2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Erken Dönem Çocukluk Sürecinde Atma Davranışı
YAZI #5656 © Yazan Uzm.Psk.Yağmur ÇELİK | Yayın Nisan 2019
ERKEN DÖNEM ÇOCUKLUK SÜRECİNDE ATMA DAVRANIŞI
Çocukların ihtiyaç duyduğu ilgiyi yeterli olanda sağlayamıyorsanız çocuklar bu yola baş vurabilirler. Çocukların bu süreçteki amacı dikkatinizi çekmek ve ilgi görmektir. Annem veya babam benimle ilgilenmiyor diye düşünen çocuk ilgi odağı olabilmek için oyuncağını fırlatabilir. Çocukların sergiledikleri bu tip davranışlar her zaman sadece ilgi odaklı olmayabilir. Anne baba olarak öncelikle çocuğunuzun neden bu davranışı sergilediğini anlamaya çalışın. ilk 18 ay için bu davranışları çocuk keşfetmek için sergileyebilir, dünyayı tanıma döneminde olan çocuklar henüz oyun sürecindedir; bu dönemde atma davranışının olması doğaldır.
Bebekler tutma refleksinin 3. aydan itibaren nesneleri alır tutar ve yakalar, bu süreçte çocuk elindeki nesne ve yerçekimi arasındaki ilişkiyi keşfeder. 2 yaş dönemi öncesinde çocuklarda sebep sonuç ilişkisi gelişmediğinden bulunduğu her nesneye atma davranışı ile test ederek deneyim kazanırlar. Attığı top zıplamıştı acaba yeni atacağı oyuncak da zıplayacak mı, attığı bardak kırılmıştı, acaba kaşık da kırılır mı gibi düşünceleri bir süre deneyimlemeden vazgeçmeyeceklerdir.
Çocukların eşyaları oyuncakları atma davranışı 18. aydan 3 yaşına kadar çok eğlenceli bulduğu yeni bir oyun, yeni bir beceridir. Çocuklar için bu davranış eğlencelidir, bunu yapabiliyor olmaktan mutluluk duyarlar. Çocuk elindekini attıktan sonra yere düştüğünü fark eder, bu onun için yeni bir bilgidir. Topu dışarı attığında sıçrar geri döner, fakat farklı bir objeyi attığında yeni deneyimler öğrenir. Bu süreçte çocuğunuza kısıtlamayın atma oyununa hatta sizler de katılın. Çocuğun bu eylemleri ne amaçla bir oyuna çevirebilirsiniz , oyuncaklarını sadece oyuncak sepetinin içine atabileceğini söyleyerek ona hedef göstermiş olursunuz. Çocuğa neleri ve nereye atabileceğini atabileceği konusunda sınırlamalar getirmek önemlidir. Çocuklarım başkalarının canını yakmasına engel olun. Birisini incitebilecek şekilde eşyaları attığında karşısındaki kişinin canının acıya bileceğini ona söyleyerek çocuğu bulunduğu ortamdan uzaklaştırın. Çocuk birisini incitecek şekilde elindekileri attığında hep aynı tepkileri vermeye çalışın, çocuklar tekrarla öğrenir ve tekrarla olumlu davranışı pekiştirirler. 3 yaş sonrası çocuklarda atma davranışı devam ederse bu durum öfke kontrolü sorunu olabilir. Öfkenin başka nesneye yansıtılması veya öfkesini size bir şeyler atarak gösterdiği düşünülebilir. Çocuğunuzun neye sinirlendiğini anlamaya çalışın ve onu anladığınızı her zaman ona açıklayın, sözel olarak anlatıp ona sarılarak hissettirin. Çocuklar anlaşıldıkları hissetmek isterler.
Atma davranışında amacınız bu davranışı doğru yere yönlendirmektir, bu noktada çocuk atma davranışı gösterdiğinde iletişimde olun yapacağı davranışın sonuçlarını görmesine izin verin, bu davranışa devam ederse atacağı şeyi elinden alın sınır getirin atmaya devam ederse elinden alacağınızı ileterek kararlı olun.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yağmur ÇELİK Fotoğraf
Uzm.Psk.Yağmur ÇELİK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Yağmur ÇELİK'in Makale ve Yazıları
► Otizmin Erken Dönem Belirtileri Sümeyra ÖZTÜRK
► Erken Çocukluk Dönemi ve Oyun Psk.Dnş.Hatice ŞEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Erken Dönem Çocukluk Sürecinde Atma Davranışı' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► 2 Yaş Bir Sendrom Mu Nisan 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:59
Top