2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tek Zihinlilik
YAZI #5801 © Yazan Psk.Dnş.Aygün ÖZER | Yayın Haziran 2019
İnsan,kendisinin farkında olan bir canlıdır.Kendine dair bir algısı,hikayesi vardır.İyidir,ketumdur,mazlumdur,duygusaldır,dost canlısıdır vs.Hikayesi olmayan bir insan düşünülemez.Böylesi bir yokluk, zihinselleştirme kapasitesini de ortadan kaldıran bir yokluk durumudur.

Zihin,genetik açılımın yanı sıra dünyaya gelen insan yavrusunun anne karnında başlayan ilk bakıcılarıyla, ‘önemli ötekilerle’ kurduğu ilişkide şekillenir.Zihin, etrafındaki herşeyi duyular yardımıyla sembolleştirmelerle içine alır.Bir anlamda dışındaki dünyayı soğurur.Bu soğurma sürecinde zihin şişer,genişler.Fakat zihnin ayrı,bağımsız bir varlık kazanması için ayrı bir varlık olduğunu deneyimlemesi,ayrışması gerekir.Bunun için de başka zihinlerin varlığını görmeye ihtiyacı vardır.

Ayrışma,billurlaşma sürecinde desteklenmeyen zihin,bir anlamda bir kazaya uğrar ve tek zihinlilik denilen bir formda hayatını devam ettirir.Bu olgunun ortaya çıkışında bireysel gelişim serüveni belirleyicidir.Öte yandan sosyal,kültürel,politik arkaplan da bu tablonun ortaya çıkışında rol oynar.Şanlı tarih,muhteşem atalar,seçilmiş bir halk olma,damarlarda akan asil kan gibi mitler tek zihinliliği besler.

Tek zihinlilik, tümgüçlülük gösterir.Dışarıdaki ‘hayaletlerin’ kendi zihninin bir uzantısı,bir parçası olduğu hissi en iyi ihtimalle narsisizmdir.Daha kötüsü de psikozdur.Tek zihinlilik, başka bir zihnin varlığını yoksayar.Yoksaymaktan da öte onun farkına varmaz.Dolayısıyla kişilerarası ilişkisel bir ağın oluşumunu engelleyen bir füzyon durumudur.

Ötekini hissedebilmenin yolu olan empatik yaklaşımın bu koşullarda boy vermesi mümkün değildir.Zihin,duygudan muaf değildir ancak duyguyla beslenerek oluşur.Duygu temeli çok hayati bir konudur çünkü tek zihinliliğin günlük hayattaki görünümleri elbetteki daha incelmiş ve saklanmıştır.Böyle bir kişi naif,yardımsever,duyarlı,insancıl,sanatçı duyarlılığına sahip bir insan rolünde olabilir.Ancak derine bakıldığında ilkel,gelişmemiş bir yapı görülecektir.

Tek zihinlilik bir insanlık sorunudur.Sadece bir insanın kaderi olarak değerlendirilemez.Çünkü tek zihinlilik bulaşıcı ve öldürücü bir hastalıktır.Ötekini görmeyi,hissetmeyi engellediği için her türlü haksızlığın,adaletsizliğin,savaşın,kırımın,tecavüzün uygun toprağıdır.Benden ve benden olmayan ikiliğine uzandığı için en büyük tehlikelerden biri olan faşizmi çağırabilir.

Tek zihinliliğin en basit görünümleri yaşam tarzı,zevk,tercihlerdir.Benimki doğrusudur,herkes benim gibi olmalı şablonuna dayanır.Bu niteliğiyle temerküzcüdür.Zıt kutbu ise benden olmayan yokolsun formudur.Tek zihinlilik ya hep,ya hiç der.’Ya benimsin,ya kara toprağın’,’Ya sev, ya terket ‘ söylemleri günlük kullanımda olanlardan bir kaçıdır.

Tek zihinlilik farklılığın,renkliliğin,çeşitliliğin kısacası hayatın azılı düşmanıdır.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aygün ÖZER Fotoğraf
Psk.Dnş.Aygün ÖZER
Balıkesir (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışmanlık Uzmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Aygün ÖZER'in Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Tek Zihinlilik' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
◊ Şeytan Yoktur Ocak 2022
◊ Ölüme Uzanan Hayatlar Şubat 2021
◊ Tutsak Uğurböceği Haziran 2020
◊ Tatil Yazısı Eylül 2019
◊ Yangın Yeri Ağustos 2019
◊ Şaşırmak Ağustos 2019
◊ Sınırlar,neden? Temmuz 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:49
Top