2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Erken Çocuklukta Oyunun Önemi
YAZI #5955 © Yazan Psk.Sibel ASLANTEPE | Yayın Eylül 2019
Sürekli değişen gelişen teknoloji dünyasında şehir yaşamının zorluklarıyla baş edebilme de çocuklar için en önemli kurtarıcı oyun olmaktadır. Doğumla başlayan çevresel uyum çabasında oyun oynamanın önemi ve niteliği tartışılmaz bir değer taşır. Yaşamın sihirli yılları olarak adlandırılan okul öncesi dönemin nasıl yaşandığı diğer gelişim dönemleri için anahtar niteliğindedir. Bu dönemde ki öğrenmelerin niteliği sonraki becerilerin kazanılmasında olumlu ya da olumsuz etki oluşturur.
Oyun çocuk için ciddi bir iştir! Kendini ifade edebilmesinde, çevreye adaptasyonunda iç dünyasını yansıttığı bir Ayna işlevini görür. Yaşantısal deneyimler kalıcı öğrenme için zemin oluşturur. Yaratıcı ve spontan bireyler olabilmek oyunların nasıl oynandığı ile doğru orantılı olarak gelişir. Sosyal gelişimin doğumla başladığını ve geliştiğini düşünürsek kişilik gelişimin de erken çocuklukta şekillendiğini söylemek mümkündür.
Oyun bazen belli bir amaca yönelik Planlı, bazen amaçsız Deneyimsel, bazen Kurallı, bazen Kuralsız çocuğun tüm gelişim alanlarına etki eden, çocuğun isteyerek mutlu olarak katıldığı araçlı ya da araçsız gerçekleşen doğal bir öğrenme aracıdır. Oyunun niteliğinde engellemelerin varlığı olumsuz ve kaygıya bağlı davranış tepkilerini oluşturabilir. Makro olarak adlandırabileceğimiz toplumsal çevrenin mikro versiyonu olan oyun çocuğun dünyasını nasıl algıladığına bağlı olarak olumlu ya da olumsuz içerikler taşır. Çocuğun kendini en kolay ve direkt olarak ifade ettiği bu yöntem onun iletişim ve öğrenme stratejilerini anlama da ve destekleme de aileler ve öğretmenler için klavuz niteliğindedir. Çocuk oyun içerinde çevresini yeniden yaratır, bozar, şekillendirir. Çatışmalarını, korkularını, özlemlerini, ihtiyaçlarını, duygularını tekrar tekrar yaşar, oyun sayesinde öğrenir, değişir, iyileşir, değiştirir. Kendini tanıma tepkilerini eylem içinde görme deneyimleme şansına sahip olur. Böylelikle dış çevre baskısı olmadan problemlerini ortaya koyar ve ilgili duyguları yaşayarak bastırılmadan yeniden yaşar. Problem çözme becerilerinin gelişmesi ve yaratıcı düşünce ve davranışların oluşması oyun sayesinde mümkün olur. Dikkat, algı, hafıza, motor koordinasyon gibi beceriler etkinlikler çerçevesinde oyun içinde gelişir. Gelişimsel sıralama da egosantrik algı ve oyun becerileri zamanla paylaşımcı ve çoklu oyunlara yerini bırakır. Sosyal gelişim açısından bekleme, sıra alma, kurallar ve sınırlar, bireysel ve çevresel farkındalık kazanma nitelikli oyunlar sayesinde mümkün olur. Ayrıca yaş özelliklerine uygun olarak seçilen oyuncak ve oyun kadar ailenin tutumsal yaklaşımı da gelişimsel açıdan gidişatta etkileyici diğer önemli unsurlar olarak göze çarpar. Aşırı baskıcı, Aşırı koruyucu/kollayıcı, Aşırı hoşgörülü, İzin verici, Mükemmeliyetçi, Tutarsız yaklaşımlar çocuğun gelişimde engelleyici ve problem oluşturan durumlardır. Bu nedenle anne ve babaların oyun oynarken çocuklarını tanıma ve anlama isteklerinin varlığı ve özgüveni geliştirmeye yönelik demokratik tutumları oyunların niteliğini sağlıklı kılmada büyük önem taşır. Ailelerin dikkat etmeleri gereken çocukların gelişim durumları, hazır bulunuşluk düzeyleri, ilgileri, dikkat süreleri olmalıdır. 1 yaşındaki çocuk paralel oyun şeklinde izleme, keşfetme, araştırma etkinliklerini tercih ederken, 3 yaşındaki çocuk 2’li 3’lü gruplar şeklinde oynamak arzusundadır. Çocukların yaşlarına göre karmaşık planlamadan onları sıkmayacak şekilde ilgi ve dikkatlerinin devamını sağlayarak hareketli ve eğlenceli oyunlar seçmek onların aktif katılımını sağlamada karşılıklı mutlu vakit geçirmede vazgeçilmez unsurlardır. Ayrıca öğrenmeye ve oyuna isteklilik oluşturup, bağımsızlığını destekleyici fırsatlar sunmak, engelleyici olmadan güven sağlayıcı sınırlar oluşturmak, merak ve keşfetme duygularını yaşamalarına olanak sağlamak ailelerin çocukları adına yapacakları en doğru yaklaşımlar olacaktır.
Sonuç olarak Yarının temellerinin Bugün den atıldığını unutmayarak gelişimse taşları doğru dizmek ve inşa etmek isteyen ebeveynlerin yapacakları ilk iş çocuklarıyla keyifle oyun oynamaya başlamak olmalıdır.

 Haydi oyununuzu seçin!
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sibel ASLANTEPE Fotoğraf
Psk.Sibel ASLANTEPE
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi28 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Sibel ASLANTEPE'nin Yazıları
► Erken Çocuklukta Mastürbasyon Psk.Arzu GÜNEŞ
► Erken Çocuklukta Cinsel Gelişim Psk.Rukiye EROĞLU
► Çocuklarda Oyunun Önemi Emine ERGÜN
► Terapötik Süreçte Oyunun Önemi Psk.Eyüp TUNAHAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Erken Çocuklukta Oyunun Önemi' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Stresle Başetme Eylül 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:24
Top