2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Utangaçlığı Yenmenin Yolları
YAZI #5939 © Yazan Uzm.Psk.Merve Cansu CAVUS | Yayın Ağustos 2019
Utangaçlık kişiyi sosyallikten uzaklaştıran ve yalnızlığa iten kişilik bozukluğu olarak tanımlanabilir. Utangaç insanların ortak özelliği, içine kapanık olmalarıdır. Duygularını ifade etmekte güçlük çekerler ve kalabalık ortamlarda bulunmaktan hiç hoşlanmazlar. İnsanlarla konuşurken başlarını öne eğerek yüz yüze gelmemeye özen gösterirler. Biri soru sorduğunda sıkılır kısa cevaplar vererek ya da baş hareketleriyle cevaplandırırlar.

Utangaçlık aslında kişinin geliştirdiği bir savunma yöntemidir denilebilir. Kişi kendini bazı davranışlardan, bazı zor durumlara düşmekten korumak ister. İçinde bulunduğu bu duygu halini kıramadığı sürece çekingen kalır ve bu gittikçe daha çok kendi içine kapanmasına yol açar.

Utangaçlığı yenmek için öncelikle utangaç olmanın hangi amaca hizmet ettiğini, kişinin içinde yaşadığı hangi sorundan kişiyi uzak tuttuğunu anlamak gerekir. Kendiyle ilgili yanlış bir şeyler olduğunu düşünen, hisseden bir kişi, utangaçlık geliştirecektir. Altta yatan nedenden bağımsız olarak yalnızca utangaçlığın kendisini aşmaya çalışan kişi başarısız olabilir, çünkü bunu tetikleyen durum ortadan kalkmamıştır. Bu durum bizi utangaçlığın sebeplerini anlamaya yönlendirir. Bu sebeplerin bir veya birkaçı çekingen ve utangaç olma nedeni olabilir.

Utangaçlığın Üstesinden gelmek için;

Gereksiz Bazı Düşüncelerden Kurtulmalısınız

Utangaçlıkla iç içe yaşamak zor bir duygudur. Çevredeki insanların gözünde utanılacak duruma, aptal durumuna düşme, onlar tarafından reddedilme ya da yetersiz görülme korkusu, sizi yıldırmasın. Utangaç kadın, daima kötü düşüncelerle kendisini daha zor durumda bırakır. Aşağıdaki düşüncelerden kurtulmaya bakın, çünkü bunlar size uygun değil.

Kendinizi Gevşetin

Çekindiğiniz durumlarda terleme, kızarma veya titreme gibi semptomlar gösteriyor olabilirsiniz. Bunun nedeni rahatsız olduğunu durumlarda duygularınızın bir anda karakteriniz üzerinde hakimiyet yaratıyor olması ve adeta elinizi kolunuzu bağlıyor olmasıdır. Kulağa kısırdöngü gibi gelecek; ama vücudunuzun verdiği bu tepkileri kontrol etmek de aslında sizin elinizde! Kötü duygularınızın sizi, bedeninizi kontrol altına almasına izin vermeyin. Sakinleşmek için o an ne uygunsa onu yapın. Düzenli bir nefes egzersizi veya kısa bir yürüyüş size bu tip durumlarda yardımcı olacaktır.

Kendinizi Sevmeyi Öğrenin

Çekingenliğin altında yatan en bariz sebep özgüven eksikliğidir. Kendinize göre hareket etmek yerine başkalarının görüşlerine bağlı yaşarsınız. Kendinizi sıkıcı ve banal bulursunuz ve bu nedenle başkalarının dikkatini çekmeye cesaret edemezsiniz. Dolayısıyla acilen yapmanız gereken kendinizle ilgili fikirlerinizi değiştirmenizdir. Hemen iyi özelliklerinizin, yeteneklerinizin farkına varın. Onları bir bir sıralayın ve kendinizle ilgili olumsuz düşünceler aklınıza geldiğin hemen onları sıralayın.

Probleminizi Bol Bol Konuşun

Psikolog Battler, utangaçlıktan kurtulmanın ilk yolunun utangaçlık hakkında bol bol konuşmaktan geçtiğini belirtiyor. Eşinizle, dostunuzla utangaç olduğunuz konuları bol bol konuşun. Ancak bunların temelde, bu kadar büyütülecek problemler olmadığını unutmadan.

Arkadaşınızdan Yardım İsteyin

Eğer kendinizi insanlarla tanışamayacak kadar utangaç hissediyorsanız, daha konuşkan ve sosyal bir arkadaşınızdan bu konuda yardım istemeniz çok akıllıca olacaktır. Arkadaşınızın sizi yeni insanlarla tanıştırmasını sağlamalısınız. Ancak, sizin hakkınızda abartılı şeyler söylemesini değil, tam tersine sizin ifade edemediğiniz bazı önemli ve güzel özelliklerinizi söyleyerek işinizi birazcık kolaylaştırmasını söyleyin. Bunu dostlarınızdan kolaylıkla isteyebileceğinizi unutmayın.

Doğru Hamleler Yapın

Kendinizi biriyle sohbet etme ile utangaçlığınız arasında sıkışmış durumda bulduğunuzda, karşınızdaki kişiye hemen bir soru yöneltin. Hiç konuşmadan suratına bakmaktansa, sorduğunuz soru onun konuşmasını sağlayacak, böylece sohbet kesilmemiş olacaktır. Onun verdiği cevabın arkasından aynı soruya siz de kendi cevabınızı vererek, konuşmayı akıllı bir şekilde uzatabilirsiniz.

Bir profesyonele danışın

Bizim burada bahsettiklerimiz ciddi bozukluk boyutlarında olmayan durumlar için verilen önerilerdir. Eğer durumunuz çok daha ciddiyse; bu çekingenlik sizin beden ve ruh sağlığınızı etkiliyorsa mutlaka bir uzmana danışmanız gerekiyor demektir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Merve Cansu CAVUS Fotoğraf
Uzm.Psk.Merve Cansu CAVUS
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Merve Cansu CAVUS'un Makale ve Yazıları
► Stres ile Baş Etme Yolları Psk.Elçin KAYA KARATAŞ
► Ruh Sağlığınızı Korumanın Yolları Psk.A. Sinem ÖZKAYA ALP
► Fobiler ve Baş Etme Yolları Psk.Sinem GÜN
► Kaygı ile Baş Etme Yolları Psk.İclal ESKİOĞLU AYDIN
► Anksiyete ve Başetme Yolları Psk.Atakan ŞAHİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Utangaçlığı Yenmenin Yolları' başlığıyla benzeşen toplam 34 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Otizmi Anlamak Ağustos 2019
◊ Ergen Terapisi Kasım 2021
◊ Sınav Kaygısı Kasım 2021
◊ Online Terapi Eylül 2020
◊ Akılcı Duygusal Terapi Kasım 2019
◊ Deprem Psikolojisi Kasım 2019
◊ Oyun Terapisi Kasım 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:21
Top