2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Adlerin Birey Psikolojisi Kuramı
YAZI #5968 © Yazan Uzm.Psk.Gamze SERİN | Yayın Eylül 2019
Adler bakıldığında Neo-Freudcu olarak düşünülsede görüşleri Freud'unkilerden oldukça farklıdır. Her ikiside kişiliğin erken yaşlarda ( 6 yaş öncesi ) şekillendiği görüşleri açısından benzerlik göstersede genel yapı bir çok yönden farklıdır.Adler, Freud'un biyolojik ve içgüdüsel etkenlere dayalı açıklamalarını yetersiz görür.Adler, yaşanmışlıklardan ziyade asıl önemli olanın, kişinin geçmişi nasıl algıladığı ve yaşamlarında ilk karşılaştıkları olaylara nasıl yorumlar getirdiğini araştırılması gerektiğini savunur. İnsanların cinsel dürtülerden ziyade sosyal ilişkilerle motive olduğunu düşünür. Terapinin ilgi odağını bilinçdışından bilince kaydırmıştır. Tercih ve sorumluluklara, yaşamın anlamı ve başarıya, mükemmel olmak için verilen çabaya ağırlık vermiştir. Bireyler dünyada bir yer edinebilmek ve yeterli olabilmek için girişimlerde bulunurlar. Fakat bunu yapabilmek için kendilerine sahte bir üstünlük veya aşağılık duygusu veren inançlar geliştirirler. Adlerci terapistler bu inançlara yönelik danışanlara içgörü kazanmalarında yardım ederler ve hedeflerini desteklerler.
ADLER'İN KİŞİLİK KURAMI
Adler bireyi bir bütün ve birleşik bir organizma olarak inceler. En önemli noktalardan birisi ise bireyin toplumun geri kalanıyla ilişkisi olduğudur. Adler'e göre insan, kendi kaderinden sorumlu, yaratıcı ve hedefe yöneliktir. (Griffith & Graham, 2004;Sweeney,2009).
Adler bireylerin davranışlarının sebebinin geleceğe yönelik amaçlar tarafından belirlendiğini savunur. İnsan doğduğu andan itibaren diğer insanlarla birlikte iç içedir. Bu sebeple Adler, bireysel psikolojiyi sosyal psikoloji kuramı olarakta açıklar. Birey incelenirken, olaylara nasıl yaklaştığına ve diğer bireylerle ilişkilerinde kendini nasul değerlendirdiğine bakılır. Adler için kişilik çevreden şekillenir. Birey ilk olarak sosyal dürtüleriyle motive olur. Değerlendirirken geçmiş yaşantıların bir önemi yoktur. Sadece geçmişteki algıları ve bugünkü hayatını nasıl etkiledikleri önemlidir. İnsanın yaptığı her davranışın bir hedefi ve amacı vardır. Bilinçaltı süreçleri önemsemez (Topses,2003).
Adler'e göre bireyin davranışın nedenlerini olaylarda değil, değer yargıları, tutum ve düşüncelerinde aranmalıdır. Davranışı etkileyen neden gerçek olgulardan ziyade bireyin olayları nasıl gördüğü ve yorumladığı olmalıdır (Özdoğan,2000).
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gamze SERİN Fotoğraf
Uzm.Psk.Gamze SERİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gamze SERİN'in Yazıları
► Gestalt Psikolojisi - Alan Kuramı Psk.E. Efsun TATAR
► Birey Toplum İlişkisi Psk.Esra ERDOĞAN
► Birey Merkezli Yaklaşım Psk.Doğancan GÖKÇE
► Birey Merkezli Terapi Dr.Psk.Dnş.İlker KABA
► Birey Olmak ya da Olmamak Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA
► Kendini Gerçekleştiren Birey Kimdir? Psk.Betül OKUR ÇELİK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Adlerin Birey Psikolojisi Kuramı' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Yapısal Aile Terapisi Eylül 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:40
Top