2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Non-Çölyak Gluten Duyarlılığı (Ncgs)
YAZI #5931 © Yazan Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU | Yayın Ağustos 2019
NON-ÇÖLYAK GLUTEN DUYARLILIĞI (NCGS)


Gluten; buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıl ürünlerinin içerisinde bulunan bu doğal proteinin adıdır. Çölyak hastası, gluten hassasiyeti, gluten alerjisine sahip olan kişiler glütene karşı değişiklik gösteren ciddi reaksiyonlar verebilir.
Non-Çölyak Gluten Duyarlılığı bulunan kişiler de buğday gluteni içeren gıdalar tükettiklerinde çölyak belirtilerine benzer belirtiler yaşıyorlar. Ancak çölyak ve non-çölyak gluten duyarlılığı arasında ince bir çizgi var. Bu hastalarda buğday ve diğer tahıllardaki yapısal proteinlere karşı gelişen doğumsal bağışıklık sisteminin bir reaksiyonu söz konusudur.
Non çölyak glüten hassasiyeti olan hastalarda disbiyozis, yani bağırsak bakterilerinde iyi bakteri-kötü bakteri oranında dengesizlik de mevcuttur. Disbiyozis, batı tipi beslenmeyle birlikte obeziteye eğilim ve metabolik sendrom ortaya çıkmasına neden olur.
Non-çölyak gluten duyarlılığı taşıyan kişilerde çölyaktaki gibi ciddi bir tıbbi sorundan söz edilemez. NCGS taşıyan insanlar buğday gluteninin ince bağırsakta yaralanma veya ülser meydana getirme riskiyle karşı karşıya değiller. Ancak yine de gluten alerjisi yaşam kalitesini önemli ölçüde negatif yönde etkiler. Reflü, midede yanma, karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal, kabızlık ve hazımsızlık bu belirtilerdendir. Baş ağrısı, migren, dikkat dağınıklığı, baş dönmesi, depresyon, anksiyete, kronik yorgunluk, eklem ve kas ağrıları gibi yakınmalar da görülebilir.
Çocuklarda en çok bağırsak yakınmaları ve yorgunluk ile görülür. Kadınlarda görülme ihtimali dört kat daha fazladır. İrritabl bağırsak hastalarının çoğunda, alerji hastalarında ve çölyak hastalarının birinci dereceden akrabalarında sık görülür.
Yoğun stres, alkol, ağrı kesiciler, sigara ve işlenmiş gıdaları fazla tüketmek hastalık bulgularını artırır. Glüten hassasiyeti olan hastanın, üç hafta glütensiz beslenmesi sonrasında yakınmalarının geçmesi, ardından tekrar glüten tüketildiğinde yakınmaların tekrar ortaya çıkmasıyla tanı konur.
Glutensiz diyet semptomlarda iyileşmeye neden olmaktadır. Ancak diyet hayat boyu yapılmaz, şikayetler arttıkça gluten kesilir daha sonra normal beslenmeye devam edilir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatma Merve KALELİOĞLU Fotoğraf
Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi166 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU'nun Makaleleri
► Gluten Enteropatisi Dyt.Ayşe DURAN
► Gluten İçeren Besinler Dyt.Başak KEFELİ
► Besin Duyarlılığı Dyt.Turgay KÖSE
► Çölyak Dyt.Sinan YILDIZ
► Çölyak Hastalığı ve Beslenme Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Non-Çölyak Gluten Duyarlılığı (Ncgs)' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ketojenik Beslenme Haziran 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:33
Top