2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Muhakeme Becerisi
YAZI #5685 © Yazan Psk.Dnş.Gözde KAHRATLİ | Yayın Nisan 2019
MUHAKEME BECERİSİNİ NASIL DESTEKLERİZ?

*Çocuklar oyun aracılığıyla öğrenirler. Oyun çocuk için dünyayı algılamasının en kolay ve en eğlenceli yoludur. Var olan kuralları sistem içindeki neden-sonuç bağlarını ayırt edebilmesi için en iyi yöntem sembolik oyunlardır.
Bardak yere düşerse ne olur?
Yağmur yağınca ne yaparız ?
Balona iğne batırırsak ne olur ?
Yumurta yere düşerse ne olur?
Arabalar kaza yapınca ne yaparız?
Hasta olunca ne yaparız ? gibi farklı senaryoları oyunlarına dahil etmesi konusunda yönlendirebilir mış gibi ve gerçek arasındaki farkı yaşamasına fırsat verebilirsiniz. Böylece hem merak duygusunu canlandırmasına hem de gerçekte olabilecek riskli davranışlarda önlem almasına fırsat tanımış olursunuz.
*Evde kendi kurduğu oyunların içine dahil olmak ve planlamayı çocuğa bırakmak sizin rollerinizi belirlemesini istemek ya da oyunu nasıl oynayacağınızı anlatmasını istemek ( oyunun nerede ne zaman geçtiği) kurguyu yaratması ifade etmesi konusunda yönlendirici sorular sorabilirsiniz.
*Seçimlerini çoğaltmak : Yiyecek- giysi- oyuncak- gezilecek yer vb günlük yaşantınızın içinde seçenek sunabileceğiniz alanlarda çocuğa 2 seçenek belirleyip hangisini tercih ederse yapmasına izin verdiğinizde karar alması ve aldığı kararın sonucunu yaşamasına fırsat sunmuş olursunuz.
*Eşleştirme-ilişki kurma becerilerine fırsat veren kart oyunlarını arttırabilirsiniz.
*Sembolik oyunları evin dışına da dahil ederek muhakeme ve hayal gücünü destekleyebilirsiniz. Evin dışında gideceğiniz bir yere giderken arabada karşılaşabileceği durumlarla ilgili sohbet edebilirsiniz. Örneğin bugün parkta sence karşımıza bir kedi çıkar mı? Kedinin karnı aç olabilir mi? Karnı açsa kediyi beslemeye ne dersin? Kediyi beslersek kedi ne hisseder? Vb sorularla soyut düşüncenin alt yapısını oluşturmak için fırsatlarını arttırabilirsiniz.
*Olaylar ve durumlar üzerinden “Ne olmuş?”, “Neden olmuş?, “Nasıl olmuş?” sorularını yöneltip birlikte değerlendirmeler yapabilirsiniz.
* Resimli bir hikayenin sadece başını okuyup sonunu tahmin etmesini isteyebilirsiniz.
*Çizgi filmler ya da gerçek yaşam sahneleri üzerinden “Sen olsaydın ne yapardın?”, “Ne yapmalarını önerirsin?” gibi sorular sorarak süreçle ilgili değerlendirmelerini yönlendirebilirsiniz.
* Gördükleri üzerinden hatırladığı detayları sorarak gözlem becerilerini geliştirebilirsiniz.
*Bol resimli kitaplar alıp görsel okuma çalışması da bu becerinin gelişimini destekleyecektir. Sadece resimlerine bakarak hikayenin ne ile ilgili olduğuna dair tahminlerde bulunması ve hangi detaydan hareketle o sonuca vardığını konuşabilirsiniz.
* Sunulan iki nesne, olay, kavram vb arasındaki benzerlikleri, farklılıkları, ilişkileri bulup anlatmasını isteyebilirsiniz. Örneğin portakal ve mandalina alıp ikisini birlikte inceleyip ortak ve farklı yönlerini bulması konusunda yönlendirebilirsiniz. Trene binmek gibi yeni bir deneyim yaşarken arabadan farklı olarak hızını, büyüklüğünü konuşabilirsiniz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gözde KAHRATLİ Fotoğraf
Psk.Dnş.Gözde KAHRATLİ
İstanbul
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Gözde KAHRATLİ'nin Makaleleri
► Yalnız Kalabilme Becerisi Psk.Şeyma KOÇAK
► Problem Çözme Becerisi Psk.Hilal KÜÇÜK
► Karar Verme Becerisi 2 Psk.Dnş.Ertuğrul AKBAŞ
► Karar Verme Becerisi Psk.Dnş.Ertuğrul AKBAŞ
► Evlilikte Problem Çözme Becerisi Psk.Dnş.Havva BAYAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Muhakeme Becerisi' başlığıyla benzeşen toplam 11 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:37
Top