2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yetişkin Olma Ehliyeti
YAZI #5493 © Yazan Uzm.Psk.Dilruba ERDEN | Yayın Şubat 2019
Çocukluk ve ergenlik yaşantımız nasıl yetişkinler olacağımızı belirliyor. Yani ailemizin küçükken bize verdiği duygusal ve zihinsel bazı mesajlar, yetişkin hayatımızdaki ilişkilerimize yansıyor. Gerçek benliğimize ulaşmak, sağlıklı bir ebeveyn, eş, birey olabilmek için söz konusu etkileri analiz edip, zarar verici olanları iyileştirmemiz gerek.
Hayatımızı bir arabaya benzetelim. Küçükken direksiyona geçemezdik. Ehliyetimiz yoktu, ayaklarımız pedallara yetişmez ve direksiyon hâkimiyetini sağlayamazdık. O nedenle ailemiz bizi nereye götürürse oraya gitmek durumundaydık. Artık birer yetişkiniz. Ayaklarımız pedallara yetişiyor, direksiyonun hâkimiyeti de bizde. İstediğimiz yöne sürebiliriz hayatımızı. Çocukluğumuzu silemeyiz. Ama o küçük halimizi arka koltuğa oturtup, kemerini bağlayabiliriz. Siz direksiyondayken onun kucağınızda olması sizin dikkatinizi dağıtabilir. O sizin geçmişiniz. Ama bırakın arka koltukta ve güvende otursun. Siz de yolunuza devam edebilin böylece. Sıra ehliyete geldi… Yaşam arabamızı sağlıklı ve kaliteli kullanmaya dair bir yeterlilik aransaydı şayet, bu kesinlikle çocukluk ve ergenlik yaşantılarının onarımı ile başlardı.
Küçüklüğünde ailesinden değer gördüğünü hissetmeyen, suçluluk duygusu aşılanarak büyütülmüş bir çocuğun büyüdüğünde hiç kimseden yeterince değer görmediğine inanması şaşırtıcı olmaz. Geçmiş yaşantıların birçoğu sizin elinizde değildi. Ancak yetişkinlik hayatınızın bu şekilde devam edip etmemesi sizin tercihiniz. Geçmişin acı veren kısımları ile yüzleşmek zorlu bir süreç gibi gözükse de sonrasında size vaat edilen onarılmış, mutlu ve kendinizi gerçekleştirmenize fırsat tanıyan bir yaşam sunulmakta. Alanında uzman psikologlardan destek alarak, zihinsel ve duygusal yönden de sağlıklı bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

UZM. PSK. DİLRUBA ERDEN
Uzman Klinik Psikolog
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dilruba ERDEN Fotoğraf
Uzm.Psk.Dilruba ERDEN
Balıkesir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi13 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dilruba ERDEN'in Makaleleri
► Yetişkin Çocuklar Psk.Dnş.Fatih FİDAN
► Çocuk Yetişkin Psk.Zeynep BALKIZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yetişkin Olma Ehliyeti' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:47
Top