2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklara Ödev Yaptırabilmek
YAZI #5956 © Yazan Psk.Sibel ASLANTEPE | Yayın Eylül 2019
Okula yeni başlayan ailelerde ki ortak sorun ev ödevlerinin varlığı ve nasıl baş edileceği konusudur. Masaya oturtamıyorum, hiç ödevinden haberi yok, ne zaman dersini bitir desem suratı düşüyor gibi söylemleri ailelerden çok duyarız.
Evet !! Ç ocukların çoğunun ev ödevinden hoşlanmadığı doğrudur  Olumsuz tepkilerin varlığı ödevin miktarına ve istek uyandırıp uyandırmamasına bağlı olarak artabilir ya da azalabilir. Çocukların ev ödevlerini sevmemelerinde anne ve babaların rolü büyük önem kazanır. Çocuğun okuldan gelir gelmez hiçbir şeye zaman ayırmadan derse oturmasını beklemek kaygı ve stres yaratacağından süreci olumsuz etkiler. Çocuk eğlenmesini engelleyen unsur olarak derslerle olumsuz duygusal bağ kurduğunda direnişi artacak ve sorumluluk algısı negatif etkilenecektir. Bu nedenle zaman planlaması yaparak mola, keyif ve ders sürelerini çocuğunuzla konuşarak beraber hazırlamak ona hem kendini değerli hissetme hem de organizasyon, planlama, karar alma ve gerçekleştirme becerilerini geliştirebilme de imkan sağlayacaktır.
Bazı yanlış öğretmen tutumları da çocuğun ev ödevlerini sevmemesinde etkendir. Eğer cezalandırma amaçlı kullanılıyorsa çocuğun derslere duygusal atfı gene negatif olacaktır. Ayrıca öğretmen ev ödevlerine aşırı dikkat eden en ufak yanlışta not kıran bir tarz kullanıyorsa bu çocukta panik ve endişe korku tepkilerini doğuracak ve ödev yapmasını güçleştirecektir.
Ödevlerin eğitici amaçlı varlığı göz önünde tutularak hareket edilmelidir. Çocukların ev ödevlerini sevmelerini beklemek çok fazla şey istemektir. Görev ve sorumluluk bilincine sahip olmaları için desteklemek çözüm getirir. Yerine ödevlerini yapmak bir fayda sağlamaz. Bazı anne ve babalar çabuk bitmesi telaşıyla bu yola başvurur. Okulun ilk yıllarında ona yardım etmek için yeterli zamanı ayırmak anne ve babaların yapacağı önemli bir faydadır. Yapılacak en iyi şeylerden biri ödev yapmayı gündelik bir alışkanlık haline sokacak düzen kurmada ona yardımcı olabilmektir.
Okul öncesi kişisel bakım, uyku, beslenme, disiplin alışkanlıklarını kazanmış çocukların ödevlerinin sorumluluğunu alma davranışlarının diğer çocuklara göre pozitif olduğu gözlenmiştir. Ayrıca çocuğun bireysel özellikleri göz önüne alınarak ortamın düzenlenmesi, dikkat dağıtıcı etkenlerin bertaraf edilmesi çalışmayı olumlu etkiler.
Çocuğun okula uyum sağlamış olması sınıf arkadaşlarıyla dostluk kurup ilişkiler kurabiliyor olması da okula hevesle gitmesinde ödevlerini ilgiyle yapmasında önemli etkenlerdir. Öğrenmeye isteklilik hali okulla kurulan duygusal bağla daha da artacaktır.
Sonuç olarak çocuğun ödevlerini benimsemesinde ya da kaçınılması gereken bir angarya olarak görmesinde ebeveyn tutumlarının etkisi büyüktür. Eğer siz, ev ödevlerini hoşa gitmeyen bir zorunluluk olarak görüp yapılması için zorlayıcı cezalandırıcı bir tutum sergilerseniz çocukta yapılması gereken can sıkıcı bir iş olduğu izlenimi uyandırırsınız. Öte yandan ona yardımcı olup ilgi çekici, merak uyandırıcı, eğlendirici bir tutum uygularsanız ödevini zevkle yapan, kendini geliştiren bir unsur olarak gören bitirdiğinde mutluluk duyan bir çocuk yetiştirmiş olursunuz.
Hangisini tercih edersiniz 
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sibel ASLANTEPE Fotoğraf
Psk.Sibel ASLANTEPE
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi28 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Sibel ASLANTEPE'nin Yazıları
► Ne Kadar Ödev, Fazla Ödev? Psk.Cemile AKDAĞ ÇEBİ
► Çocuk ve Ödev Psk.Serap DUYGULU
► Çocuk ve Ödev Psk.Serap DUYGULU
► Boşanmanın Çocuklara Yararları Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER
► Çocuklara Sorumluluk Kazandırma Psk.Sena KANDAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuklara Ödev Yaptırabilmek' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Stresle Başetme Eylül 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:59
Top