2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okula Başlarken
YAZI #5950 © Yazan Psk.Sibel ASLANTEPE | Yayın Eylül 2019
OKULA BAŞLARKEN
Okula başlarken heyecanla beklenen gün geldiğinde sevinçle yapılan hazırlıklar tamamlandığında aileleri ne olacağıyla ilgili bir endişe kaplar. Çocukların geleceğe ilk adımlarını attıkları bu süreçte yaşayacakları elbette ki yarınlarının şekillenmesinde büyük rol oynar. Gelin bu başlangıcı nasıl yapacağınızla ilgili önerileri sunalım.
• Sizin ebeveyn olarak nasıl bir tutum izleyeceğiniz bu süreci olumlu ya da olumsuz etkileyecektir. Sabırlı, anlayışlı, empatik , kararlı, sevgi dolu yaklaşım süreci kolay atlatmanızı sağlayacaktır.
• Bazı ailelerde çocuktan ziyade anne ya da babanın kaygısının çocuğun okula adaptasyonunda ketleyici etkiler yaptığını görürüz. Bu süreçte ebeveyn olarak öğretmen- okul- psikolog desteğinden faydalanmanızı öneririm.
• Ayrılık anksiyetesi yaşayan bir çocuğun başlangıçtaki süreçte sağlıklı baş etme mekanizmalarıyla bu durumu atlatması ilerdeki diğer sosyal alanlarda aktif ya da pasif ilişkiler kurmasını etkiler. Bu nedenle okula başlamadan önce konuya dair yapılacak olumlu pozitif sohbetler, anlatılacak keyifli hikayeler, öncesinde yapılacak okul, öğretmen ziyaretleri fayda sağlar.
• Okul yeni bir sistem içerdiğinden sınırlar ve kurallar yapılacak görevler ve sorumlulukları beraberinde getirir. Ev deki düzenin nasıl olduğu çocuğun hazır olunuşluk ve başarı düzeyini etkiler. Alışkanlıklarınızı gözden geçirin. Uyku, beslenme, kişisel temizlik ile ilgili becerileri ailesinde öğrenen çocukların okul ortamındaki düzene geçişi daha kolay olmaktadır.
• Yaşının getirdiği sorumlukların bilincinde olun. Deneyimlemesi için pozitif fırsatlar yaratın. Herşeyi onun adına yapıp sonrasında her şeyi ben hatırlatıyorum, ben yapıyorum dediğinizde kendi beklentilerinizi, mükemmeliyetçi algınızı, duygularınızı gözden geçirin derim. Sorumluluk bilinci sorumluluk alarak gelişir. Yapabileceğine inanarak küçük sorumluklar vererek görev bilincini destekleyin.
• Benlik algısını geliştirmek onun da sizden bağımsız bir birey olduğunu kabul etmenizden geçer. Kendi yapamadıklarınızı ,hayallerinizi ona endekslemeyin.
• Başkalarıyla kıyaslamayın. Onu eleştirerek harekete geçiremezsiniz. Çocuğunuzu tanımaya zaman ayırın. Kaygıları, korkuları, çekinceleri neler öğrenin. Başetmesiyle ilgili model olun destekleyin.
• Okulla ve öğretmenle işbirliğinde olun. Neler yaşandığına dair bilgiler alın. İyi bir dinleyici olmayı başardığınızda çocuğunuz yaşadıklarına dair daha paylaşımcı olur.
• Disiplin sisteminizi gözden geçirin. Tehdit edici, yasaklayıcı, cezalandırıcı tutum yerine anlayışlı, olaya özgü değerlendirme ve sonuç öngören, öğretici, problem çözme yetilerini geliştiren tutumları sergileyin.
• Annelik ve babalık süreçleri zaman zaman yıpratıcı zorlayıcı olabilir. Hayat boyu öğrenmenin devam ettiğini unutmayın ve yardım almaktan çekinmeyin.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sibel ASLANTEPE Fotoğraf
Psk.Sibel ASLANTEPE
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi28 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Sibel ASLANTEPE'nin Yazıları
► Okula Başlarken... Psk.İlay AKTOPRAK
► Okula Başlarken : Çocuğunuz Artık Büyüdü Psk.Dnş.Fahreddin GÜRBÜZ
► Okula Başlama ve Okula Uyum Süreci Psk.Dnş.Havva BAYAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Okula Başlarken' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Stresle Başetme Eylül 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:49
Top