2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mutlu Anne Mutlu Çocuk
YAZI #5949 © Yazan Psk.Sibel ASLANTEPE | Yayın Eylül 2019
Anne ile bebeğin beraberliği doğum süreciyle başlar. Birlikte olma, birlikte hareket etme, birlikte yapma halini spontan olarak gerçekleştirebildiklerinde doğum olayı sağlıkla gerçekleşir. Doğumla birlikte bebek organik plasentadan, sosyal plasentaya geçer. Böylece ona ilk bakım veren kişi onun sosyal atomunu oluşturur. Sosyal atomun gelişmesiyle bebek ilk rollerini almaya başlar, bu rollerin alınmasında anneyle olan iletişim ve yaşanılan deneyimler çok önemlidir. Bu sebepten Kişiler arası ilişki yeteneğinin gelişmesi anneyle bebek arasındaki sosyo-emosyonel gelişimle doğru orantılıdır. Çocuk ilerde yaşayacağı ilişkileri anneyle yaşanılan ilişkiden temel alır. Annenin bu noktada çift işlevi vardır. Birincisi çocuğa sevgi deneyimi yaşatmak, ikincisi de çocuğa başkalarına duygu beslemesi için yön vermektir.
Gelişimsel basamaklara bakıldığında bebek önce kendini annenin bir parçası olarak algılar. Bu sebeple annenin yaşadığı her duygu aynı zamanda bebeğin duygusu olacaktır. İlk kendini kabul etme, hoşnut olma veya reddetme süreçleri bu dönemle direk ilişkilidir. İkinci aşamaya gelen bebek anneyle yabancılaşmaya başlar; incelemeye başladığı annenin hoş ve hoş olmayan durumlarının ilk algılandığı dönemdir. Gelişme süreci içinde annenin ayrı bir varlık olarak algılandığı dönem ise üçüncü aşamadır. Bebeğe göre bu yabancının gösterdiği güven, birliktelik, ilişkideki süreklilik İleriki yıllarda onun sosyal İlişkilerindeki başarı ya da başarısızlığını etkiler. Bir sonraki aşamada, anneden tamamen ayrışan çocuk, anne rolünü kabul eder ve rol değiştirmeyle ilk empati deneyimini yaşar. Sonuncu aşamada ise sosyal atomundaki tüm rollerle rol değişikliği yaşar ve kendine dışarıdan bakmaya başlar. Çocuğun bu gelişim aşamalarını sırasıyla spontan bir şekilde yaşamasının engellenmesi ileride yaşanılacak problemlerin temel sebebidir. Bu durumda annenin duygu durumu çocuğa yansıyacaktır. Kaygısı yüksek olan bir anne ya da korkulu endişeli bir anne bebeğinde kaygı yaşamasına ve bu doğrultuda repertuar geliştirmesine neden olacaktır. Güvenli, cesaret veren, empatik bir anneyse çocuğun ilk rollerini cesaretle almasına ve spontan sağlıklı repertuar geliştirmesine imkan sağlayacaktır.
Sonuç olarak Annelik rolünü almaya dair niyetlenen kişilerin hamilelik sürecinden başlayarak ruh ve beden sağlıklarını korumaya dair destek almaları, varsa korku ve kaygılarından sıyrılarak bu deneyimi yaşamaları hem kendileri hem de bebekleri adına en sağlıklı yol olacaktır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sibel ASLANTEPE Fotoğraf
Psk.Sibel ASLANTEPE
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi28 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Sibel ASLANTEPE'nin Yazıları
► Mutlu Aile Olmak-Mutlu Evlilikler Psk.Serap DUYGULU
► Mutlu İlişki & Mutlu Aile Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
► Çocuğuyla Mutlu Olmak İsteyen Anne Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN
► Mutlu Çocuk Yetiştirmek İçin Psk.Aslı PAKSOY
► Mutlu Çocuk mu Proje Çocuk mu? Psk.Yasemin TÜZEMEN
► Mutlu Aşk Var Mıdır ? Psk.Nihan DİKME
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Mutlu Anne Mutlu Çocuk' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Stresle Başetme Eylül 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:25
Top