2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Uyku
YAZI #5495 © Yazan Psk.Cengiz ŞİMŞAT | Yayın Mart 2019
İnsan hayatının, günlük ve ömür olarak büyük bir kısmını geçirdiği, ve yaşam kalitesine çok önemli katkıda bulunan unsur UYKUdur.
En sakin yolculuk UYKUdur
Tevfik FİKRET
Günün 8 saatini, ortalama 70 yıllık ömrümüzün 20-25 yılını uykuda geçiririz. ilk başta ziyan olmuş bir süre gibi gelebilir ama şunu unutmamak lazım; uyanık kaldığımız süreyi kaliteli ve huzurlu geçirmemiz için uyumamız gerek. Yaşamımız ne kadar kaliteli ise uykumuzda o oranda kaliteli olacaktır ve bu “kaliteli yaşam kaliteli uyku, iyi uyku iyi yaşam” döngüsüne dönüşecektir.
Teknoloji ve şehir yaşamının getirdiği olumsuzluklardan bir tanesi de maalesef uyku sorunudur.ve bu sorun maalesef ki uyku bozukluğu hastalıklarına yol açabiliyor. Bunların büyük bir çoğunluğu psikolojik kökenlidir. Psikolojik kökenli olanların büyük bir kısmı da kaygı bozukluğuna dayalıdır.
İş hayatının getirdiği stres, gelecek kaygısı, ekonomik sorunlar ve ilişkiye dayalı problemler kişinin yoğun anksiyete içinde bulunmasına neden oluyor buda günün yoğun derecede kaygılı geçmesine neden oluyor haliyle günlük yaşadığım yoğun stres baskı gece huzurlu uyumamıza büyük bir engel teşkil etmektedir.
Peki iyi bir uyku uyumamız için ne yapmalıyız;
• Uykumuz gelmeden yatağa girmeyin
Nasıl ki acıkmadan yemek yemeyiz, yeme çalışsak da bu pek zevkli olmayacaktır hatta acıkmadan yemeğe oturduğumuzdan çeşitli mide sorunları yaşarız. Vücudumuzun uykuya hazır olduğunu his ettiğimizde yatağa gitmeliyiz yok yatakta bir o yana bir bu yana dönüp dururuz ve uyuyamayınca daha çok gerilir ve sinirleniriz. Bu neden ile vücudumuzun yapmayı istediğimiz şeye hazır olmalı.
• Gündüz uyku kaçamakları yapmayın
Haliyle gece uyuyamadığınızdan gündüz fırsat bulduğunuzda uyursanız bu kere yine gece uyuyamayacaksınız ve bir süre sonra bu bir döngüye dönüşecektir.
• Günde bir saat yürüyüş(egzersiz) yapın
Gün içersinde açık havada yaptığınız bir saatlik yürüyüş veya egzersiz kaslarınızın yeterince yorulmasına neden olacaktır. Kaslarınızın dinlenmesi için vücudunuz sizi uykuya zorlayacaktır.
• Aynı saate uyanın
Her gün farklı saatte uyanırsanız vücut ritminizi ve biyolojik saatiniz bozmuş olursunuz.uyku düzenini sağlayana dek tatil günlerinde de yapmaya çalışın
• Ne içtiğinize dikkat edin
Akşam yemeğinden sonra uyarıcı türden içecekler (kahve,çay,enerji içecekleri) almayın aksine süt ürünleri tüketmeye çalışın (yoğurt,ayran,süt)
• Kendinizi uyumaya zorlamayın
Yatağa girdiniz belli bir süre geçmesine rağmen uyuyamadıysanız yataktan çıkın zihninizi ve gözlerinizi yoracak kitap okuma, tv izleme veya bilgisayar gibi aktivitiler yapın. Uykunuz geldi ise orda uyuya kalın tekrar yatağa kadar giderseniz tekrar uykunuz kaça bilir ve başa dönersiniz

• Diyaframı çalıştıracağınız nefes egzersizi yapın

Vücuda yeteri kadar oksijen gireceğinden kaygılarınız nispeten daha çok azalacaktır ve buda rahat uyumanızı sağlayacaktır.bu egzersizi nefesi burnunuzdan alıp bir ağzınızdan verme şeklinde ama oldukça yavaş yapmalısınız

İlkin uyuyamamanın sebebini bulmak gerek bu kaygıyı dayalı ve uzun süreli ise muhakkak psikoterapi sürecince girmek gerek
İYİ UYKULAR…
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Cengiz ŞİMŞAT'ın Yazıları
► Uyku Psk.İ.Nil BİREYŞOĞLU ÖZEN
► Uyku Psk.M.Kenan ALYÜRÜK
► Uyku Yoksunluğu Psk.M.Kenan ALYÜRÜK
► Uyku ve Evreleri Psk.Filiz ÖMEROĞLU
► Uyku Evreleri Psk.Nurhayat YÜKSEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Uyku' başlığıyla benzeşen toplam 52 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Suç ve Ceza Eylül 2019
◊ Error Nisan 2019
◊ "Evdeki Yabancı" Eylül 2018
◊ İlk Zil Eylül 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:36
Top