2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kadın ve Kayıp Cinsellik
YAZI #5834 © Yazan Psk.Rümeysa Betül SEYİTHANOĞLU | Yayın Temmuz 2019
Montaige şöyle der; ''Cinsel eylem ne kötülük etti ki kimse utanmadan söz edemiyor ondan, yoksa onun sözünü ağzımıza ne kadar az alırsak düşüncesi kafamızda o kadar büyütmeye hak mı kazanıyoruz? Suskun dokunulmazlığın içine kapatmışız bu eylemi. Adalet dokunmayı, bakmayı suç sayıyor bu suçluya!''

Cinselliği konu aldığım ilk yazımla karşınızdayım. Cinsellik konusunun bu ülkede ne kadar hassas bir konu olduğunu, bu topraklarda yetişmiş bir kadın olarak çok iyi biliyorum. Ve cinselliğin kanayan bir yara olduğunu, bu yaranın tedavi edilmek şöyle dursun üstünün kapatılıp yok sayıldığını da biliyorum. Sonuç olarakta kadınlar bu yaradan nasibini fazlasıyla alıyor. Kadın olamayan kadınlar, bedenini reddeden kadınlar, kadınlığından utanan kadınlar diye liste uzayıp gidiyor. Yakın tarihe kadar cinsel hazzın sadece erkeklerin hakkı olduğu düşünülüyordu. Yani cinsel birleşmede kadın, erkeğe sadece haz vermekle görevliydi. Bu düşüncenin günümüzde çok ta değiştiğini zannetmem. Çünkü cinsellikle ilgi bir yazı okumak istediğimde veya bir araştıma yapmak istediğimde konu hep erkekler üzerinden ele alınıyor. Bir kadının bu konuda konuşması, okuması, yazması hala gereksiz, hatta çirkin bulunuyor. Ve üzülerek belirtmeliyim ki çok fazla kirli ve yanlış bilgi ile insanlar yanlış yönlendiriliyor. Bu durumda bilgi sahibi olmak isteyen bir kişinin doğru bilgiye ulaşıp gerçekleri öğrenmesi çok zor hale geliyor. Hal böyle olunca ben de kolları sıvadım. Çünkü öğrenmemiz gereken çok şey var. Toplumun bilinçlenmesinin ilk koşulu kadının bilinçlenmesinden geçer.

Cinsellik kavramına dair

Cinsellik ve seks kavramları genellikle birbirine karıştırılır. Cinsellik denildiğinde akla seks gelir ama bu doğru bir tanım değildir. Çünkü cinsellik, seksi de içine alan daha geniş bir kavramdır. Cinselliğin psikolojik, fizyolojik ve sosyolojik yönleri vardır. İnsanın doğuştan getirdiği cinsiyetine dair özelliklerinin tümünü kapsar. Kişinin cinsiyeti, cinsel kimliği, görünüşü, cinsel davranışları cinselliğinin bir parçasıdır.

Seks ise; iki insan arasında yaşanan bir eylemdir. Sevginin, zevkin, ruhun ve bedenin paylaşıldığı bir eylemdir. İlişkiler ve cinsellik; insana sevilmeye değer olduğu duygusunu yaşatır. Bu, bir açıdan kadınlığın ve erkekliğin onaylanmasıdır.

Sağlıklı ve mutlu bir cinselliğin çağrıştırdıkları;

-Haz, arzu, üreme, aşk, ilişki ve yakınlıktır

Sorunlu bir cinsellik ise;

- Korku, endişe, kaygı, günahkarlık, suçluluk, ve bedel ödeme, yetersizlik, öfke, hüzün, nefret, utanç, rezil olma, değersizlik ve sevilmeme hissini beraberinde getirir.

Cinsel yakınlık kurmak insanın kendisini, bedenini, duygu, düşünce ve iç dünyasını bir başkasına açması demektir. Kendi bedenini tanımayan, sevmeyen bir kadın içinse bu bir kabus demektir. Diyebiliriz ki; sağlıklı ve mutlu bir cinsellik için her iki tarafında kendini, bedenini, istek ve arzularını bilmesi şarttır. İlişkisel ve cinsel yakınlık üç boyutlu bir etkileşimdir. Düşünsel, duygusal ve davranışsal boyutlardan oluşur.

Düşünsel boyut; Kendini bir başkasına açma kararını vermektir.

Duygusal boyut; Bir başkasına sevgi duyma, onu koruma, ona güvenme, benzerlik ve farklılıkları keşfetme isteğine arzusu vardır.

Davranışsal boyut; Fiziksel yakınlaşma, dokunma, öpme, bakma, gülümseme, yüz iletişimi, sarılma ve sevişme isteği öne çıkar.

Sonuç olarak cinsellik;

- Aklı ve bedeni içerir.
- Değerlerimiz, tutumlarımız, davranışlarımız, fiziksel görünümümüz, inanışlarımız, duygularımız, kişiliğimiz, sevdiğimiz ve sevmediğimiz şeyler, kişiliğimiz ve sosyalleşme alanlarımızla şekillenir.
- Sosyal normlardan, kültürden ve dinden etkilenir.
- Üremenin yanı sıra cinsel haz almayı ve vermeyi içerir.
- Son olarak, cinsellik tüm yaşamı kapsar.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Rümeysa Betül SEYİTHANOĞLU Fotoğraf
Psk.Rümeysa Betül SEYİTHANOĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Rümeysa Betül SEYİTHANOĞLU'nun Makale ve Yazıları
► Kayıp ve Yas Psk.Elif AKSU
► Kayıp ve Yas Psk.Şule ÜZÜMCÜ
► Kayıp ve Yas Dr.Psk.Beyza ÜNAL
► Kayıp ve Yas Psk.Doğan Demirkan ÖZDEMİR
► Kayıp ve Yas Psk.Ali BIÇAK
► Kayıp ve Yas Danışmanlığı Psk.İlke TARHAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Kadın ve Kayıp Cinsellik' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Neden Psikoterapi ? Ekim 2020
◊ Utancın Doğuşu Ekim 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:45
Top