2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Fibromiyalji ve Glutensiz Beslenme İlişkisi
YAZI #5653 © Yazan Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU | Yayın Mart 2019
Fibromiyalji ve Glutensiz Beslenme İlişkisi
Çölyak her yaşta ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Çölyak hastalığının insan sağlığı üzerinde önem taşıyan birçok değişimlere neden olmasından dolayı doğru teşhisi önemlidir. Çölyak hastalığı ile birçok hastalık arsında ilişkide bulunmaktadır. Fİbromiyalji rahatsızlığı da bu hastalıklardan birtanesidir.

Fibromiyalji sendromu kas-iskelet sisteminde uzun süreli olabilen, vücutta yaygın ağrı ve hassasiyete yol açan bir yumuşak doku romatizmasıdır. Fibromiyalji yaşayan kişiler vücutlarının çoğunda gerginlik ve hassasiyet hissederler; ayrıca tutulma, baş ağrısı ve el ve ayaklarda karıncalanma gibi diğer belirtilerle de karşılaşırlar. Yapılan çalışmalarda, glutensiz beslenmenin fibromiyalji yaşayan kişilerde belirgin bir iyileşme sağladığını ortaya koyuyor.
Firomiyalji sendromu olan hastalara 1 yıllık glütensiz diyet verilmiş ve değerlendirilmesi yapılmıştır. Glutensiz diyet semptomlarda önemli bir iyileşme sağlamıştır. FM'li hastalarda glütensiz bir diyetle kayda değer bir klinik iyileşmenin sağlanabileceğini ve çölyak olmayan glüten duyarlılığının, FM sendromunun altta yatan tedavi edilebilir bir nedeni olabileceğini düşünülmektedir. Glutenli beslenmek fibromiyaljinin komplikasyonlarında artışa neden olabilir. Bu yüzden fibromiyalji tedavisine destek olarak glutenli yiyeceklerin tüketilmemesi öneriliyor.
Gluten içeren besinler ve glütensiz beslenme konusunda makalelerimize göz atmayı ihmal etmeyin.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatma Merve KALELİOĞLU Fotoğraf
Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi166 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU'nun Makaleleri
► Hipotroid ve Beslenme İlişkisi Dyt.Füsun BİLGİN ÇAKMAK
► Menopoz ve Beslenme İlişkisi Dyt.Şeyma SARAY
► Spor ve Beslenme İlişkisi Dyt.Şule DOĞAN BEYAZ
► Selülit ve Beslenme İlişkisi Dyt.Sinem KOLBAKIR AYDIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Fibromiyalji ve Glutensiz Beslenme İlişkisi' başlığıyla benzeşen toplam 82 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ketojenik Beslenme Haziran 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:15
Top