2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Anne Baba Çocuk İlişkilerinde de Tanzim Gerekiyor
YAZI #5676 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Kerim CANDAN | Yayın Nisan 2019
Aile içinde çocuklara sevgi, saygı ve ilgiyi de aracılara rehin bıraktıktan sonra tanzim düzenlemesinin sadece sebze meyveye değil hayatımızın birçok alanında gerekliliğini düşünmeye başladım.

“Tanzim satış noktası” gündemde epey yer bulunca, bende de anne babaların çocuklarına doğrudan ulaşabilmelerinin önemini somutlaştırma düşüncesi oluştu. Çünkü sebze meyve fiyatlarındaki aşırı artış nedeniyle belediyelerin aracıları devre dışı bırakarak doğrudan üreticiden aldığı sebze meyveyi tüketiciye ulaştırdığı tanzim satış noktaları fiyatların aşağı inmesini sağladı. Kimdir bu aracılar, merak etmiyor değilim? Fakat gündemimiz aracılar olmadığı için burayı hızlı geçerek esas maksadımı anlatmak istiyorum. Tanzim sözcük anlamı olarak; sıraya koyma, sıralama, düzenleme, düzen verip yoluna koyma gibi anlamlara gelmektedir.

Ben de bu olumlu atmosferden etkilenerek hiçbir aracıyı, televizyon, pahalı oyuncakları, cep telefonlarını ve parayı araya koymadan çocuklarımızla doğrudan iletişim kurup zaman geçirelim istiyorum. Çoğunlukla anne babalar çocukları ile zaman geçirmek yerine sevgi, saygıyı ve ilgiyi yukarıda saydığımız aracılara rehin bırakmışlardır. Bugün birçok ailede anne baba televizyon izlerken çocuklar kendi odalarında telefon ve internetle zaman geçirmektedir. Bunda şüphesiz en etkili faktör anne baba ve çocuklar arasında ilgilerin farklı olmasıdır. Ebeveynler haber ve tarihi dizilere zaman ayırırken çocuklar internet, oyun ve olumsuz örneklerle dolu okul dizileri dediğimiz diziler veya çukur izlemektedir. Bu da doğal olarak birlikte zaman geçirmeyi bırakalım birlikte televizyon izlemeyi bile zorlaştırmaktadır. Aynı ev içinde birbirine yakın ve uzak olabilmek başlıca ailevi bir sorundur. Bu nedenle anne babalar, her gün yemek saatleri dışında çocukları ile birlikte zaman geçirmelidir.

Hatta bunların yanında çoğunlukla çocukları ile sağlıklı iletişim kurmak isteyen ebeveynler kendimize ve kültürümüze uymayan tavsiye ve öğütlerle de araya engeller koymaktadır. Son zamanlarda çocuk gelişimi ve psikolojisi konusunda yerli bir anlayış gelişmekte olmakla birlikte hala yabancı kültür etkisi yer yer görülmektedir. Özellikle dizilerde rol model olarak lanse edilen oyuncuların yaşam tarzları, giyim ve davranışları çok zaman çocukları olumsuz etkilemektedir. Bunlara ilaveten her anne babanın çocuklarına karşı farklı yaklaşımları vardır. Her çocuk da farklı ve özeldir. Bu nedenle uzmanların her tavsiyesi kendi çocuklarımız ve ailemiz için geçerli olmayabilir. Doğrusu anne babalar uzmanları dinleyip çeşitli kitaplar okuduktan sonra edindiği bilgileri kendi aile ve çocuklarına uygularken bireysel farklılıkları dikkate almalıdır.

Aslında siz de şu an tanzim yazı noktasındasınız. Lütfen müsterih olunuz, hiçbir aracı olmadan, yüzde kaç yüzler zam yapılmadan doğrudan size ulaştırılan yazıyı okuyorsunuz! Soğuk depolarda veya bilgisayar klavyesinde beklemeyen bu yazıların ebeveyn tutumlarınıza katkısı olacağını ümit ediyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kerim CANDAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Kerim CANDAN
Konya
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Kerim CANDAN'ın Makaleleri
► Anne Baba Tutumu ve Çocuk Psk.Elif ATABAY
► Anne-Baba ve Çocuk İlişkisi Psk.Dnş.Havva BAYAR
► Anne Baba İlişkisi ve Çocuk Psk.Merve TUNAY DÜNYA
► Anne-Baba-Çocuk İlişkileri Dr.Psk.Dnş.Ayşe Devrim BURÇAK
► Başarılı Anne-Baba-Çocuk İlişkisi Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN
► Başarılı Anne Baba Çocuk İlişkisi Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Anne Baba Çocuk İlişkilerinde de Tanzim Gerekiyor' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ertelenmiş İlgi Haziran 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:49
Top