2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğum Kilo Alıyor!
YAZI #5699 © Yazan Dyt.Meltem YAMAN | Yayın Mayıs 2019
Günümüzde yaygınlaşan kilo problemleri sadece yetişkinlerde değil artık çocuklarda da yaygınlaşmaya başlamıştır. ‘Çocuğumun obez olduğunu nasıl anlarım? ‘ Diye bir soru aklınızda beliriyorsa : Çocuğunuzun obez kategorisine girmesini vücudundaki yağ oranından anlaşılır. Eğer çocukluk ve adölesan döneminde erkeklerde %25, kızlarda %30 oranında yağ oranının üstünde olması şişmanlık olarak değerlendirilir. Aynı zamanda bir uzman tarafından çocuğunuzun kilosu, boyu, bel çevresi ölçümleri yapılıp değerlendirilmelidir. Obez tanısı bir uzman tarafından çocuğunuza konmalıdır. Çocuğumun kilo problemi var diye üzülmeyin. Bunu kontrol altına almak sizin ve tanı koyan uzmanın elindedir. Bazı çocuklar bebeklikten itibaren obezdir bazıları ise sonradan kilo alır. İlk önce neden böyle olduğunu anlayıp çözüme gitmek önemlidir. Çocuğunuz hormonal bir bozukluktan, genetik yapıdan, hamilelik dönemi yanlış beslenmeden kaynaklı bebeklikten itibaren obez olabilir veya çocuğunuzun yanlış beslenme alışkanlıklarından, aşırı hareketsizlikten ve kontrolsüzlükten dolayı obez olabilir. İlk önce neden obez olduğunu anlayıp çözüme o doğrultuda gitmelisiniz.

Harekete geçin!

1.Adım olarak: çocuğunuzu gerçekle yüzleşmesini sağlamalısınız. Çocuğum üzülür diye düşünmeyin eğer gerçekten kaçarsanız çocuğunuz daha çok üzülecek ve okul yaşantısında sıkıntılar başlayacaktır. Bu durum hem sosyal başarısını etkileyecek hem de akademik başarısını etkileyecektir. Sosyal yaşantısında öne çıkmaktan korkacak ve kendini geri planda tutmak isteyecek, faaliyet gerektiren etkinliklerde bir adım geri duracaktır. Akademik başarısında tükettiği basit karbonhidratlar, şekerler ve abur cuburlardan dolayı konsantrasyon sorunu yaşayacak ve okulda dersi dinlerken sıkıntılar yaşamaya başlayacaktır. Çocuğunuzun yüzleşmesini sağlayarak belki de en zor olan adım bu olacaktır çocuğunuzun hayatında yeniliğe doğru birlikte bir adım atmayı başarmış olacaksınız. Siz çocuğunuzun yanında ne kadar durursanız çocuğunuz bu süreci daha kolay atlatacaktır.

2.Adım olarak: kendi farkındalığınızı arttırarak çocuğunuza farkındalık kazandırın. Çocuğunuz sizi model alır ve izler bu nedenle çocuğunuza iyi bir model olmalısınız. Bazı yaşam tarzı ve beslenme değişikliklerinde çocuğunuza yardımcı olmanızda fayda var. Çocuğunuzun moralini yüksek tutmak çok önemlidir. Ona bazı besinleri yasaklamak yerine alternatifler oluşturabilirsiniz. Çocuğunuzun denetimi sizde olmalıdır.

3. Adım olarak: Bu konuda yalnız değilsiniz ve sadece kendiniz çözemezsiniz. Çocuğunuzun obezitesinin ne ölçüde olduğunu anlamak için ve uygun beslenme programı oluşturmak için bir diyetisyene götürmelisiniz. Diyetisyeninizle birlikte bu durumu daha kolay çözüme götürebilirsiniz. Çocuğunuzun hayatından şeker, abur cubur, gazla ve tatlandırıcılı içecekleri çıkartıp sağlıklı atıştırmalıkların yer almasında etkili olacaktır. Aynı zamanda porsiyon kontrolünün sağlanması ve nasıl yapacağınıza dair bazı ipuçları alacaksınız. Tedavide başlangıç aşaması çok önemlidir. Çocuğunuzu birden değişikliğe itmek yerine yavaş yavaş alışkanlık haline çevirip ileride sağlıklı beslenmeyi hayatına almasını sağlayabilirsiniz.

Bir anne olarak çocuğunuza sağlıklı atıştırmalıklar hazırlamak, sağlıklı besinleri çocuğunuzun hayatına geçirmek, yemek yemeyi bir hobi değil gereksinim haline getirmek sizin elinizdedir. Bir anne olarak kendi yediklerinize, sofranızda bulunan besinlere, çocuğunuzun beslenme çantasına koydunuz besinlere dikkat etmenizde fayda var! Aynı zamanda mutfağınızda çocuğunuz dolabı açtığında ulaşabileceği besinlere siz olanak veriyorsunuz ve buzdolabınız sizin kontrolünüzde, çocuğunuza yasaklar koymak yerine onlara sağlıklı atıştırmalık imkanı verebilirsiniz. Tabi bu atıştırmalıklar doğru ölçüde ve zamanda olmasını sağlamalısınız.

• Çocuğumun sağlıklı atıştırmalıkları nasıl tüketmesini sağlarım? Dediğinizi duyar gibiyim. Gelin nasıl hazırlayacağınıza birlikte bakalım.

Meyve ve sebzelerden sağlıklı atıştırmalık hazırlayarak çocuğunuzun meyve ve sebze tüketme alışkanlığı kazanmasında yardımcı olursunuz. En besleyici atıştırmalık tam tahıl, meyve veya sebze, protein ve sağlıklı yağların birleşiminden oluşur. Sadece karbonhidrattan oluşan atıştırmalıklara göre daha besleyici ve doyurucudur. Çocuğunuzun abur cubur, şeker, gazlı ve tatlandırıcılı içecek tüketmesi yerine artık hayatında sağlıklı atıştırmalıkları kazandırarak daha kaliteli beslenmesini sağlarsınız. Bir diğer dikkat etmeniz gereken konu ise paketli gıdalardır. Marketlerden paketli ürün alma tuzağına düşmeyin! Çocuğunuza paketli ürün vererek onun sağlıklı yeme alışkanlığını bozmayın. Okulda da çocuğunuzun paketli gıdalardan uzak durması için yanına sağlıklı atıştırmalıklardan koyarak onun paketli gıdaları tüketmesini engellemiş olursunuz. Çocuğunuzu bu konuda bilgilendirmelisiniz ki sağlıklı alışkanlıkları hayat boyu sürdürebilsin.

• Çocuğunuzun televizyon karşısında yemek yemesi yerine sofrada sizinle oturmasını sağlamalısınız.
Çünkü çocuğunuz televizyon karşısında yemek yerken doyma hissinin farkında olamaz ve alması gereken porsiyonu aşarak obeziteye, büyüyüp gelişmesi için alması gerekenden daha fazla kilo almasına neden olur. Sofrada sizinle yemek yiyerek çocuğunuzun kilo porsiyon kontrolünü denetlemiş olursunuz. Hangi besinleri daha fazla tüketip, hangi besinleri daha az tükettiğini gözlemleyerek dengelemesinde yardımcı olabilirsiniz.

• Hazırladığınız beslenme çantası okula giderken ve dönüşte aynı mı? Çocuğunuz okulda beslenme çantasındaki besinleri tüketmiyor mu? Gelin birlikte bunları nasıl değiştireceğimize bakalım.
Beslenme çantasını çocuğunuzla birlikte hazırlayabilirsiniz. Mutfakta bir şeyler hazırlamak çocukların ilgisini çekebilir. Böylelikle beslenme çantası çocuğunuz için eğlenceli bir hale gelebilir. Beslenme çantasının bölmelerinde besinleri dengeli dağıtmaya özen gösterebilirsiniz. Birlikte hazırlarken çocuğunuz hem besinleri tanır hem içeriklerini öğrenir. Böylece sağlıklı bir beslenme çantası çocuğunuz için bir alışkanlık haline gelir.

Beslenme Çantası Bölmeleri; protein ve enerji açısından dengeli ve yeterli olmalıdır. Protein, enerji, vitamin ve mineraller açısından zengin olmalıdır ki çocuğunuzun sağlıklı büyüme ve gelişimi devam etsin. Gün içerisinde yorgunluk hissetmemesi için bu önemli bir faktördür. Aynı zamanda dikkatinin dağılmaması, halsizlik, yorgunluk ve uyku halinin olmaması için beslenme çantasının yeterli olması önemlidir. Bu amaçla süt ve süt ürünleri, et-yumurta, kuru baklagiller, tahıl, sebze ve meyve verilebilir.

Beslenme Çantasında Olması Gereken Besinler:
• İçecek olarak süt, ayran, taze sıkılmış meyve suları tercih edilebilir.

• Beyaz ekmek yerine tam buğday, tam buğday unundan yapılmış kek veya kurabiyeler tercih edilmelidir.

• Alternatif olarak çocuğunuza değişik tatlar denetmek istiyorsanız; Ev yapımı kurabiye ve kekler, chialı puding, çikolatalı süt, yoğurtlu içecekler.
Sandviç hazırlarken tam tahıllı ekmek kullanabilirsiniz ve içerisine peynir, yeşillik, domates, salatalık bazen yumurta ekleyerek sandviçinizi hazırlayabilirsiniz.

Altın Kurallar:

• Fiziksel aktiviteyi eğlenceli hale getirin! Nasıl mı? İlk önce sevdiği ve ilgi duyduğu alanları belirleyin. Egzersizden kaçıyorsa eğlenceli bir ortam yaratarak birlikte yapabilirsiniz. Bu durumda çocuğunuza hem model olup hem de birlikte zaman geçirme fırsatı yaratırsınız.

1. Abur cuburları fazla miktarda tüketiyorsa sağlıklı atıştırmalıklardan tüketebilecekleri hazır hale getirebilirsiniz ve bunları uygun porsiyon ölçülerinde tüketmesini sağlayabilirsiniz.
2. Aşırı yemek yeme isteği varsa porsiyonlarınızı küçülterek az az, sık sık yemesini sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda karbonhidrat miktarını azaltıp, protein ve lif oranını arttırabilirsiniz. Lif oranını arttırarak çocuğunuzun sindirim sisteminin canlanmasına da katkıda bulunursunuz.
3. Tüm besin gruplarının dengeli ve yeterli oranda tabağa dağıldığından emin olun ve belli bir süre sonra bunu çocuğunuzun yapmasına izin verin.
4. Şeker tüketiminden uzak durun. Çünkü çocuğunuz şekere alıştığı zaman hep isteyecektir ve bu durum çocuğunuzun daha fazla yemesine neden olacaktır. Şeker tüketimi sadece obezite riski değil diyabet ve pek çok hastalığa zemin hazırlıyor. Bu konuda çok dikkatli olmalısınız ve kontrol altına almalısınız.
Obezite ve kilo alımı kontrolü olduğunda kolayca önüne geçilebilir. Önemli olan sizin ve çocuğunuzun farkındalığıdır. Bu zorlu süreçte ilk adımı atmak için bir uzmanla birlikte olursanız yukarıdaki aşamalar daha kolay gerçekleşir. Hem çocuğunuz için hem de sizin için risk faktörlerini azaltarak sağlam adımlarla yürümenizi sağlar.

Kontrolün sizde farkındalığın çocuğunuzda olduğunu unutmayın ve harekete geçin!

Bu zorlu süreci kolaylaştırmak için bizler buradayız!
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Meltem YAMAN Fotoğraf
Dyt.Meltem YAMAN
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Meltem YAMAN'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuğum Kilo Alıyor!' başlığıyla benzeşen toplam 91 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Neden Şişmanlıyoruz? Ağustos 2022
► Düşük İyotlu Diyet Ocak 2022
► Flexitarian Diyeti Temmuz 2020
► Duygusal Açlık Temmuz 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:25
Top