2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinismus ve Sağlıklı Cinsellik
YAZI #5840 © Yazan Psk.E. Elanur GÜRBÜZ KAYIKCI | Yayın Temmuz 2019
Vajinismus kadının cinsel birleşme esnasında yaşadığı ağrı, kasılma, kaygı ve korku durumu olarak tanımlanabilir. Cinsel ilişkiye girmek kadın için korkutucu ve kaygı uyandırıcıdır. Cinsel birleşme sırasında vulvadaki kasların kasılması ile vajinal deliğin önünde bir duvar varmış hissi yaratır. Bu aslında bir yanılsamadır. Daha önce hiç cinsel birliktelik yaşamamış kadınlarda bile uygun koşullar sağlandığında acı ve ağrı hissi olmayacaktır.

Cinsel ilişkide acı ve ağrının bir çok sebebi olabilir. Özellikle vajinada oluşmuş olan bir enfeksiyon acı ve ağrıya yol açabilir. Ancak organik bir temeli olmadığı halde cinsel ilişkinin yaşanamaması, penisin vajinaya küçük bir kısmının girebilmesi, tam birleşmenin sağlanamaması, ağrı ve acı yaşantısının olması vajinismusun habercisidir.

Özellikle ilk kez cinsel ilişkiye girecek olan çiftlerde korku ve kaygı yaşanabilir. Cinselliğin ayıp ve günah olarak etiketlendiği bir ortamda büyüyen kadının ilişkisini rahatlıkla yaşayabilmesi oldukça zordur. Halk arasında efsaneleşen ilk gece hikayeleri de kadınların cinselliğe karşı yanlış inançlar geliştirmelerine sebep olmaktadır. İlk ilişki sırasında çok kanamanın olacağı, kızlık zarının kapalı bir yapıda olup delinmesi gerektiği, aşırı acı yaşanacağı inançları gerçek dışıdır. Kızlık zarı vajina deliğini tamamen kapatan bir yapıya sahip değildir. Eğer zar kapalı bir yapıya sahip olsaydı adet kanamaları gerçekleşemezdi. Kızlık zarı sadece vajina deliğinin etrafını tutan ince bir yapıdır. Cinsel ilişki olması gerektiği gibi yaşandığında kanamaya sebep vermez. Ancak yeterince ıslaklığın sağlanmadığı durumda penisin vajinaya sertçe girmesi kanamaya sebep olabilmektedir.

Cinselliğin belli bir döngüsü vardır. Bu döngüye cinsel siklus adı verilir. Çiftler cinsel siklusun aşamalarına uygun ilişki yaşadıklarında hissedecekleri duygu sadece keyif ve mutluluk olacaktır. Cinsel siklusun aşamaları şu şekildedir:

1- İstek ve Uyarılma: cinsel fanteziler veya ön sevişme ile kadının uyarıldığı evredir. Bu evrede cinselliğe yöneliş ve cinsel ilişkiye girme arzusu meydana gelir. Kişide cinsel isteği uyandıran her türlü nesne, görüntü, dokunuş, hayal kurma uyarılmayı sağlayabilir.

2- Plato: cinsel isteğin oldukça arttığı evredir. Vajinaya penisin girdiği veya dokunuşlarla vajinanın uyarıldığı evredir. Kişinin kasılmaları artmıştır.

3- Orgazm: Yoğun kasılma sonrası boşalma ve rahatlama evresidir. Erkeklerde meninin dışa atılımı olurken kadınlarda vajinadaki bazı dokuların ritmik kasılmaları meydana gelir.

4- Çözülme: İstek ve uyarılma öncesi evreye geri dönüştür. Kişi rahatladıktan sonra gevşek bir bedene kavuşur.

Bu döngü kadın cinselliğinin keyifle yaşanması için mutlaka bilinmelidir. Döngüye uygun yaşanmayan ilişki ağrıya sebep olabilir. Çiftlerin yaptığı en büyük yanlış bu döngünün aşamalarını yerine getirmeden penis vajina birlikteliğini yapmaktır. Cinsel istek ve uyarılma evresinde kadının zihninde gerçekleşen cinsellik sahneleri vajinanın ıslanmasını sağlamaktadır. Bu doğal sıvı vajinanın penisi almasını kolaylaştırmakta ve vajina deliğinin genişlemesini sağlamaktadır. Vajinismus hastalarının hissettiği duvar gerçek değildir. Siklusun ilk evresindeki istek ve uyarılma sağlandığında vajina deliği açılacak ilişki kolaylaşacaktır. Bazı kadınlar partnerlerinin penisinin kalın olmasının vajinismusa sebep olduğunu düşünmektedirler. Bu da cinselliğe dair yanlış bir inanıştır. Vajina deliği bir bebeğin kafasının çıkabileceği kadar genişleyen, esnek bir yapıya sahiptir. Bu sebeple her vajina her boyutta penisle birleşme yaşayabilecek esnekliği sağlayabilmektedir.


Vajinismusla Baş Edebilmek için Bazı Tavsiyeler

1- Cinselliğe dair yanlış inançlarınızı fark edin. Cinselliğin acı veren bir yaşantı olduğunu kabul ederseniz ağrı beklentiniz yüksek olacaktır. Oysa bunun yerine cinselliğin insan türünün yaşayabileceği en keyifli eylem olduğunu aklınızda tutun. Zihniniz sizi acıya çektikçe cinsellikle ilgili keyifli sahneler hayal edin.

2- Doğru bilgilere doğru kişilerle ulaşın. Cinsel problemlerinizi yakın çevrenize anlatarak yanlış bilgilerle doldurulmanıza izin vermeyin. Partnerinizle aranızdaki mahremiyete saygı duyun ve profesyonellerden destek isteyin.

3- Bedeninizi keşfedin. Çoğu kadın cinsel organlarını tanımamakta. Ayna karşısında cinsel organlarınızı inceleyerek bedeninizle tanışın, onu sevin ve ilgi gösterin. Unutmayın bedeninizi siz ne kadar çok severseniz partneriniz de o kadar çok sevecektir.

4- Beden gevşeme egzersizleri en büyük yardımcınız olacak. Keyifli bir cinsellik için kadın bedeninin gevşek olması ve kendini partnerine teslim edebilmesi çok önemlidir. Vajinismus temelde bir güven problemidir ve kadın kendini güvende hissetmedikçe keyifli cinselliği yaşaması çok zordur. Beden gevşeme egzersizleri ile kontrolden çıkmış bedeninizin kontrolünün aslında sizde olduğunu keşfetmeye başlayacaksınız.

5- En büyük cinsel organ beyindir. Unutmayın beyniniz vücudunuza neyi emrederse onu yaşarsınız. Eğer beyninizden geçenler kötü imajlarsa vajinanız kasılacak ve ağrı duyacaksınız ama eğer beyninizden keyifli sahneler geçirir, gevşemek isterseniz vücudunuz mutlu cinselliğe hazır olacaktır.

6- Cinsellik sadece yatakta yaşanmaz. Parterinizle gün içinde cinselliğe dair ettiğiniz sohbetler cinsel ilişkiye zihinsel olarak hazırlanmanızı ve heyecanlanmanızı sağlayacaktır.

7- Cinsel ürünleri keşfedin. Özellikle kayganlaştırıcı olarak bilinen cinsel sağlık ürünleri cinsel ilişkinizi kolaylaştıracak ve keyifli hale getirecektir.

8- Güzel sevişme tekniklerini öğrenin. Cinsellik sadece iki organın birleşmesi değildir. İki ruhun zamanın ötesinde bir hazzı beraber yaşamasıdır.

9- Yatak odanıza saygı duyun. Yatak odanızı özel ve mahrem bir alan olarak değerlendirin. Cinselliğin güzel yaşanması için gerekli koşullardan biri rahat ve güvenli bir ortamdır. Kendinizi rahat hissetmediğiniz bir odada yeterli gevşemeyi sağlayamayabilirsiniz.

10- Profesyonellere başvurun. Cinsel problemler kader değildir. Tıpkı soğuk aldığınızda doktora gittiğiniz gibi cinsel problemlerinizde de cinsel terapistlerden destek alabilirsiniz. Bu konuda uzman olan kişiler hekimler ve psikoterapistlerdir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.E. Elanur GÜRBÜZ KAYIKCI'nın Makale ve Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Vajinismus ve Sağlıklı Cinsellik' başlığıyla benzeşen toplam 35 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuk Psikoterapisi Şubat 2018
► Psikolojik Sağlamlık Temmuz 2015
◊ Okul Öncesi ve Aile Şubat 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:54
Top