2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Besin Alerjilerinden Korunma
YAZI #5788 © Yazan Dyt.Berfin Ceren ALIŞIR | Yayın Haziran 2019
Bebeklik ve çocukluk çağında en sık karşılaştığımız alerjen besinler, inek sütü, tavuk yumurtası, soya fasülyesi, buğday, yetişkinlikte ise kabuklu deniz ürünleri, balık yer fıstığı ve kabuklu yemişlerdir. Çocuklukta ise en sık rastladığımız alerji inek sütü alerjisidir. 1 – 4 yaşları arasında sık görülür çünkü inek sütü, süt bazlı formüla ve süt bazlı bir beslenme şeklinin olmasından dolayıdır. İnek sütünde kazeinler ve whey protein türlerinden oluşur. Eğer çocukta alerji gelişmişse sebebi bu proteinlerdir.
İnek sütü alerjilerinde en sık gördüğümüz belirtiler egzema, kurdeşen, ishal ve kusmadır. Sürekli huzursuzluk, reflü, özofajit, enterokolit, kabızlık görülebilir. Unutulmamalıdır ki çocuğun inek sütüne alerjisi varsa yüksek ihtimal keçi sütü ve koyun sütüne de duyarlılık gösterir.
Besin alerjilerinden korunmanın yolu ilk olarak doğumdan sonra altı ay boyunca anne sütü ile beslenmedir erken ek besine geçiş önlenmelidir, yapılan birçok çalışmada anne sütüyle beslenen çocukların beslenmeyenlere göre alerjik hastalık geçirme riskinin daha düşük olduğu belirlenmiştir. Eğer ek besin ayı gelmişse bebek o ek besinle mutlaka zamanında tanışmalıdır. Sekizinci ayda balıkla tanışması gerekiyor mesela eğer ayında tanışmazsa ilerde alerjik reaksiyon gösterme eğilimi de artar. Çocuklarda yumurtanın beyazı sarısına göre daha alerjeniktir, yumurta beyazının bir yaşında önce verilmemesi başlandığında ise yavaş yavaş arttırılması gereklidir.
Henüz net kanıtlar olmasada eğer alerji geliştiren bebek anne sütü alıyorsa annenin diyetinden besin eliminasyonu yapılmalıdır, anne diyete uyumda sorun yaşamıyorsa fakat belirtiler devam ediyorsa özel Formulaların kullanılması gereklidir. Alerjik bünyeye sahip annelerin gebelik ve emziklik dönemlerinde besin alerjisi sıklığı görülmesini azaltmak için alerjiye sebep olabilecek besinlerin çıkarıldığı hipoalerjenik diyet önerilmektedir.
Dyt. Berfin Ceren Alışır
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Berfin Ceren ALIŞIR Fotoğraf
Dyt.Berfin Ceren ALIŞIR
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Berfin Ceren ALIŞIR'ın Makale ve Yazıları
► Besin Zehirlenmeleri ve Korunma Yolları Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
► Besin ve Besin Öğeleri Dyt.İpek AĞACA
► Besin Güvenliği Dyt.Turgay KÖSE
► Besin Allerjileri Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
► Besin Alerjisi Dyt.Merve KAYALI
► Besin Alerjileri Dyt.Beste ALİMERT
► Besin İntoleransı Dr.Dyt.Gizem KÖSE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Besin Alerjilerinden Korunma' başlığıyla benzeşen toplam 53 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Emzirme Döneminde Beslenme Haziran 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:33
Top