2007'den Bugüne 92,300 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Benim İçin Değerlisin
YAZI #5867 © Yazan Uzm.Psk.Derya YALÇINKAYA | Yayın Ağustos 2019
Benim için çok değerlisin!, Sizler çok değerli insanlarsınız!, … İnsan oğlunun unuttuğu en sihirli ve en çok duymak istediği cümleler… Ne kadar da ihtiyaç duyarız değerli olduğumuzu duymaya, bilmek yetmez çoğu zaman duymak isteriz. Özellikle , seminerlerimde fark ediyorum ki değer kavramı hayatımızda olmazsa olmaz bir anlam taşıyor. Peki neden? Zaten bilmez mi kişi değerli olduğunu? İlla ki söylemek mi gerekiyor? Değerli olduğunu nasıl hissettirebilirim? Ben gerçekten değerli miyim? … Soruları en çok karşılaştıklarım. Herkesin bildiği fakat unuttuğu değerlerimizden bahsetmek istiyorum bugün siz ‘DEĞERLİ’ okurlarıma…
Özellikle çift terapilerinde, kardeş ilişkilerinde, çalışanların yöneticileriyle olan ilişkilerinde değer yargısına değinmeden geçemiyoruz. Değer kelimesini stres ve öfkeyle ele alırsak; yaşadığı problemle baş etmekte zorlanan kişi strese giriyor. Çözemedikçe öfke duygusu beraberinde beliriyor. Öfkesini kontrol edemeyen kişi kalp kırıyor ve kendi değerlerini unuttuğu gibi karşısındaki bireyin değerli olduğunu da o an için unutuyor. Yaşanılan olay ve sergilenen davranış değersiz kavramının doğmasına yol açıyor. Söylemeye belki de zorlandığımız bu sihirli kelime problem çözme becerisinde ilk basamak olarak yer alıyor. Söylemeye çekindiğimiz fakat kendimize söylenmesini beklediğimiz… Hep bekleriz karşı taraftan, bekledikçe gelmediği gibi hayal kırıklıklarıyla dolar taşar duygular. Bir egzersiz gibi düşünün şuan yazacaklarımı ve gözlerinizi kapatıp bir hayal edin. Şuan da özür beklediğiniz kişi, size gelip onun için ne kadar değerli olduğunuzu açıklıyor. Henüz aranızda problem olan konu gündeme gelmedi, sadece değerli olduğunuzu duyuyorsunuz. Ne hissediyorsunuz? Bunu kendinize bir sorun. Değerlisin kelimesinin etkisi işte bu hissedilen duygu… Satın alınamayacak kadar güçlüdür. Etrafınıza öğretebilmeniz için uyguluyor olmanız gerekiyor. Yeri ve zamanında kullanılan ‘Benim için değerlisin.’ cümlesinin etkisi sihirli değnek gibidir.
Değerli olduğunu duymak isteyen birine zaman ayırsanız da bir şeylerin eksikliğini tamamlayamazsınız. Peki ne yapmalıyız, nasıl yaymalıyız ve nasıl normalleştirmeliyiz?… Karşınızdaki kişinin olumsuz davranışlarını düzeltmek istiyorsanız öncelikle ona örnek davranışlar sergilemeniz gerekiyor. Tutumlarınızın hayatınızın rutini haline gelmesine izin verin. Zorlansanızda sabrederek başaracağınızı unutmayın. Başlarda yorsa da sizi zamanla bıraktığı izlerle vazgeçilmeyen kelimeniz olacaktır. Tartışmayın demiyorum sadece tartışırken bile değerli olduğunuzu ve değer verdiğinizi unutmayın. Kişi değerli olduğunu bilir fakat çoğu kez unutur. Özellikle travma, depresyon, korku yaşayan birinin değerli olduğunu duymaya daha çok ihtiyacı vardır. Elinden tutup yardım etmek gerekiyorsa, buna sihirli kelimenizi kullanarak başlayabilirsiniz.
Kendinizi yalnız, özgüvensiz, motivasyonsuz, eksik veya değersiz hissettiğinizde değerli olduğunuzu hatırlatın kendinize. Özellikle duymak istediğiniz kişiye söyleyin. Söyleyin ki öğrensin. Söyleyin ki ne kadar önemli olduğunu görebilsin. Kendinize hatalar yaptığınızda hatırlatın. Ayağa kalkacak gücü bulamadığınızda sihirli kelimeniz gelsin aklınıza. Yeni kararlar aldığınız da, hayatın sizin için anlamsız olduğunu düşündüğünüz de en çok işinize yarayacak kelimedir. Pişmanlıklarınız, hayal kırıklıklarınız veya beklentileriniz unutturur değerli bir birey olduğunuzu… Her zaman umudunuzu ayakta tutar ve yardımınıza koşar. Değer verdiklerimizi kaybettikten sonra anlıyor olmamız, yaptığımız en büyük yanlıştır. Mutlaka kaybetmeyi bekleriz. Hayatınızda ki en değerlilerinizi kaybetmeden, değerli olduğunu hissettirmeniz ve hissetmeniz dileğiyle…
UZMAN KLİNİK PSİKOLOG DERYA YALÇINKAYA
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Derya YALÇINKAYA Fotoğraf
Uzm.Psk.Derya YALÇINKAYA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Derya YALÇINKAYA'nın Yazıları
► Benim İçin Doğru İnsan mı? Psk.Şeyma KOÇAK
► Benim Depresyonum, Benim Hayatım Psk.Abdullah ALPASLAN
► Benim Hayatım Psk.Dnş.Kemal TUNCER
► O Benim Travmam Psk.Ebru DEMİR KARA
► "Benim Bağlanma Sorunum Var!" Psk.Emine SOYBAY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Benim İçin Değerlisin' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Yas Süreci Ağustos 2019
◊ Stresi Sabırla Karşılamak Ağustos 2019
◊ İnternet Bağımlılığı Ağustos 2019
◊ İçimdeki Kötü His ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2019
◊ Erkekler Neden Aldatır? Ağustos 2019
◊ En Güzel Hediye Zaman Ağustos 2019
◊ Çocuklarda Yaratıcılık Ağustos 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:38
Top