmeye kalktığında bu uyum sürecinde sorunlar yaşayabilir.

Evliliğin ilk yıllarında bütünlük sağlanamyınca problemler git gide büyüyerek artabilir. Çiftler süreçle ilgili yeterli bilgi ve beceriye vakıf olamadıkları için durumu yönetmekte güçlük çekebilirler. Aslında tamda bu noktada uzman desteği almaları gerekebilir. Fakat toplumumuzda böyle bir destek almak yerine yeniliklerin sorunu halledeceği düşünülmektedir. Yeni ev yeni iş aileye klenecek olan yeni bir üye gibi... Yenilikler bir nevi sorunları öteleme halidir. Geçici iyilik halini ve sorunları bastırmayı yok saymayı ögretebilir. Bizler sorunların ötelenmeden zamanında üzerine çalışılmasından yanayız. Tıpkı şeker hastalığına aday bir bireyin buna yakalanmaması için ilaç desteği alması gibi çiftlerinde destekleyici bir şekilde terapi almaları gerekmektedir.
Çift terapisi ortalama 8-12 seans uzun süreli terapilerde ise 17 seansa kadar sürebilir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uzm.Psk.Betül KINA ÖZKAYA
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Betül KINA ÖZKAYA'nın Makaleleri
► Çift Terapisi Nedir? Abdullah ÖZER
► Çift ve Aile Terapisi Nedir? Psk.Şengül DEMİRSOY BÖCÜ
► Evlilik ve Çift Terapisi Nedir? Psk.Duygu ÇİLOĞLU
► Çift Terapisi Psk.Başak DALDA KİLECİ
► Çift ve Evlilik Terapisi Psk.Şeyma KOÇAK
► Çift ve Evlilik Terapisi Psk.Büşra SEZİKLİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Çift Terapisi Nedir ?' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:32
Top