2007'den Bugüne 92,258 Tavsiye, 28,211 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İletişim
YAZI #583 © Yazan Psk.Ilgın ÖZANT | Yayın Ekim 2009
Yazar: Psikolojik Danışman Ilgın ÖZANT
e-posta: kayrapd@gmail.com

İLETİŞİM

Aslında hayatımızda sürekli yaptığımız ama göz ardı ettiğimiz en önemli olaylardan biri iletişimdir. İletişim iki alıcı arasında bir kanal yoluyla mesaj alıp verme işidir. Daha da güncel bir tanım kullanırsak, sabah eşimizle yaptığımız konuşma, markete telefon açıp ekmek istememiz, çocuğumuzun gece ağlamasını duyup ne oluyor diye kalkıp bakmamız, televizyonu açıp haberleri izlememiz ve sonra bu dünya nereye gidiyor yahu deyip yanımızdaki arkadaşımızla konuşmaya başlamamız… Bunların hepsi gün içinde çoğunlukla yaptığımız ve artık üstünde düşünmediğimiz iletişim çeşitleridir.

İletişim sözlü ve sözsüz olmak üzere ikiye ayrılır. Sözlü iletişim kelimelerle sağlanır. Sözsüz iletişim ise daha karmaşık ve karşımızdakini algılamaya yöneliktir. Sözsüz iletişim dediğimiz zaman içine beden dilimiz, duygu ve düşüncelerimiz ve davranışlarımız girmektedir. Bu davranışları yorumlamadaki algılarımızda çok önemlidir. Kendimizi iyi hissettiğimiz bir gün etrafımızda olan her olay bize iyi ve güzel gözükür ama o gün kendimizi kötü hissediyorsak her olayın olumsuz yönünü seçer ve bundan anlamlar çıkarırız. İyi bir gününüzde karşıdan gelen ve sizi görmeyen arkadaşınız için kafası çok dalgındı herhalde beni fark etmedi diye düşünebilir ve arkadaşınızın yanına gidip selam verebilirsiniz oysa kötü geçirdiğiniz bir günde ne oldu acaba bana mı kızdı, beni nasıl olurda görmez ben de ona bir daha selam vermeyeceğim gibi düşüncelere kapılabilirsiniz.

Gördüğünüz gibi duygu ve düşüncelerimiz algılarımızı etkilemekte ve iletişim şeklimize karar vermektedirler. Nasıl iletişim kuruduğumuzu ve altında yatan etkenleri çözümledikten sonra göreceksiniz ki eşinizle, patronunuzla, çocuğunuz ya da büyüklerinizle yaşadığınız çatışmalar giderek azalacaktır. Çünkü hepimiz aynı anda farklı yaşar, farklı hisseder ve farklı algılarız önemli olan bu farklılığın farkında olmak ve karşımızdakiyle daha iyi bir iletişim kurmaya çalışmaktır.

İşte sizlere daha iyi iletişim kurabilmeniz ve oluşacak çatışmaları en aza indirebilmeniz için bir kaç öneri:


ETKİLİ İLETİŞİM İÇİN PRATİK ÖNERİLER

İletişim karşılıklı mesaj alıp verme işidir.
Karşınızdakinin size söylediklerini başka kelimeler kullanarak anlatın ki mesajı gönderen kişi anlaşıldığından emin olsun

Karşınızdakini anladığınızdan emin değilseniz sorular sorun (ne, nerde, ne zaman, nasıl, kim…)

Konu hakkındaki düşüncelerinizi açıklamak için karşınızdakinin sözünü bitirmesini bekleyin

Karşı tarafı anladığınızı belirtmek için jest ve mimiklerinizi de kullanın (kafanızı sallayın, hımm hımmm, evet, gülümseyin…)

Karşınızdakiyle göz teması kurun.

Açık mesajlar gönderin. Unutmayın herkesin algı sistemi farklıdır.

Söylediğiniz mesajla ses düzeyiniz ve mimiklerinizin ölçüştüğünden emin olun (mutluysanız gülümseyin ve sesinizi yumuşatın…) yoksa karşı taraf mesajı doğru olarak algılayamaz.

Unutmayın iletişimimizin %90lık kısmı sözsüz mesajlardan oluşur ve karşımızdaki kişi ne söylediğimize değil nasıl söylediğimize dikkat eder.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ilgın ÖZANT Fotoğraf
Psk.Ilgın ÖZANT
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ilgın ÖZANT'ın Makale ve Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'İletişim' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Mevsim Depresyonu Haziran 2015
◊ Sanat Terapisi Mayıs 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:43
Top