2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çölyak ve Tiroid Hastalıkları
YAZI #5652 © Yazan Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU | Yayın Mart 2019
ÇÖLYAK VE TİROİD HASTALIKLARI

Çölyak her yaşta ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Çölyak hastalığının insan sağlığı üzerinde önem taşıyan birçok değişimlere neden olmasından dolayı doğru teşhisi önemlidir. Çölyak hastalığı ile birçok hastalık arsında ilişkide bulunmaktadır. Tiroit rahatsızlığı da bu hastalıklardan birtanesidir.

Çölyak hastalığının en çok etkiledikleri arasında otoimmun sistemi gelmektedir. Otoimmun sistemi vücudu zararlı bakterilerden, kanser hücrelerinden ve zararlı maddelerden koruyan bağışıklık sisteminin adıdır.
Yapılan araştırmalar çölyak hastalarının ‘haşimato’ hastalığına yakalanma oranlarının yüksek olduğunu göstermiştir. Gluten ile tiroid hücrelerinin hücre zar yapısı birbirine benzediğinden gluten için programlanmış bağışıklık hücreleri gluten ile tiroid hücrelerini karıştırmaktadır. Bu durum glutene karşı oluşan bağışıklık hücrelerinin tiroid hücrelerine saldırması ve parçalamasına neden olabilmektedir. Bu sebeple gluten hassasiyeti olan kişilerde otoimmün tiroid hastalıklarının (haşimato ve graves) toplum ortalamalarında daha sık görüldüğü bilinmektedir. Yani çölyak ve tiroit bezi sadece vücudumuzun aynı kısımlarını etkilemekle kalmıyor aynı zamanda çölyak, tiroid bezi iltihabı olma ihtimalinizi de yükseltiyor.
Gluten ve haşimato hastalığı arasında kesin olarak tıbben bir ilişki belirtilmemiştir ancak bilinen bazı sebepler aşağıda sıralanmıştır:
–Çölyak hastalığının ve tiroit hastalığının birlikte oluşması muhtemeldir çünkü her ikisi de yaygın görülen otoimmün hastalıklardır.
–Çölyak hastalığının bireyleri tiroit hastalıkları gibi diğer otoimmün hastalıklara yatkın hale getirdiğine dair kanıt mevcuttur.
–Tiroit hastalığının teşhisi sıklıkla çölyak hastalığından önce konulur; doktorlar tiroit hastalığını çölyak hastalığından daha fazla test ederler çünkü bu hastalık çok yaygındır.
–Çölyak hastalığı olan bazı bireyler, belirli bir süre gluten içermeyen diyet uyguladıktan sonra, daha az tiroit hormonu yenileme tedavisine ihtiyaç duyduklarını bildirmişlerdir. Bunun nedeni; gluten içermeyen diyetin ince bağırsakların iyileşmesine olanak sağlaması ve böylece tiroit ilaçları daha iyi emilmesidir. Gluten içermeyen diyet ayrıca daha az iltihaplı cevaba neden olur ve tiroit bezinin iltihabını azaltır.

Glutensiz beslenmek tiroit rahatsızlığı için kesin bir destek beslenme yöntemi olmamakla birlikte , gluten içeren besinleri yeteri kadar tercih edip , dengeli ve yeterli beslenmek sağlıklı olmak için temel durumdur.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatma Merve KALELİOĞLU Fotoğraf
Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi166 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU'nun Makaleleri
► Çölyak Dyt.Sinan YILDIZ
► Çölyak Hastalığı ve Beslenme Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çölyak ve Tiroid Hastalıkları' başlığıyla benzeşen toplam 99 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ketojenik Beslenme Haziran 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:58
Top