2007'den Bugüne 92,300 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yazı Kaygıyla Geçirmeyin! Eyvah Çoçuğum Okula Başlayacak!
YAZI #5879 © Yazan Uzm.Psk.Berrak YÖRÜK | Yayın Ağustos 2019
epyeni bir eğitim öğretim yılının gelmesine kısa bir zaman kalmasıyla okula ilk kez gidecek veya önceki senelerde adaptasyon sürecinde problem yaşayan çocukların ebeveynlerini kaygı sarmış durumda. Haliyle ebeveyndeki kaygı çocuğa yansımıyor değil.
mail gönder
yazdır
büyütküçült

Yepyeni bir eğitim öğretim yılının gelmesine kısa bir zaman kalmasıyla okula ilk kez gidecek veya önceki senelerde adaptasyon sürecinde problem yaşayan çocukların ebeveynlerini kaygı sarmış durumda. Haliyle ebeveyndeki kaygı çocuğa yansımıyor değil.
Bu yüzden konumuza ebeveynlerin kaygıları ile başlıyoruz.
Çocuğum okula alışabilecek mi?
Ne kadar sürede alışacak?
Öncelikle her çocuğun uyum sürecinin birbirinden farklı olabileceği unutulmamalıdır. Bu yüzden çocuğunuzu sınıf arkadaşları veya çevrenizdeki çocuklarla karşılaştırılmamalısınız. Öncelikle paniğe kapılmadan çocuğunuzu dinleyerek neler hissettiğini doğru bir şekilde anlamaya çalışın. Çünkü onu doğru anlarsanız kaygıları ile ilgili doğru destekler verebilirsiniz. Tam bir uyum süreci için minimum bir ayı gözden çıkarmanız gereklidir.




Çocuğumun öğretmenleriyle iletişimi nasıl olacak? Birbirlerini sevebilecekler mi?


Bu konuda kaygı yaşamıyorsanız çocuğunuz yaşayacağı yeni deneyimlere odaklanacaktır. Öğretmeni çocuğunuzun göstereceği gelişim aşamalarında her zaman sizin ve çocuğunuzun yanında olduğunu hissettirecek ve rehberi olacaktır. Tabi ki öğretmen veli ve öğrenci üçgenini kurmak zaman ve tecrübeye dayalıdır. Bu süreci sağlam bir zemine oturtmak öğretmen ve velinin elindedir.




Çocuğum öz bakım becerilerini kendisi karşılayabilecek mi?


Çocuğunuz zaten bir grupta olacağı ve yıl içerisinde sınıf arkadaşlarıyla sürekli birlikte etkinlikler yapacağı için sınıf arkadaşlarıyla iletişim halinde olacaktır. Bu iletişim öğrenciye yeni arkadaşlıklar kazandıracaktır.




Çocuğum derslerde başarılı olabilecek mi?


Başarılı olma ve potansiyelini keşfetme konusunda sizin çocuğunuza vereceğiniz destek çok önemli. Yetişkinler bile başarı yolunda zorluk yaşayabiliyorken , çocukların güçlük çekmeleri normal bir durumdur. Bu durumda ebeveynlerinin desteklerini hissetmeye gereksinim duyacaklardır. Aynı zaman da içerisinde kendi algılarına güvenmeye başlayıp, özgüvenleri gelişeceğinden başarıları da artacaktır.


Peki Çocuğun Aklındaki Sorular Neler
+Okul Nasıl Bir Yerdir?
+Okulda Ne Yapmalıyım? Ne Yapmamalıyım?


Okul kavramını çocuğunuzun yaşına göre indirgeyerek anlatırsanız soru işaretlerinin bir bölümünü daha okula başlamadan gidermiş olursunuz. Okul öncesinde öğretmenin belirlediği saatlerde, ilkokulda ise teneffüs saatlerinde arkadaşlarıyla birlikte oyun oynayabilecekleri bilgisini paylaşmanız motive edici olacaktır.




Öğretmenlerim Bana Nasıl Davranacak ?Yanlış Birşey Yaptığımda Ne Olacak? Öğretmenim Bana Kızacak mı?


Öncelikle çocuğunuzda öğretmen bana kötü mü davranacak gibi bir kaygının oluşmaması için öğretmen kavramını tanıtırken bir otorite figürü gibi tanıtmaktan kaçınmalısınız.


Önerilerim...
İlk hafta çocuğunuza okulda ne yaptın, ne yedin, benzeri dikkat çekici sorular sormaktan kaçının. Çünkü bu tarz sorular kaygı olmayan çocukta bile kaygıya neden olabilir.
Çocuğunuz korktuğunda ve ağladığında neden korkuyorsun, ağlayacak ne var, sen artık büyüdün, ve benzeri eleştirel cümlelerle cevap vermeyin. Çocuğunuzu anladığınızı hissettirecek cümleler söylerseniz adaptasyon sürecinin sağlıklı başlamasına birlikte adım atmış olacaksınız. Örneğin , 'biliyorum okul ortamı seni biraz endişelendirdi, seni anlıyorum ama okuluna alışacaksın ve böyle alıştıktan sonra böyle hissetmeyeceksin'' diyebilirsiniz.
Okul hakkında abartılı yorumlardan kaçının.
İlk bir ay boyunca çocuğunuzu alacağınız saatler konusunda dikkatli olun ve geç kalmamaya özen gösterin. Geç kalacağınız günler elbette olacaktır fakat böyle günlerde bile mutlaka 1 gün öncesinden bunu çocuğunuza açıklayın ki geç kaldığınızda çocuğunuz annem babam beni unuttu, okulda kalacağım düşüncesiyle okula gelme konusunda korkuları depreşmesin.
Çocuğunuza okula gitmesiyle ilgili kararlı ve tutarlı bir tavır gösterin. Ağladığında eve gideceğiz ama yarın tekrar geleceğiz benzeri cümlelerden kaçının. Örneğin, ''benimle gelmek istediğini biliyorum ama okula gitmen gerekiyor ben işe nasıl gidiyorsam seninde okula gitmen gerekiyor'' ve benzeri cümleler kurabilirsiniz.


Unutmamalısınız ki; Kaygınızı yansıtırsanız çocuğunuz okula karşı kaygılanacak ve kaygıya kapılacaktır
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Berrak YÖRÜK Fotoğraf
Uzm.Psk.Berrak YÖRÜK
KKTC (Kıbrıs) (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi31 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Berrak YÖRÜK'ün Makale ve Yazıları
► Bizim Çocuk Okula Başlayacak... Psk.Sümeyye ARSLAN
► Eyvah! Çocuğum Tek Uyumuyor! Psk.Şimal AYDIN
► Eyvah Çocuğum Ergenlikte! Psk.Günce TOROSLU
► Eyvah Çocuğum Ergen! Psk.Dnş.Sümeyra YAPICI AYDIN
► Eyvah Çocuğum İki Yaşında Psk.Elif TANIL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Yazı Kaygıyla Geçirmeyin! Eyvah Çoçuğum Okula Başlayacak!' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Gece Terörü Ağustos 2019
◊ Korku ve Fobi Ağustos 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:53
Top