2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kontrolcü Ebeveyn mi Koruyucu Ebeveyn Misiniz?
YAZI #5695 © Yazan Uzm.Psk.Gülşah ÖZTÜRK ERTEN | Yayın Mayıs 2019
Ebeveynler çocuklarıyla geçirdikleri sürelerde onlara ne kadar hareket ve düşünce özgürlüğü için fırsat tanıdıklarını iyi değerlendirmelidirler. Ancak bazı anne babalar çocuklarını korumak adına onların yeni deneyimlerine fırsat tanımak konusunda kendilerine engel olamayıp, farkında olmadan hayatlarını yönetmeye başlarlar.
Aşırı kontrolcü ebeveyn özellikleri
1. Mükemmeliyetçi olmak
Kontrolcü ebeveynlerin çocuktan beklentileri hatasız olarak her şeyi düzgün yapmasıdır. Katı kurallara sahiptir ve sık sık uyarılarda bulunurlar.
2. Çocuk için her zaman en iyisini bilmek
Her çocuk yaşına uygun karar verme özgürlüğüne sahip olmalıdır. Kontrolcü ebeveynlikte ise alternatifler arasından çocuğa düşünme ve seçim yapma şansı verilmez.
3. Yüksek beklentiler
Kontrolcü ebeveynler çocukların yaptıklarından daha çok yapamadıklarına dikkat ederler. Yüksek notları olan çocuğun okul birinciliğini kaçırmasına odaklanıp çocukta yoğun başarısızlık hissine sebep olan beklentilere sahiptir.
4. Bağımsız hareketlerinin sonucunu olumsuz yaşatmak
Anne babalarına danışmadan alınan karar ve yapılan eylemler sonucunda kontrolcü ebeveynler çocuklarına bu durum karşısında aşırı tepki verirler. Durumu dramatize eder ya da sonuçlarıyla ilgili korku oluştururlar.
5. Arkadaşlarla iletişim
Çocuklarının hata yapmasından çok fazla endişelenen kontrolcü ebeveynler çocuklarının iletişim kurduğu tüm arkadaş çevresi ile yakından temas halindedir. En ufak bir sorunda çocukların kendi aralarında olayı çözmesine fırsat tanımadan müdahil olurlar. Ayrıca çocukla birlikte tüm aktivitelerde yer alırlar.
ABD'deki 422 çocukla yapılan 8 yıl süren bir çalışmada, kontrolcü ve müdahaleci annelerin 5 yaşındaki çocuklarında duygu ve dürtülerini kontrol etmede iyi olma ihtimalinin daha düşük olduğu tespit edildi. Ayrıca 10 yaşına geldiklerinde duygusal problemlerin ve akademik zorlanmaların olmasının daha muhtemel olduğu sonucuna ulaşıldı. Araştırmacılar küçük çocukların yeni şeyler denemelerinin ve sorunları kendilerinin çözmesinin önemini vurgulamış oldular. Ebeveynler çocukların büyüme yolculuklarında onlara eşlik ederek, ihtiyaçlarını yerinde yeterince karşılamalı ve rehber olmalıdır, çocukların hata yapma ve bunlardan ders çıkarma süreçlerini desteklemelidir.

Bu yazı 10.05.2019 tarihinde Hurriyetaile.com'da da yayınlanmıştır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gülşah ÖZTÜRK ERTEN Fotoğraf
Uzm.Psk.Gülşah ÖZTÜRK ERTEN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog - Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi31 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gülşah ÖZTÜRK ERTEN'in Makale ve Yazıları
► Aşırı Koruyucu Ebeveyn Psk.Hümeyra ERGÜL
► Ebeveyn Tutumları Psk.Dnş.Büşra Gül ALBAYRAK
► İyi Bir Ebeveyn Olmak Psk.A.Kaan YILMAZ
► Ebeveyn Tutumları Psk.Ahmet SERT
► Ebeveyn Tutumları Psk.M.Enes İMERT
► Ebeveyn Olmak Psk.Dnş.Gizem AKTÜRK
► Ebeveyn Desteği! Psk.Dnş.Kerim CANDAN
► Ebeveyn Kaybı Pdg.Hakan EMANETOĞLU
► Ebeveyn ve Çocuk İlişkisi Psk.Ecem DOĞANAY PIÇAK
► Ergen-Ebeveyn Çatışması Psk.Namık ACAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kontrolcü Ebeveyn mi Koruyucu Ebeveyn Misiniz?' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:32
Top