2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yumurtanın Beyazı mı? Sarısı mı?
YAZI #5943 © Yazan Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU | Yayın Ağustos 2019
Yumurtanın Beyazı mı? Sarısı mı?
Yumurta; kabuğu, beyazı ve sarısı olmak üzere 3 kısımdan oluşur. Yumurtanın beyazı ve sarısının içerikleri birbirinden çok farklıdır. Beyazı hiç yağ içermemektedir ve çok az kaloriye sahiptir. Yumurtanın sarısı yağ, protein, vitamin ve mineral kaynağıdır. Genelde yumurtanın beyazının daha sağlıklı olduğuna inanılır ancak sarısının besin değeri daha yüksektir.
Orta boy bir yumurtada 6-7 gram civarında protein, 4-5 gram kadar yağ, 70-80 kalori bulunur. Yumurtanın beyazı bu protein miktarının yarısına sahiptir ve saf proteinden oluşur. İçerdiği kalorinin hemen hemen tamamı proteinlerden gelirken neredeyse hiç karbonhidrat veya yağ barındırmaz. O yüzden eğer tamamen protein içeren az kalorili bir besin arıyorsanız yumurta beyazı iyi bir seçenek olabilir.
Yumurtanın sarısı vitamin ve mineral kaynağıdır. Demir, fosfor, potasyum ve magnezyum açısından zengindir. Yumurtadaki tüm yağda çözünebilen vitaminler (A, D, E, K) ve B9 (folik asit), B12, B6, B2 ve B1 vitaminleri yumurtanın sarısında bulunurlar. Ayrıca yumurta sarısı D vitamini bakımından zengin olan nadir besinlerdendir. Yumurtanın sarısı aynı zamanda lesitin ve kolin bakımından zengindir. Lesitin vücutta kolesterol ile birleşerek vücut tarafından emilmesini önler. Kolin ise beyin ve hafıza gelişimi için çok önemlidir.
Tam bir yumurta ayrı ayrı beyazının veya sarısının sağladığı faydadan daha fazlasını sağlar. Yumurtanın her iki kısmı da yeterince sağlıklıdır ve özel bir durum olmadığı sürece birlikte tüketilmelidir.
Yumurta ve Kolesterol
Yumurta, yüksek kolesterol içeren besinlerden biri olması nedeniyle uzun bir süre tüketimi tartışılmıştır. 1 orta boy yumurta 1,5 gram doymuş yağ ve 216 mg kolesterol içeriyor. Bu kolesterol içeriği günlük kolesterol alımına katkı yapmaktadır ancak HDL kolesterol seviyelerinde de bir artış sağlıyor. Yumurtanın doymuş yağ içeriği çok gibi gözükse de aynı zamanda tekli doymamış yağ asitlerini de yüksek oranda içermektedir. İçerdiği tekli doymamış yağ asitleri ve kolesterolü bağlayıp emilimini engelleyen lesitin sayesinde yumurtanın kolesterolü arttırıcı etkisi et ürünleri ve süt ürünlerine göre daha azdır.
Ne Kadar Yumurta Tüketmeliyiz?
Sağlıklı bireyler, özellikle çocuk ve bebekler günde 1 yumurta tüketmelidir. Sporcu kişilerde bir uzmanla konuşularak bu miktar arttırılabilir. Kolesterol ve kalp hastaları içinse yumurta haftada 2 ile sınırlandırılmalıdır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatma Merve KALELİOĞLU Fotoğraf
Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi166 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU'nun Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Yumurtanın Beyazı mı? Sarısı mı?' başlığıyla benzeşen toplam 3 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ketojenik Beslenme Haziran 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:08
Top