2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Özel Gereksinimli Kardeşe Sahip Çocuklar
YAZI #5487 © Yazan Veysi ÇEÇEN | Yayın Şubat 2019
Özel gereksinimli bireylere sahip ailelerde aile içerisinde normal gelişim gösteren çocukların yaşayacakları veya yaşadıkları ilgili bir kaç önemli noktaya değinmek istedim.

Toplum içerisinde kardeş kıskançlığı olarak nitelendirilen kardeşler arası çekişmeler hemen hemen her ailede mevcuttur. Kıskançlık 3 ile 8 yaş arasında yaşanan yoğun bir duygu durumudur .Bilinçli ebeveynler bu konu üzerinde durur, ancak ne yazık ki bilinçsiz olarak nitelendirdigimiz aile tiplerinde bu durumun çocuklar için iç açıcı olmadığı bilinmektedir.

aile içerisinde birden çok çocuğa sahip olunca ebeveynler çocuklar arasında maddi manevi dengeyi ve eşitliği sağlamakta zorlanabilmektedirler. Bu denge ve eşitliği özel gereksinimli çocuğa sahip ailelerde sağlamak ebeveyn açısından baya bir zor durumdur.Çünkü; ebeveyn bu durumda ister istemez özel gereksinimli çocuğa odaklanıyor ve ilgiyi özel çocuguna verme durumunda kaliyor. Bu durumda ev içerisindeki diğer kardeşler ihmal ediliyor.Herkes için geçerli bir durum degil, ancak bir çok aile bu konuda yanılgıya düşebilmektedir.Her ne kadar çocuklar üzerinde bu durum az etki olarak gözükse de bu durum çocuk psikolojisi üzerinde etkilidir.

Aile içerisinde normal gelişim gösteren çocuklar üzerinde etkili olan ebeveynlerin olumsuz davranışlari,çocuklara davranış ve duygu bozukluklarına neden olabilir. Bunun önüne geçilmediği durumda normal gelişim gösteren çocuk üzerinde ciddi etkiler birakabilir.


BU DURUMDA ÇOCUKLAR NE TÜR DAVRANIŞLAR GÖSTEREBİLİR

1)Çocuklar üzerinde çeşitli duygu ve davranış bozukluklarına neden olabilir.

2)Normal gelişim gösteren çocuk aile içerisinde kendini değersiz his edebilir.

3) Özel gereksinimli kardeşine karşı kin duyguları besleyebilir.

4)İlgiyi kendisine çekebilmek için özel gereksinimli kardeşinin davranışlarını rol model alabilir.

5)Hırçın davranışlar sergilemeye başlayabilir.

6)Özel gereksinimli kardeşine şiddet uygulayabilir.

7)Altını ıslatma, parmak emme gibi alışkanlıklar, çocuğunuzda özgüven sorunu olduğuna ve onun ilgi istediğine işaret ediyor olabilir .Bu madde çok önemli dikkat edilmelidir.

8)En sık rastlanan ise geriye dönme dediğimiz kazanılmış davranışlarda gerileme yaşayabiliyorlar, biberonla beslenme isteği, konuşma da gerileme vb. durumları yaşayabilir.

9)Çocuk kendini terk edilmiş, güvensiz ve desteksiz hissetmeye başlayabilir.

10)sevgi,nefret,üzüntü,intikam gibi koruma duyguları arasında çatışma yaşayabilir.


Bu ve bunun gibi problemler ev içerisinde baş gösterebilir.


BUNLARIN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN NELER YAPILABİLİR !

1)En önemlisi ebeveynlerin bu duygunun evrensel ve doğal olduğunun farkında olmalılar.

2)Ev içerisinde özel gereksinimli kardeşinin bakımı için sorumluluk verilebilir.

3)Özel gereksiniminin ne olduğu ile ilgili geniş bilgi verilmelidir.

4)Verilen ilginin nedeni ve neden verilmesi gerektiği ile ilgili sürekli konuşulmalı ve ikna edici söylemler söylemelidir.

5)Aktiviteler yapılmalıdır ve bu aktivitelerin içerisinde herkes katılmalıdır.

6)Çocuğu bu duygusundan dolayı suçlamak yargılamak son derece yanlıştır. Aksine onu anladığınızı his ettirmeniz gerekmektedir.

7)Aile ikna konusunda kendisini Yetersiz his ediyorsa uzman yardımına başvurabilir.


"Çocuklarımızın sadece fizyolojik ihtiyaçlarını gidermek ilgili ebeveyn olduğumuz anlamına gelmiyor, ilgili ebeveyn ; fizyolojik ihtiyaçları gidermekle birlikte çocukların psikolojik ve ruh sağlığını koruyabilen ve evin içerisindeki diger bireyler arasında iletişimde entegrasyonu sağlayandır".



Veysi ÇEÇEN
Özel Eğitim Alan Öğretmeni
Facebook Sayfası :Özel Eğitim Akademisi
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Veysi ÇEÇEN
Mardin (Online hizmet de veriyor)
Özel Eğitim Uzmanı
TavsiyeEdiyorum.com ÜyesiTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Veysi ÇEÇEN'in Makale ve Yazıları
► Özel Gereksinimli Çocuklar ve Bilgisayar Psk.Melisa KÜÇÜK DEDEOĞLU
► Özel Çocuklar ve Aileleri Psk.Dnş.Ömer MENTEŞE
► Özel Yetenekli Çocuklar Psk.Dnş.Tuğba GÜRÇAĞ
► Üstün ve Özel Yetenekli Çocuklar Psk.Doğan Demirkan ÖZDEMİR
► Üstün ve Özel Yetenekli Çocuklar Psk.İbrahim ERTABAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Özel Gereksinimli Kardeşe Sahip Çocuklar' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Otizmi Erken Fark Edelim ! Aralık 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:53
Top