2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okulda Sağlıklı Beslenme
YAZI #5491 © Yazan Dyt.İlay POLAT | Yayın Şubat 2019
Eğitim ve öğretim her zaman birbiriyle karıştırılan kavramlar olmuştur. Eğitim kişinin doğduğu an itibariyle kazandığı farkındalık ve öğrenimdir. İlk olarak eğitim ailede başlar ve eğitimin en kalıcı olduğu süreç çocukluk dönemidir.Öğretim ise okulda kazanılır.Öğretimin hedefine ulaşabilmesi, büyümenin ve gelişimin bedensel ve ruhsal gelişme ile tamamlanabilmesinde sağlıklı beslenmenin öneminden bahsedeceğim.


Doğru beslenmek zihin performansını artırır. Bu nedenle gerek lise , üniversite sınavlarına hazırlık dönemlerinde, gerek eğitim yılı boyunca süren sınav dönemlerinde öğrenciler bilinçli ve sağlıklı bir beslenme programı uygulamalıdır.

Yapılan araştırmalar, sabah kahvaltısı yapan öğrencilerin okula devam ve okul başarılarının yapmayanlara göre çok daha iyi olduğunu göstermiştir. Hem sınav sabahı hem de tüm hazırlık dönemi boyunca, sabah kahvaltısı yüksek önem taşımaktadır.



Kahvaltı alışkanlığı olmayan bir ailenin çocuğuna bunu alıştırması daha zor olacaktır. Sabahları hep birlikte kahvaltı edilmelidir. Kahvaltısız güne başlanmamalıdır.



Aşağıda okul performansınızı ve motivasyonunuzu artıracak kendi kendinize uygulayabileceğiniz maddeleri sıralayacağım.

Su, ayran, domates suyu, kefir tüketimini artırın.

Gazlı içecekler de bulunan Co2 gazı insan sağlığına zararlı bir gaz ,yoğun şekilde şeker içermektedir.Sıvı ihtiyacı doğrudan sudan karşılanmalıdır.Gazlı içecekler yerine kefir,domates suyu,ayran içmek sağlıklı bir davranış değişikliği olacaktır.

Fazla sıvı tüketimi sonrasında gece sık idrara çıkma şikayeti varsa yatmadan önceki ara öğünde 1 avuç kabak çekirdeği tüketilebilir. Bu sayede uykunuz bölünmemiş, daha derin ve rahat uyku uyumuş olursunuz.

2.Beslenme çantası ihmal edilmemeli!

Şehir hayatında veya tam gün eğitim uygulanan bir düzende trafikte geçirilen uzun sürelerde öğün atlama riski olabiliyor bu nedenle beslenme çantasına veya çantalarda beslenme gözü ve su desteğine ihtiyaç vardır. Aksi takdirde acıktığınız zamanlarda kantine veya otomatlara yönelip, hem daha çok para harcayıp hem de besin kalitesi düşük, tuz ve şeker oranı yüksek gıdalarla sağlıksız beslenerek üstüne bir de kilo alabilir hale gelebilirsiniz.






3.Atıştırmalıklarınızı evde kendiniz yapın.

Atıştırmalık olarak sunulan paketli market ürünleri katkı maddesi ve boya maddeleri içeriyor. Alerjik reaksiyonların yanı sıra, uzun vadede kalp ve damar, diyabet, mide ve bağırsak hastalıklarına neden olabiliyor.Kuru yemiş, kuru meyve ve kendinizin sebzelerden hazırlayabileceğiniz cipslere; muz, hurma veya pekmez kullanarak yapılmış kekleri tercih edin.

Örneğin:Elma, armut, muz gibi taze meyveler veya kuru kayısı, kuru incir, kuru erik gibi doğal kurutulmuş meyveler; ceviz, fındık, badem, leblebi; süt, ayran, kefir; sandviç, tost, ev yapımı börek/poğaçalar, sebzeli/meyveli kekler gibi sağlıklı atıştırmalıklar

4.Kahvaltınızı pratik hale getirin.

Sabah kahvaltı yapılmazsa beyin fonksiyonları için yeterince enerji oluşmaz. Yorgunluk, baş ağrısı, dikkat ve algılamada azalma görülebilir. Her gün 10-15 dakika erken kalkın. Kahvaltı yapmak istemeseniz de pratik alternatifler hazırlayabilirsiniz. Ancak bunlar kesinlikle hazır ürünler olmamalı. Evde hazırlanmış sandviçler, börekler, 1 meyve yanına bir yumurta ve biraz peynir, krep, arada yulaf ezmesi ve bir bardak süt veya ayran hazırlayarak kalkar kalkmaz yiyemiyorsanız ilk teneffüste yemeniz için çantanıza koyabilirsiniz.





5. Öğlen yemeklerini atlamayın!



Öğlen yemek alternatifi olmayan okullarda beslenme çantalarında, öğlen yemekleri için etli-peynirli tam buğday/çavdar sandviçleri muhakkak çiğ sebzelerle (domates, salatalık, avokado) desteklenmelidir. Hem sıvı ihtiyacı hem de kalsiyum ihtiyacınız için ayran veya sade kefir eksik edilmemelidir.



6.Besinleri iyi çiğnemeyi öğrenin!

Telefonda, tablette oyun oynarken ,araştırma yaparken veya gözler televizyona odaklı haldeyken yemek yemek besinleri hızlı ve iyi çiğnemeden yutulmasına neden oluyor. Bu da mide rahatsızlıklarına, fazla kalori alımına ve kiloya neden olabiliyor. O nedenle besinleri iyi çiğnemeyi öğrenin, elinizde telefon, tabletle masaya oturmamayı deneyin



7.Her gün 2,5 litre su tüketilmeli

Her gün düzenli olarak 2,5-3 litre su tüketilmesi iştahı dengeleyici ve motivasyon artırıcıdır. Uygun olan su kapları kullanılmalı ve temizliği düzenli olarak yapılmalıdır.




8.Okullarda sağlıklı beslenme için bir bilinç yaratılmalı!

Okul desteği, okul aile birliği veya başka birkaç veli bir araya gelerek “beslenme” ile ilgili bir birlik oluşturabilir. Program içerisine kantinin ve otomatların sağlıklı alternatiflerle zenginleştirilmesi, okullarda ara öğün dağıtımı,sağlıklı beslenme, toprak ve tarım bilgisi gibi konularla uzmanlardan destek alarak geliştirmeye gidilmesi faydalı olacaktır.



9.Okul yemeklerinde ayçiçeği yerine zeytinyağı tercih edilmeli

Eğer okulda öğle yemeği çıkıyorsa menüleri ve yemeklerin lezzetini muhakkak inceleyin. Böyle bir kurul oluşturun. Menüleri bir diyetisyenin hazırladığı ve denetlediği kurumların seçilmesini sağlayın. Aksi takdirde zeytinyağlı taze fasulye, ayçiçek yağı ile hazırlanmış çok tuzlu bir yemeğe dönüşebilir.

10.Ekmeksiz olmaz!



Beyin işlevleri ve sinir sistemin de görev alan B grubu vitaminler oldukça önemlidir. Bu nedenle ekmek zengin B vitamini kaynağı olması nedeniyle mutlaka tam buğday / çavdar ekmekleri tercih edilmelidir.



11.Ekinezya çayı için!

Sınava hazırlık döneminde bağışıklık sisteminin güçlü olması, enfeksiyona yakalanmama,zihinsel ve bedensel performans açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle, ek olarak haftada 3-4 gün 1 bardak ekinezya çayı içebilirsiniz.

Bu dönemde antioksidan içeriği yüksek besinler, stres ve gerginliği azaltmak adına oldukça önemlidir. Kara erik kurusu, çekirdekli siyah üzüm kurusu, çilek, domates, havuç, ananas ve kabuklu elma oldukça zengin antioksidan kaynaklarındandır.



12.Günlük 10 bin adım atın!

Kolunuza takılabileceğiniz adımsayarlar ile günlük 10bin adım atmayı hedefleyin.







Sizin yaşam şeklinize ve kişisel özellikleriniz, kan tahlillerinize özel olarak oluşturulabilecek programın detayları için sosyal medyadan benimle iletişime geçebilirsiniz.



Uzm.Dyt.İlay Polat

www.diyetisyenilaypolat.com

info@diyetisyenilaypolat.com

05335634432
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlay POLAT Fotoğraf
Dyt.İlay POLAT
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.İlay POLAT'ın Makaleleri
► Okulda Doğru Beslenme Dyt.Şefika AYDIN
► Okulda Başarı İçin; Beslenme Önerileri Dyt.Perihan KOCA ÇELİKDELEN
► Sağlıklı Beslenme Dyt.Özge KARABAĞ
► Sağlıklı Beslenme Dyt.Zeynep HASOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Okulda Sağlıklı Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Tıbbi Hacamat Şubat 2019
► Stres ve Beslenme Eylül 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:31
Top