2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikoloğa Neden Gitmeliyiz?
YAZI #5500 © Yazan Uzm.Psk.Damla ARDACOŞKUN | Yayın Mart 2019
Çoğu birey için psikoloğa başvurma kararı zorlayıcı bir süreçtir. Anne- babalar çocuklarıyla farklı yöntemlerle baş etmeye çalıştıktan sonra, problem sayılan davranış sonlanmayınca psikoloğa gitmeye karar verebilirler. Psikoloğa ne zaman başvurmalıyız sorusunun net bir cevabı olmamakla birlikte, bireyin veya çocuğun işlevselliğini etkiliyorsa bu kararı almak gerekir. İşlevsellik, bireyin günlük yaşantısını devam ettirebilmesidir. Örneğin, gece uykularında problem yaşayan bir çocuk, ara sıra kabus görüyorsa, sabah dinç bir şekilde uyanabiliyorsa ve gün içerisinde derslerine katılabiliyorsa, günlük işlevselliğini yerine getirebildiğini düşünürüz. Fakat çocuk, sabah uykusunu alamadan kalkıyor, gün içerisinde dersine odaklanmakta zorlanıyor ve devam edemiyorsa işlevselliği zarar görmüş diyebiliriz. Bunun dışında yaşamın ilk 5 yılının kişilik gelişimi için çok önemli bir dönem olduğunu unutmamak gerekiyor. Bu dönemde çocuğun gelişim takibi için bir psikologla görüşmek, yakından takip etmek için çok faydalı olacaktır.
Ebeveynler veya yetişkinler psikoterapi sürecine başladığında hızlı bir çözüm bulacaklarına, problemin hemen çözüleceğine inanırlar. Fakat yapılan araştırmalar, ilk değişim sinyallerinin genellikle dört haftalık sürecin sonunda başladığını, kalıcı bir değişim elde etmek için ise uzun bir psikoterapi sürecine ihtiyaç duyulduğunu göstermiştir. Şüphesiz bu süreci önceden kestirmek mümkün değildir. Terapi süreci başladıktan sonra oluşturulan yol haritasında sürece dahil çıkarımlarda bulunulabilir.
En sık merak edilen konulardan biride problemlere kesin çözüm bulunacağına emin olmaktır. Problemin ne zaman başladığı, ne kadar zamandır sürdüğü, somatik bir kaynağının olup olmadığı gibi farklı etkenler bu soruyu doğru cevaplamak için gereklidir. Terapide önemli esaslardan biride rutin ve devamlı katılım sağlamaktır.Süreç ilerledikçe ve olumlu etkileri gözlemlenmeye başladıkça, danışanın terapiye olan inancının artmasıyla paralel olarak çözüm bulunacağına emin olunmaktadır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Damla ARDACOŞKUN Fotoğraf
Uzm.Psk.Damla ARDACOŞKUN
İstanbul
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Damla ARDACOŞKUN'un Makale ve Yazıları
► Bir Psikoloğa İhtiyacım Var! Psk.Mehmet UZUT
► Psikoloğa Gitmek.... Psk.Funda KIVRIKOĞLU
► Psikoloğa Ne Zaman Başvurmalıyım? Psk.Aylin GÜNDOĞDU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Psikoloğa Neden Gitmeliyiz?' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Farkında Ebeveynlik Mart 2019
◊ Kardeş Kıskançlığı Şubat 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:27
Top