2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evlilik Öncesi Cinsel Danışmanlık ve Rehberlik
YAZI #5816 © Yazan Uzm.Psk.Ebrar KARAÇUHA | Yayın Temmuz 2019
EVLİLİK ÖNCESİ CİNSEL DANIŞMANLIK VE REHBERLİK

Düğünlerin büyük artış gösterdiği yaz aylarında, evlilik öncesi cinsellikle ilgili bilgi edinmek ve ilk gecelerini sorunsuz bir şekilde yaşamak isteyen çiftlerin sayısı her geçen gün artıyor. İşte bu noktada, aslında çok önemli ancak yeterince duyurulamayan bir hizmet olan Evlilik Öncesi Cinsel Danışmanlık ve Rehberlik hizmeti devreye giriyor.

Cinsel Danışmanlık ve Rehberlik (CDR) nedir?
Cinsel Danışmanlık ve Rehberlik (CDR) kişilerin cinsel konularda bilgilendirilmesi, cinsellikle ilgili kaygı ve endişelerinin giderilmesi ve onlara yol gösterilmesidir. Cinsel terapi ile Cinsel Danışmanlık ve Rehberlik birbirinden farklıdır. Cinsel terapi bir cinsel işlev bozukluğunun çeşitli psikoterapi teknikleriyle bir cinsel terapist tarafından tedavi edilmesidir.

Cinsel Danışmanlık ve Rehberlik ise kişiyi cinsellik, ilk gece, cinsel organların yapısı, cinsel ilişki, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve doğum kontrol yöntemleri, vb. konularda bilgilendirmeyi içerir.
Evlilik öncesi cinsel danışmanlık almak evlilikte ortaya çıkabilecek vajinismus, cinsel isteksizlik ve ağrılı cinsel ilişki gibi problemlerin önüne geçebilir.
Cinsellik, mutlu bir evlilikte bulunması gereken en önemli unsurlardan biridir. Bu, evlilikte her şeyin cinsellikten ibaret olduğu anlamına gelmez, ancak cinselliğin evliliğin tamamlayıcısı olduğunu söylemek bu noktada daha doğru olacaktır.

Evlilik ve Cinsellik

Evliliklerde mutlu bir cinsel yaşam için, en önemli noktalardan biri cinsellik hakkında doğru bilgi sahibi olmaktır. Bu yüzden eşlerin sağlıklı bir cinsel yaşama sahip olmaları için evlilik öncesi cinsel danışmanlık önemli bir yer tutmaktadır.

Cinsellik hakkında çiftlerin sahip olduğu yanlış ve eksik bilgiler cinsel yaşamlarında birtakım sorunların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Özellikle toplumumuzda var olan cinselliğe bakış açısı çocukluk yıllarından itibaren kişilerin zihnine yerleşerek kişilerde birtakım cinsel işlev problemlerine neden olabilmektedir. Bu problemler de çiftlerin cinsel hayatlarına yansıyarak evlilik ilişkilerini de olumsuz etkileyebilmektedir.

Evlilik öncesi cinsel danışmanlık önemlidir…
Evliliklerde cinsel sorunlar yaşamamak için, çiftlerin cinsellikle ilgili doğru bilgilere sahip olması son derece önemlidir. Bu durumda evlilik öncesi cinsel danışmanlık önemli bir yere sahiptir. Çiftlerin ilk gecelerinde ve daha sonraki cinsel yaşantılarında sorun yaşamamak için cinsellik alanında uzman kişiler tarafından bilgilendirilmesi problemlerin ortaya çıkmasını engellemektedir.

Ülkemizde her ne kadar yaygın olarak kullanılmasa da evlilik öncesi cinsel danışmanlık hizmeti yeni yeni uygulanmaya başlamıştır. Çiftler, cinsel bilgilerinin yetersiz olduğunu düşünüyorlar ve ilk geceyle ilgili birtakım korku ve endişelere sahiplerse, cinsel danışmanlık hizmeti almaları, evliliklerinde cinsel sorunlar yaşamamaları ve cinselliklerini daha sağlıklı yaşayabilmeleri açısından şarttır.

Vajinismus, cinsel isteksizlik ve ağrılı cinsel ilişki gibi sorunların evlilikte ortaya çıkmasının önlenmesinde evlilik öncesi cinsel danışmanlık, daha sonradan ortaya çıkan cinsel problemlerin tedavisine göre çok daha kolay ve zahmetsizdir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ebrar KARAÇUHA Fotoğraf
Uzm.Psk.Ebrar KARAÇUHA
İstanbul
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Ebrar KARAÇUHA'nın Makale ve Yazıları
► Evlilik Öncesi Cinsel Danışmanlık ve Rehberlik Psk.Yaşam YANARDAĞ ÇELİK
► Evlilik Öncesi Danışmanlık Psk.Dnş.Samet ÖNDER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Evlilik Öncesi Cinsel Danışmanlık ve Rehberlik' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Eyvah Fobim Var ! Temmuz 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:59
Top