2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sosyal Medya Kullanımı Özgüvenimizi mi Düşürüyor ?
YAZI #5945 © Yazan Uzm.Psk.Tamer KARAOKÇU | Yayın Ağustos 2019
Sosyal Medya Kullanımı Özgüvenimizi mi Düşürüyor ?

Yaşadığımız dönemde iletişim teknolojileri çok gelişti. Hemen hemen artık hepimizin akıllı telefonu var. Bir sosyal medya platformuna üye olup, kişisel bilgilerimizi paylaşıp diğer üyelerle etkileşime geçiyoruz.

Adeta yüz yüze ilişkilerin yerini alan Facebook, Twitter, Instagram ve Youtube gibi sosyal medya araçları artık yaşamımızın bir parçası. Bir kafeye girdiğimizde kahvelerini yudumlayıp bir yandan telefonlarıyla ilgilenen bir çok kişi görebiliriz. Oturduğumuz yerden, yolda yürürken hatta ne yazık ki araba kullanırken bile birbirinin ''profilini'' inceleyen, ''like'' atan, ''yorum yazan'' ve ''selfie'' çeken kişiler görmek mümkün.

Peki hiç düşündünüz mü neden yaşamımızın bir çok anını resmedip, tanıdık bazen tanımadık kişilerin görmesini sağlayarak, onlardan beğeni ve yorum alma ihtiyacı hissediyoruz? Birbirimize özçekimlerimizi (selfie), fotoğraflarımızı, videolarımızı paylaştığımız, hatta oyunlar oynayıp yorumlar yaptığımız sosyal medya özgüvenimizi nasıl etkiliyor? Öncelikle özgüveni kısaca açıklamak gerekirse, kendimize duyduğumuz saygı, güven ve değer olarak tanımlanmakta, sosyal medya kullanımının da bireyin özgüvenine etki ettiği bilinmektedir.

Sosyal medya ve özgüven ilişkisi üzerine yaptığım son araştırmamda; günde 1 saatten az sosyal medya kullanan kişilerin özgüven düzeyleri, 4 saatten fazla kullananlara kıyasla çok daha yüksek düzeydedir. Elde ettiğim en önemli sonuç ise sosyal medya kullanım süresi arttıkça özgüven düzeyinin düştüğü gerçeğidir.

Şöyle ki, sosyal medyayı hiç bir zaman kullanmayanların özgüven düzeyleri, her zaman sosyal medya kullananlara göre çok daha yüksek... Bunun yanında nadiren sosyal medya kullananların ve hiç kullanmayanların özgüven düzeylerinin, sıklıkla kullananlara oranla çok daha yüksek çıktığı da elde edilen sonuçlardan bir diğeri... Şu bir gerçek ki, sosyal medyayla fazla haşır neşir olmayan bireyler gerçek yaşamda aktif ve etkili oldukları için sosyal ilişkilerinde daha başarılı ve kendine güvenen bir karakter geliştirmekteler.

İletişim kurmak, anlamak ve anlaşılmak istiyoruz ki bu çok doğal. Ancak sosyal medyada kullandığımız iletişim biçimi duygu ve hislerimizi paylaşmamıza izin vermediği gibi iletişim yeteneklerimizi köreltiyor dolayısıyla da kendimize güvenimizi düşürüyor. Sosyal medyayı daha az kullanan bireyler ise tabiri caizse anı yaşıyor, sosyal yaşamlarına daha iyi adapte olup, kendilerine daha çok güveniyorlar. Özgüven bireyin sağlıklı bir sosyal yaşam kurması açısından çok önemli. Bu gibi problemler yaşayan bireylerin daha kontrollü sosyal medya kullanmasında, gerçek yaşamda sosyalleşip etkinliklere katılmasında fayda var.

Ayrıca problemini çözmede zorluk yaşayan kişiler alanında uzman psikolog ve psikoterapistler ile görüşüp yardım alabilir.

Uzman Klinik Psikolog Tamer KARAOKÇU
Maltepe/İSTANBUL
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tamer KARAOKÇU Fotoğraf
Uzm.Psk.Tamer KARAOKÇU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Tamer KARAOKÇU'nun Makaleleri
► Sosyal Medya Psikolojisi Psk.Dnş.Havva BAYAR
► Sosyal Medya Fenomenliği Psk.Aslıhan DEĞERLİ AYTOĞAN
► Sosyal Medya ve Mahremiyet Psk.Eyüp TUNAHAN
► Sosyal Medya ve İlişkiler Psk.Özlem SANAN ŞENBAY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Sosyal Medya Kullanımı Özgüvenimizi mi Düşürüyor ?' başlığıyla benzeşen toplam 40 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:12
Top