2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Teff Tohumu Nedir?
YAZI #5930 © Yazan Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU | Yayın Ağustos 2019
TEFF TOHUMU NEDİR?
Teff genellikle Etiyopya’da yetiştirilen; beyaz, kırmızı ve kahverengi renkleri bulunan çok küçük taneli glütensiz bir tahıl ürünüdür. İçeriğine baktığımızda kompleks karbonhidrat, protein ve lif yönünden zengindir.
Teffin işlenmesi genellikle geleneksel yöntemlerle yapılır. Teff tanesinin besin kompozisyonu, birçok yiyecek ve içecekte kullanılma ihtimalinin yüksek olduğunu göstermektedir.
Teff tahılı oval şekillidir. Yapılan araştırmalara göre, teff de diğer tahıllar gibi ağırlıklı olarak nişasta (%73) içermektedir ve teffin nişasta içeriği diğer tahıllara göre daha yüksektir.
Teff çeşitleri tahılların ve saksıların rengine, çiçek salkımlarının dağılımına ve bitkilerin büyüklüğüne göre tanımlanmıştır. Teff, tohum rengine göre sınıflandırılır; beyaz, kırmızı/kahverengi ve karışık renkler olarak üçe ayrılır. En yaygın renkler beyaz, kremalı-beyaz, açı kahverengi ve koyu kahverengidir.
Teff, vitamin ve mineral açısından zengindir. Özellikle tiamin, kalsiyum, demir, fosfor, bakır ve alüminyum içeriği yüksektir. Arpa ve buğdaya göre daha çok lif, protein, demir, kalsiyum ve çinko içermektedir.
Teffin protein içeriği diğer tahıllarla aynı olmasına karşın aminoasit içeriği diğerlerinden daha yüksektir. Teff ve teff ununun aminoasit bileşiminden dolayı proteini mısır gibi tahıllara kıyasla kolaylıkla sindirilebilir. ABD Ulusal Araştırma Konseyi’nin araştırma bulgularına göre teffin düşük lizin ve izolösin aminoasit içeriği dışında, yumurta ile karşılaştırılsa bile önemli aminoasitlerle mükemmel bir dengeye sahip olduğunu belirtti. Bu nedenlerle büyüme gelişmeye destek sağlar.
Teff tohumunun ham yağ içeriği, genel olarak buğday, çavdar ve kahverengi pirinçten daha yüksek olmakla birlikte, arpa, mısır, sorgum ve inci darı için daha düşüktür. Ayrıca teff tahılları doymamış yağ asitleri açısından zengindir.
Teff tohumu kompleks karbonhidratlar içerdiğinden ve glisemik indeksi düşük olduğundan şeker hastaları rahatlıkla bu tahılı tüketebilirler.
Teffteki ham lif içeriği (3.0 gr/100 gr) diğer pek çok gluten içeren veya glutensiz tahıllardan daha yüksektir. Teffin diyet lif içeriği (8.0 gr/100 gr) bazı meyveler, fındık, baklagiller, mısır ve pirinç gibi tahıllara kıyasla da yüksektir. Posa ve lif içeriği yüksek olduğundan kabızlığa karşı koruyucudur. Aynı zamanda lif içeriğinin yüksek olması ve doymamış yağ asitleri içerdiği için kalp damar hastalıklarına karşı da koruyucudur.
Teff tohumları aynı zamanda da prebiyotik bir besindir. Bağırsak florasında yaşayan yararlı bakterilerin çalışmasını sağlar ve bağırsağın düzgün bir şekilde işlemesini ve sağlıklı kalmasını düzenler. Antioksidan içeriği yüksek olduğu için kansere karşı koruyucu özelliğe sahiptir.
100 gr teff tohumu 11, 9 gr yararlı protein içerir ve 321 kaloridir. Kalsiyum, fosfor demir, çinko ve magnezyum minerallerinden zengindir. Teff tohumu; teff gevreği veya teff unu şeklinde piyasada farklı şekillerde satılmaktadır. Teff çayı olarak sunulan çeşidi gerçeği yansıtmamaktadır.
100 g (1 çay bardağı pişirilmiş Teff) içerdiği kalsiyum ile 31-50 yaş erkek ve kadınların günlük alması gereken kalsiyumun %17-27 sini karşılamaktadır. (Alım düzeyleri 31-50 yaş arasındaki erkekler için 80 kg ve kadınlar için 65 kg baz alınarak oluşturulmuştur). Teffteki yüksek kalsiyum konsantrasyonu, kolon kanseri, osteoporoz, iskelet ve dişlerin zayıflaması gibi kalsiyum tüketimiyle ilişkili sağlık problemlerine karşı etkili bir tahıl olmasını sağlıyor. Teff tohumunun, özellikle kalsiyum, fosfor, magnezyum, bakır, çinko ve demir içeriği yüksektir. Demir açısından bulgurla kıyaslandığında; bulgurun yaklaşık 3 katı kadar demir içermektedir.
Hipertansiyon hastaları için sodyum değeri düşük olsa da, alım önerilerine bakıldığında günlük alımdan daha azını karşılaması gerektiğinden tüketimine dikkat edilmelidir.

TEFF TOHUMUNUN ÖZELLİKLERİ:
• Protein içeriği diğer tahıllarla hemen hemen aynı olmasına rağmen, vücudumuz için gerekli olan proteinin yapıtaşı olan aminoasitlerden zengindir.
• Teff tam bir mineral deposudur ve yüksek oranda kalsiyum, fosfor, demir, bakır, alüminyum içerir.
• Arpa ve buğdaya göre daha fazla lif, protein, demir, kalsiyum ve çinko içermektedir.
• Kırmızı teff, beyaz teff ile kıyaslandığında daha fazla protein, demir, çinko içermektedir.
• Teff unu, beyaz undan daha fazla demir içerir. Teff unu (3.13–6.01 mg/100 g) demir içerirken, beyaz un (2.44 mg/100 g;) demir içermektedir.
• Teff insan vücudunda hemoglobin seviyesini arttırır ve diyabet / anemi hastalıklara karşı etkilidir.
• Teff, gluten içermediğinden dolayı glutene duyarlı kişiler tarafından rahatlıkla kullanılabilen bir tahıldır.
• İçerdiği kompleks karbonhidratlardan kan şekerinin yavaş yükselmesini ve dengede kalmasını sağlar.
• Antioksidan içerdiğinden dolayı kansere karşı koruyucudur.
• Lif içeriği yüksek olduğu ve doymamış yağ asitlerine sahip olduğu için kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu ve hastalık riskini azaltıcı etkisi vardır.
• Probiyotik etkisiyle sindirim sistemimizde bulunan yararlı bakterilerin sayısını arttırarak bağırsak florasını dengeler.
• Vejeteryanların kullanabileceği iyi bir protein kaynağıdır.


TEFF TOHUMUNA SOFRADA NASIL YER VEREBİLİRİZ ?
Teff tahılının kestanemsi bir tadı vardır. Teff tohumunu bulgur ve pirinç gibi pilav yapabilirsiniz. Çorbalarda kullanabilirsiniz. Haşlayarak salatalara ekleyebilirsiniz. Teff ununu kurabiye, kek, bisküvi, makarna yapımında kullanabilirsiniz. Teff gevreğini süt veya yoğurt ile karıştırabilir veya krep yapımında kullanabilirsiniz.
Teff Tohumu Çayı Nedir?
Şu anda piyasada teff tohumundan daha çok teff tohumlu çayın tanıtımı yapılmaktadır. Fakat içeriğine bakıldığında teff tohumu haricinde pek çok ödem atıcı destek ürün de içerisinde yer almaktadır. Bu çaylarda teff tohumu dışında kiraz sapı, aspir tohumu, kitre zamkı, mate yaprağı, barut ağacı kabuğu gibi birçok bitki yer aldığı karışık bir bitki çayıdır. Bu tarz bitkilerin içerikleri ve göstereceği etkiler ayrı ayrı bilinse de birleştiğinde oluşacak etkileri bilinmemektedir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatma Merve KALELİOĞLU Fotoğraf
Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi166 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU'nun Makaleleri
► Teff Tohumu Dyt.Pınar ERMİŞ
► Teff Tohumu Hakkında Merak Edilenler Dyt.Büşra DAYIOĞLU
► Chia Tohumu Nedir? Dyt.Yunus Emre UZUN
► Keten Tohumu Dyt.Yusuf YAŞAR
► Chia Tohumu Mucize mi? Dyt.Tuğba BALDEDE
► Neden Keten Tohumu? Dyt.Duygu Ceyhan IRMAK
► Pikan Cevizi ve Keten Tohumu Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Chia Tohumu Hakkında Bilmedikleriniz Dyt.Yunus Emre UZUN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Teff Tohumu Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ketojenik Beslenme Haziran 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:00
Top