2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğum Çok Hareketli Hiperaktif Olabilir mi?
YAZI #5948 © Yazan Psk.Sibel ASLANTEPE | Yayın Eylül 2019
Bu ayki yazımı annelerin sürekli sorduğu ‘ÇOCUĞUM ÇOK HAREKETLİ HİPERAKTİF OLABİLİR Mİ?’ endişelerine cevap vermek amaçlı hazırladım. Çocuklardaki aşırı hareketlilik tek başına çocuğunuzun hiperaktif olduğunu düşündürmez. Literatürde Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu olarak adlandırılan bu durum aşırı hareketliliğin yanı sıra dikkatini ayrıntılara verememe, ödevlerde, işlerinde hatalar yapma, unutkanlık, kendisiyle konuşulduğunda dinlemiyormuş gibi gözükme, yönergeleri takipte güçlük dürtüsellik, sıra bekleme de zorlanma, çok konuşma, ellerde ayaklarda sürekli hareket ihtiyacı gibi etkenlerle kendini belli eder.
Üç ayrı grupta ele alınan DEHB’ luğunun hangisinin çocukta yoğun olup olmadığı gözlemler, testler ve ölçeklerle belirlenir. Bu belirtiler:
A.Hem dikkat hem aşırı hareketlilik-dürtüsellik sorunları
B.Sadece dikkat sorunu olanlar
C.Sadece aşırı hareketlilik-dürtüsellik sorunu olanlar
Bir kişide Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Sendromu ‘var’ diyebilmek için belirtilerin 7 yaşından önce başlamış olması ve en az 6 ay devam etmiş olması önemlidir. Örneğin, bir yakınının kaybından sonra başlayan ve 1 aydır devam eden yerinde duramama, sinirlilik ve inatçılık yakınmaları olan 8 yaşındaki bir çocuğun ‘DEHB’ değil depresyon ya da aşırı yas tepkisi gibi başka psikiyatrik sorunların varlığı düşünülmelidir.
Tanının konulmasıyla ilgili en önemli konulardan biri bu belirtilerin nerelerde görüldüğüdür. Bir kişide DEHB var diyebilmek için en az iki alanda bu belirtilerin bulunması gerekir. Okulda Öğretmen evde Anne-Baba bu belirtileri gözlemliyorsa DEHB bulunduğundan söz edilebilinir. Ancak okulda, etütde, sokakta herhangi bir davranış sorunu olmayan, uyumlu bir çocuk sadece ev içinde uyumsuz davranışlar sergiliyor, aşırı hareketli ya da hırçın tavırlar gösteriyorsa bu çocuğun DEHB olmadığı düşünülerek psikolog, psikiyatrist tarafından ortam analizleri yapılarak gerekirse ebeveyn –çocuk ilişkisine dair danışmanlık verilerek psikolojik kaynaklı problemlerin giderilmesine yoğunlaşılır.
Toplumumuzda bazı yanlış tutumların bu sendromun erken teşhisini ve tedavisini geciktirdiği gözlemlenmektedir. ‘’Zeki çocuklar böyle olur merak etmeyin!’’, ‘Zekası fazla geldiği için böyle davranıyor sakın engellemeyin daha kötü olur’, Çocuğu çok şımartmışsın biraz sert davranın düzelir’ biçimindeki yönlendirmelere itibar edilmemeli anne ve babaların şüpheleri varsa hemen oyalanmadan uzmanlara başvurmaları önerilmektedir.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite sendromu günümüzde tedavisi mümkün olan davranışsal, duygusal zihinsel alanlarda pek çok tedavi ve terapi yönteminin etkili olduğu bir durumdur. Kendiliğinden geçmesini bekleme yanılgısından sıyrılarak basit,gelip geçici yaramazlık yada tembellik diye adlandırmadan uzmanlara başvurulması gerekir bu sayede çocuğun erişkin yaşamına hazırlanmasında önemli sorunlara yol açabilecek etkenlerin ortadan kaldırılması tedavisi mümkün olur.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sibel ASLANTEPE Fotoğraf
Psk.Sibel ASLANTEPE
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi28 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Sibel ASLANTEPE'nin Yazıları
► Her Hareketli Çocuk Hiperaktif Değildir Psk.Dnş.Eylem Metin ÖZKURAL
► Çocuğum Hiperaktif (Mi?) Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER
► Çocuğum Hiperaktif mi? Psk.Dnş.Ceren ŞAD
► Sosyal Fobiniz Olabilir mi? Psk.Gizem HÜNERLİ
► Vajinismus Olabilir miyim? Psk.Füsun BUDAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuğum Çok Hareketli Hiperaktif Olabilir mi?' başlığıyla benzeşen toplam 51 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Stresle Başetme Eylül 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:52
Top