2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Anne Babalara "Aşırı Buzlanma Uyarısı"
YAZI #5677 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Kerim CANDAN | Yayın Nisan 2019
Çocuklarının gelişim özellikleri ve ihtiyaçlarını bilen ebeveynler için ciddi bir sorun olmamakla birlikte her anne baba için geçerli olacak birkaç hatırlatmada bulunmak istiyorum.

Çünkü çocuk yetiştirmek, büyütmek tatlı bir telâşe olmakla birlikte endişe ve kaygının da çok olduğu önemli bir süreçtir. Bu nedenle de her anne baba çocuklarını tehlikelerden korurken en iyi şekilde eğitim almalarını ve başarılı olmalarını ister. Anne babalar da bu nedenle aile bütçesinden önemli rakamları çocukları için ayırmaktadır. Fakat unutulmamalı ki iyi bir çocuk yetiştirmek için para yeterli olmamaktadır. Anne babanın ilgisi, kurduğu iletişim ve birlikte geçirilen nitelikli zamanlar da çocuklar için önemli bir ihtiyaçtır.

Görüştüğüm bazı velilerin aşırı ilgili ve her türlü fedakârlığı yaptıklarına dair çabalarına rağmen çocuklarıyla sorunlar yaşadıklarına tanık olmuşumdur. Böyle durumlarda danışma süreci bir tıkanma yaşar. Çünkü anne baba kendilerini öyle ifade ederler ki çocuk gelişimi terminolojisine hakimdirler ve çocuklarının her türlü sorununa yeterli olacaklarını zannederler. Bu durumlarda içime sinmeyen, beni rahatsız eden bir durum vardır. Sonradan anne babanın, anne baba rolünden sıyrılıp uzman danışman rolüne büründüklerini gördüğümde sorunu da anlamış olurum. Zira anne baba profesyonel bir anlamda çocuğuna destek olamaz, olmamalıdır da…

Bazen de dışarıya karşı çok ilgili anne baba tutumu izlenimi veren fakat gerçekte ilgisiz anne babalar da görebiliriz. Bu anne baba tutumlarını da makyajlı ve botokslu anne baba tutumları olarak literatüre kazandırabiliriz! Makyajlı ve botokslu anne baba tutumları, gerçek bir ilgi ve destek yerine “mış gibi” bir ilgiyi ifade eder. Bu nedenle çocuklarda da ilgi ve sevgi ihtiyacı her daim eksik kalacaktır. Oysa anne babalar çocukları ile geçirdikleri zamanın süresine değil niteliğine bakmalıdır. Onunla iletişim kurarken elinde telefonla oynuyorsa sağlıklı bir iletişim kurmuyor demektir. Çünkü iletişim aradaki engellerin olmadığı göz göze, yüz yüze beden dili de dahil etkin bir dinlemeyi ifade eder. Bu konuya Ebeveyn Notları kitabımda fazlaca değindiğim için ayrıntılı bilgi isteyenler kitabıma bakabilirler.

Kar yağdığında araçlar için yapılan aşırı buzlanma uyarsının bir benzerini de ben anne babalar için yapmak istiyorum. Böylelikle dikkatlerini çekip önümüzdeki süreçte daha dikkatli olmalarına yardım edebiliriz. Çünkü öğrenciler açısından sınavlar dönemi diyebileceğimiz haziran ayına yaklaşıyoruz. Lise ve üniversite sınavına girecek öğrencilerimiz ilgisiz gibi görünse de sınav kaygısı yaşayabiliyorlar. Bu nedenle anne babalar bu süreçte onlara destek olmalı ve her türlü sonuçta yanında olacaklarını hissettirmelidir.

Anne babalar şunu unutmamalıdır; baskı ve şiddetle kalıcı bir öğrenme gerçekleşmez ve başarıya ulaşılamaz. Öğrenme içsel bir motivasyonla kalıcı olur ve başarıya ulaştırır. Bu nedenle baskı yerine çalışmak ya da çalışmamak konusunda alacakları kararlarına yardımcı olmak yeterli olacaktır. Hoşça kalın.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kerim CANDAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Kerim CANDAN
Konya
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Kerim CANDAN'ın Makaleleri
► Anne-Babalara Öneriler: Çocuğa Yaklaşım Biçimleri Psk.Suzan AKSÜT OSMANAĞAOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Anne Babalara "Aşırı Buzlanma Uyarısı"' başlığıyla benzeşen toplam 43 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ertelenmiş İlgi Haziran 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:25
Top