2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarla Cinsel Gelişim Hakkında Nasıl Konuşmalıyız
YAZI #5958 © Yazan Psk.Sibel ASLANTEPE | Yayın Eylül 2019
Cinsiyet ve üreme konusunda bilgi sahibi olmak her insan için gerekli olduğu kadar çocukları eğitebilmek içinde gereklidir. Çocuğunuza üremeye ilişki gerçekleri söylemekten kaçınmak saçma olduğu kadar yanlış bilgi vermekte aynı zamanda tehlikeli sonuçlar doğurur.

Çocuğa ne zaman bu bilgileri aktarmalıyım sorusunun cevabı ise soru sormaya başladığı zamandır. Genellikle çocuklar 2 veya 3 yaş gibi çok erken yaşlarda en geç 4 yaşında soru sormaya başlar. Çoğu zaman bir çocuk daha bekleyen annenin değişmiş bedeni ya da bir kardeşin dünyaya gelişi bu merakı tetikler.

Çocukların ilk soruları gayet açık ve basittir. ‘Ben nereden geldim?’, ‘Bebekler nereden gelir?’ gibi.
Anlatılacak olan açıklama çocuğun yaşına ve sorularına uygun ölçüde olmalıdır. Açık olarak kavrayabileceği bilgilerle cevap verilmesi uygun olur. Başlıca amaç çocuğun yanlış kanılara sapmaması gittikçe daha karanlık bulanık genellemeler yapmasını önlemek olmalıdır. Bazı anne ve babalar ‘’ Annenin karnına ya da midesine tohumların ekildiği ‘’ şeklinde bir açıklama yapma eğilimindedir. Bu çocuğunuzun zihninde büyük karmaşalara yol açar. Aklında elindeki tohumu, toprağı kürekle kazarak diken birini canlandırma olasılığı oluşabilir. Ayrıca tohum ne annenin karnında ne de midesinde büyür. Tohum annenin döl yatağında ( rahimde ) gelişir. Rahim yerine mide ya da karın kelimelerini kullanmak çocuğunuzun zihnini karmaşıklaştırmasına ve çeşitli problemlere neden olur. Kısacası çocuğunuza döl yatağının bedende, bebeğin büyümesi için var olan yer olduğunu anlatmanız çok daha sağlıklı sonuç verir. Eğer siz bu konuyla ilgili konuşmaktan sakınan biriyseniz bu sesinizin tonuna yansıyorsa, cümlelerin akıcılığı bozuluyorsa, genel olarak bütün tavır alışınız yüz ifadeniz değişiyorsa çocuğunuza cinsel bilgilerin apayrı bir konu olduğunu belirtmiş olursunuz. Bu durum farkında olmadan kaygınızı ona yansıtıp konuyla ilgili algısını negatif etiketlemeye neden olabilir. Unutulmaması gereken çocuğunuzun merakının Ay’a giden füzelere duyduğu ilgi ve saflığında olduğu konusudur.

Sonuç olarak döl yatağı içerisinde fetüsün ne şekilde geliştiğini gösteren resim ya da kitaplara sahip olmanız son derece faydalıdır. Gebeliğin çeşitli evrelerini görmek çocuklara bir masal kadar çekici gelir. Genellikle bebeğin annenin döl yatağında ne zaman hareket etmeye başladığını, ne şekilde hava ve besin aldığını, ne zaman dışarı çıkması gerektiğini, nasıl dünyaya geldiğini anlaması açısından büyük yarar sağlar.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sibel ASLANTEPE Fotoğraf
Psk.Sibel ASLANTEPE
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi28 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Sibel ASLANTEPE'nin Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuklarla Cinsel Gelişim Hakkında Nasıl Konuşmalıyız' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Stresle Başetme Eylül 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:21
Top