2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yulaf Ezmesi mi? Müsli mi? Granola mı?
YAZI #5942 © Yazan Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU | Yayın Ağustos 2019 ÇOK OKUNUYOR
YULAF EZMESİ Mİ? MÜSLİ Mİ? GRANOLA MI?
Yulaf ezmesi, müsli ve granola gibi kahvaltılık gevreklerin temel bileşenidir. Preslenmiş yulaf ya da geleneksel yulaf olarak da adlandırılan sade yulaf ezmesi çok sayıda kompleks karbonhidrat, bazı besleyici lifler ve önemli miktarda A ve B6 vitamini ve kalsiyum içerdiği için yüksek besleyici değere sahiptir.
Yulaf Ezmesi
Yulaf ezmesi sekiz adet temel aminoasidi içerir ve dolayısıyla iyi bir protein kaynağı sayılabilir. Yüksek miktarda omega-3 ve linoleik asit içerir ve bu yağlar kötü kolesterolün azalması üzerinde etkilidir. Yulaf ezmesi içerdiği B vitamini kompleksi sayesinde de sinir sisteminin işlevini geliştirir ve korur. Kemik sağlığı için gerekli kalsiyum seviyelerine sahip olduğundan osteoporozun önlenmesine destek olur. Yulaf ezmesi kompleks karbonhidrat içerdiği için hem uzun süre tokluk sağlar hem de kan şekeri seviyelerinin kontrol edilmesine yardımcı olur.
Müsli
1900′ li yılların başında İsviçreli bir hekim ve beslenme uzmanı tarafından bulunmuştur. İlk hazırlanışı çiğ yulafın eşit miktarda badem, fındık ve çok az limon suyuyla yoğunlaştırılıp, süt ve bol miktarda taze elma dilimi ile harmanlanmasıyla oluşmaktadır. Günümüzde paketlenmiş ve kuru olarak satılan müsli; tahıllar, fındık, fıstık ve meyve parçalarının birleştirilmesinden oluşur. Kuruyemiş, meyve ve buğday gevreğinden elde edilen ve kuru bir tahıl olan müsli, çeşitli kombinasyonlarla tüketilebilir. Müslinin kalori değeri, çeşidine ve meyve-tahıl oranına göre değişim göstermektedir. Ancak yaklaşık olarak bir kâse müsli, içeriğine göre 320-400 kalori içermektedir. Paketli olarak hazır satılan müsliler eklenti şeker de içermektedir, bu hem müslinin kalori miktarını arttırmakta hem de sağlıklı bir öğün olmasını engellemektedir. Tercihiniz şeker ilavesiz, doğal meyvelerden oluşan bir müsli olmalıdır.
Granola
Granola için aslında standart bir formül yoktur. Granola, yulaf ezmesi, fındık, badem, ceviz gibi bazı yağlı tohumlar ve kurutulmuş meyvelerden yapılan ve fırına atılan bir çerez türüdür. Çiğ yulaf lapa haline getirildikten sonra kuruyemişler ve kurutulmuş meyvelerle harmanlanır. Ayrıca arpa, çavdar gibi diğer tahıllar da kullanılabilir. Karışım kanola yağı, tereyağı, zeytinyağı ya da tercih edilen herhangi bir yağ ile yağlanarak bal katılır ve gevrek bir kıvam alana kadar fırınlanır. Genellikle diğer tahıl gevrekleri gibi süt ya da yoğurt ile tüketilir. Paketli hazır granolalarda dikkat edilmesi gereken ilk nokta tatlandırılmak için kullanılan malzemedir. Bu malzeme kimi zaman bal, şeker, pekmez, şurup, kimi zaman da tatlandırıcılardan oluşur ve bu durum da sağlıklı olan granolayı masum bir alternatif yapmaktan çıkarmaktadır. Bu noktada yapmamız gereken eklenti şeker, glukoz şurubu ve tatlandırıcı içermeyen, kendi meyveleri yardımıyla tatlı tada ulaşan granolaları tercih etmektir. İkinci önemli bir nokta da kullanılan yağlı tohumların türü ve miktarıdır. Mutlaka yağlı tohum içeriğini irdelemeli, enerjinin yarısından fazlasının yağlı tohumlardan gelmemesine dikkat edilmelidir.
Özetle;
Yulaf ezmesi, müsli ve granola her ne kadar kompleks karbonhidratlar ve lifler yönünden zenginlerse de, bu ürünlerin şeker kaynaklı ek kaloriler içerecek şekilde paketlenmiş olabilirler. Örneğin, tatlandırılmış hazır yulaf ezmesi paket başına 15 gram şeker içerebilir. Kesin kalori miktarlarının ve içeriklerinin saptanması için besin cetvellerinin ve etiketlerinin dikkatlice incelenmesi gerekir. Paketli ürünler tercih etmek yerine sade şekersiz yulaf ezmesi ile kuru meyveleri ve kuruyemişleri karıştırarak kendi sağlıklı müslinizi veya granolanızı yapabilirsiniz. Ev yapımı müsli ve granolaların içinde neler olduğunu bilirsiniz ve sağlıklı bir öğün olarak tüketebilirsiniz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatma Merve KALELİOĞLU Fotoğraf
Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi166 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU'nun Makaleleri
► Yulaf İn Buğday Out mu Oldu? Dyt.Gizem ŞEBER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Yulaf Ezmesi mi? Müsli mi? Granola mı?' başlığıyla benzeşen toplam 2 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ketojenik Beslenme Haziran 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:13
Top