2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Spor ve Rekabet
YAZI #5838 © Yazan Uzm.Psk.Büşra BÖREKÇİ | Yayın Temmuz 2019
Spor, çocuklarımızın sağlığı, artan obezite ve kapalı alanlarda her zamankinden daha fazla kalma eğiliminde olmasıyla inanılmaz derecede önemlidir. Sporun bir dalında iyi olmaktan, takım halinde çalışmaya, zorlukların üstesinden gelmeye, benlik saygısına ve duygularını kontrol etmeye varana kadar bir çok faydası vardır. Ayrıca spor çocukların bir yandan formda kalmalarını sağlarken bir yandan da eğlenmeleri için de harika bir yoldur. Bunun yanı sıra becerilerini geliştirebilmek için yapılan bu keyifli aktivite esnasında rekabet görülebilir.

Spor yapmak çocuklara gerçek dünyada nasıl yarışacaklarını öğretir. Büyüdükçe okulda, iş hayatında ve diğer yaşam alanlarında rekabetle karşılaşacaklar. Bu illa ki olumsuz ya da sağlıksız olmasını gerektirmez. Spor sayesinde dostça bir ortamda nasıl rekabetin sürdürülebileceğini anlamalarını sağlar. Sporda yaşanan rekabete karşı yapılabilecek ilk şey kazanmanın önemini azaltmaktır. Daha çok spor yaparken edindiği arkadaşlıklara, egzersiz yapmaya ve yaşadığı eğlenceye vurgu yapmak gerekir.

Sporda her zaman bir miktar stres olur. Buyüzden bununla nasıl baş edebileceklerini biliyor olmaları önemlidir.

Sporda Stresle Baş etmek için Çocuklara Öneriler
• Kasları Gevşetmek: 5 saniye tutup kasları bırakmak
• Derin Nefes Almak: Nefes almak, 5 saniye tutmak ve bırakmak
• Başarıyı Görselleştirmek: Örneğin gol attığı bir sahneyi düşünmek
• Mutlu Bir Yere Gitmek: Huzurlu hissettiren bir yer ya da bir olayı hayal etmek
• Olumlu Düşünmek: "Bu hedefi yapabilirim" gibi sözler söylemek
• Dikkat: Geçmişle ya da gelecek olanla ilgili endişelenmek yerine şu ana odaklanmak

Çocuğu Rekabet Eden Ebeveynler için Öneriler
• Çocuğunuz bir oyunu kazandığında ya da kaybettiğinde sizin için değişen birşey olmamalıdır.
• Çocuğunuz kaybettiğinde hayal kırıklığını, kazandığında da neşesini paylaşın ve kabullenin. "Bu sefer iyi pas atamadın bir sonrakinde yaparsın" demek yerine "yaptığın antrenmanlara rağmen kaybetmek düş kırıcı, umarım eğlenmişsindir" deyin.
• Rekabet çok yoğun yaşanıyorsa tehlike çanları çalıyor olabilir. Örneğin bir oyunu kaybettiğinde sıklıkla kendisini üzgün ve değersiz hissetmek gibi. Ozaman bir uzman desteği almanızı öneririm.

Sporun çocuğun eğlenmesiyle ilgili olduğu, en iyisi olmakla ilgili olmadığı ebeveynlik bilinciyle dolu bir birliktelik diliyorum. :)
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Büşra BÖREKÇİ Fotoğraf
Uzm.Psk.Büşra BÖREKÇİ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi73 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Büşra BÖREKÇİ'nin Makale ve Yazıları
► Spor Psikolojisi Psk.Barış Kemal KİRİK
► Spor ve Fanatizm Psk.Sabahat ERLER
► Spor Psikolojisi Nedir? Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
► Spor Psikolojisi ve Kariyer Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
► Egzersiz ve Spor Psikolojisi Psk.E.Cem ENGİN
► Sigara Bağımlılığı ve Spor Psk.Sabahat ERLER
► Elektronik Spor Kariyeri ve Eğitim Psk.Dnş.Memduh KOCADAĞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Spor ve Rekabet' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ceza mı? Disiplin mi? Ekim 2018
► Tuvalet Eğitimi Aralık 2017
► Çocuklar ve Yemek Yeme Nisan 2012
◊ Çok Ödev Az Zaman Temmuz 2019
◊ Kızgın Çocuk Kasım 2018
◊ Doktor Korkusu Aralık 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:16
Top