2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Cinsellikten Korkuyorum: Vajinismus
YAZI #5813 © Yazan Uzm.Psk.Ebrar KARAÇUHA | Yayın Temmuz 2019
Birçok kadının evlilik öncesi; cinsellikle ilgili kafasını karıştıran soruları olabilir. Bazı kadınlar ise bu soruları kendilerine hiç yöneltemezler bile, sanki ‘’cinsellik hiç yaşanmayacak’’ -mış gibi davranabilirler. Korkularını, endişelerini, soru işaretlerini bastırırlar. Ta ki düğün gecesine kadar… Bastırdığı o korkuları, kaygıları adeta bir pandoranın kutusu gibi çıkmaya başlar. Bu korku cinselliği başlatmadan önce, ön sevişme sırasında ya da cinsel birleşme esnasında olabilir. Kadının kendini kasması, ağlama krizi, yoğun endişesi, bacaklarını kapaması, eşi itiklemesi, yataktan uzaklaşmak istemesi şeklinde kendini gösterir… Bu tabloya ‘’vajinismus’’ adı veririz.
Vajinismus ülkemizde her 10 kadından 1 inde görülen bir durumdur. Vajinismus; ‘’cinsel ilişki sırasında kadının istemsizce kasılarak cinsel ilişkiyi neredeyse imkansız hale getirmesi’’ durumudur. Vajinismuslu kadınlar partnerleriyle cinsel birliktelik yaşayamazlar. Bazen bu durum eş tarafından ‘’eşim beni istemiyor’’ şeklinde bir algı oluşturabilir. Fakat bu korku ve kasılma o an için kadının yönetebildiği bir durum değildir ve bu kadınlar da eşlerini genelde arzularlar ama bunu cinsel ilişki açısından gösteremedikleri için yoğun suçluluk duygusu yaşarlar.
Peki vajinismus neden kaynaklanır? Sorusunu yanıtlayacak olursak ; tıbbı bir nedeni bulunmamaktadır. Kadının cinselliğe sıcak bakmaması durumu olan vajinismus, genelde psikolojik olarak anlamlandırılmaktadır. Kadının cinsellikle ilgili kafasında oluşturduğu olumsuz düşünceler, cinsle mitler, geçmiş yaşantısı, cinsellik hakkında yetersiz bilgiye sahip olması, travmaları vajinismusa neden olabilecek etkenler arasındadır.
Vajinismus problemi, cinsel sorunlar arasında psikoterapi uygulamaları ile en rahat çözülebilen sorunlardan biridir. Alanda etkin bir cinsel terapist ile kısa sürede çözüme kavuşur. Problemin çözümünün %50 si bir cinsel terapiste başvurmaktır.
Bir evlilik terapisti ve cinsel terapist olarak evliliğiniz de bu tür cinsel sorunlar yaşamamak için ‘’evlilik öncesi cinsel danışmanlığı’’ öneriyorum. Her evlilikte, bir dönem cinsel işlev bozuklukları (erken boşalma, cinsel isteksizlik, sertleşme problemi, disparoni) görülebilir. Mutlu ve sağlıklı bir cinsel yaşam ve evlilik yaşamı için bunun bir çözümü olduğunu unutmayın. Sevgiler.

Uzm. Psk. Ebrar KARAÇUHA
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ebrar KARAÇUHA Fotoğraf
Uzm.Psk.Ebrar KARAÇUHA
İstanbul
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Ebrar KARAÇUHA'nın Makale ve Yazıları
► Cinsellikten Uzak Evlilikler… Psk.Yaşam YANARDAĞ ÇELİK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Cinsellikten Korkuyorum: Vajinismus' başlığıyla benzeşen toplam 38 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Eyvah Fobim Var ! Temmuz 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:50
Top