2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Az Bilinen Ama Aslında Fazlasıyla Yaygın Olan Rahatsızlık : Mısophonıa ☕🍽 😫
YAZI #5675 © Yazan Psk.Merve KOÇU | Yayın Nisan 2019
AZ BİLİNEN AMA ASLINDA FAZLASIYLA YAYGIN OLAN RAHATSIZLIK : MISOPHONIA ☕🍽 😫
Ağız şqpırdatması, sakız çiğneme, çatal sesleri, nefes alma gibi seslerden fazlasıyla rahatsız oluyorsan : Misophonia Hastalığına sahip olabilirsin.

Peki nedir “Misophonia”?📥

💫Misophonia hastalığı henüz DSM-5’te yer almayan ve son yıllara kadar hastalık olarak kabul edilmeyen bir durumdu.
💫 Ağız çarpıdatarak yemek yenmesi, hüpleterek çay içilmesi, yüksek sesle nefes alınması, cakkır cakkır sakız çiğnenmesi vb. aslında bir çok kişinin rahatsız olduğu durumlardır. Ki toplum içerisindeki görgü kurallarına ters düşmesi de bu hoşlanmama durumunun “normal” olduğunu gösterir.

💦Ama bazılarımız bu sesten hoşlanmama durumunun çok daha fazlasını yaşarlar. Öfkelerini kontrol edemezler, çıldıracak gibi/dehşete kapılacak gibi hissederler. Sinirden ağlarlar, çok büyük tepkiler verirler. Ve bu sesleri duymamak için ortamdan uzaklaşmayı / kulaklıkla müzik vs. dinlemeyi/ onların yaptıklarının aynısını yapmayı kaçış yolu olarak bulurlar.

💦Ancak bunlar kalıcı çözümler olmadığı gibi sosyal ortamlardan uzaklaşmasına ve yaşam kalitesinin düşmesine yol açar.
💦Bu bireylerin frontal lobları diğer insanlara göre farklılık gösterir.
💦Henüz tam bir tedavisi olmayan bu rahatsızlık bir çok yönden OKB’ye benzemekle birlikte misophania görülen bireylerde Okb ve depresyona da sıkça rastlanmıştır.

TEDAVİSİ NASILDIR?

💦 Bu nedenle tedavi esnasında ilaç kullanılması ve psikoterapi/hipnoterapi gibi yöntemlerin bireylere göre geliştirilerek kullanılması; bireyin yaşam kalitesini artırmasına ve bulunduğu kaygı durumundaki azalmalara yardımcı olacaktır.

💌 LÜTFEN İNSANLARI YARGILAMADAN ÖNCE ÖĞRENELİM!
👉Çünkü bu gerçekten var olan bir hastalık ve sizin keyfi/keyfi olmayan (rahatsızlık veren) davranışlarınız başkalarının hayatını çok olumsuz etkiliyor olabilir. Bu yüzden önce saygı, hoşgörü ve anlayışla yaklaşalım.

✍ Psikolog Merve Koçu ✍
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Merve KOÇU Fotoğraf
Psk.Merve KOÇU
Sivas (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi33 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Merve KOÇU'nun Makale ve Yazıları
► Çocuğu Fazlasıyla Himaye Etmek Psk.Elif Y. ÇAVUŞOĞLU
► İlişkiniz Aslında Sizsiniz Psk.Ali Rıza TUNUR
► Aslında Psikolog Kimdir Psk.İzzet GÜLLÜ
► Çatışma’ya Bir de (Aslında) Bu Gözden Bakmak Dr.Psk.Dnş.Erdinç ÇAĞLAYAN
► Karne Aslında Neyi Ölçer Psk.Ali Rıza TUNUR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Az Bilinen Ama Aslında Fazlasıyla Yaygın Olan Rahatsızlık : Mısophonıa ☕🍽 😫' başlığıyla benzeşen toplam 50 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:59
Top