2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Eyvah Çocuğum Ergenlikte!
YAZI #5970 © Yazan Uzm.Psk.Günce TOROSLU | Yayın Eylül 2019
Ergen çocuğu olan ebeveynlerin sıklıkla kullandığı bazı cümleler şunlardır:

-Çocuğum ergenlikte ve bu dönemi çok ağır geçiriyoruz.
-Sürekli öfke patlamaları yaşıyor, kurallarımıza uymuyor, saygısızlık yapıyor.
-Odasına kapanıp oradan çıkmıyor, bizimle hiçbir şeyini paylaşmıyor.
-Arkadaşları onun için daha önemli, bizimle vakit geçirmek istemiyor, bizden nefret ettiğini söylüyor.

Peki tüm bunlara ergenlik mi sebep oluyor? Bunları tüm ergenler ve aileleri mi yaşıyor?

Ergenlik çağındaki bazı çocuklar bu dönemi zorlanmadan atlatabilirken, bazı çocuklar ve aileleri bu dönemde oldukça zorlanmaktadırlar. Ergenlik dönemini zorlu geçiren çocukların aileleri çocuklarının ergenlikleri ile birlikte ne yapacaklarını, nasıl davranacaklarını bilemeyip çaresiz hissetmektedirler.

Ergenlik döneminde kişiler fiziksel, psikolojik ve sosyal anlamda değişimler yaşamaktadırlar ve bu değişimler onları zorlamaktadır. Ergenler kendilerini tanımak, hayatta kendileri için önemli olan şeyleri keşfetmek, gelecekleri için hedef belirlemek isterler. Hayatlarında pek çok yön vardır ve hangi yönün kendileri için uygun olduğuna karar vermeye çalışırlar. Kendileri ile ilgili bu tür kararlar vermeye çalışırlarken ailesini ve arkadaş çevresini de düşünür.

Kendisi kadar çevresinin de hayatında önemli olduğunun farkındadırlar. Fakat kendi istekleri ve kendi inançları ile çevresininkilerin istekleri ve inançları birbirinden farklı olabilir. Bu noktada ergen bocalamaya başlayabilir. Etrafının isteklerine göre yaşamaya çalışırken kendi isteklerini bastırmak durumunda kalabilir. Kendi isteklerine göre yaşamaya çalışırken ailesinin istekleri gerçekleşmeyeceği için onlarla çatışma yaşayabileceğini, ailesi tarafından kabul görmeyebileceğini düşünebilir.

Ergenin hayatı ile ilgili karar vermesinde ailesinin tutumu oldukça önemlidir. Aile kendi istekleri ve doğruları doğrultusunda diretirse ergen bunu anlamadan kabul edebilir ve yetişkinlik hayatında kendi başına karar vermekte güçlük çekebilir, kararlarına yardım edecek hatta kararlarını onun yerine verecek birilerine ihtiyaç duyabilir. Bunun tam tersi olarak ergen ailesinin isteklerini kabul etmeyebilir ve ailesine karşı öfke hissedebilir, öfkeye bağlı aile içerisinde çatışmalar yaşanabilir. Ergen kendisini ailesi ile bir yarış içerisinde hissedebilir. Ailesinin isteklerini yapmamak adına, aslında kendisi için de doğru olmayan şeyleri yaparak ailesine meydan okuduğunu düşünebilir, kendi isteklerini yaptığını ailesine göstererek kazananın kendisi olduğunu ispatlamaya çalışabilir.

Ergenlik Dönemi Nasıl Rahat Atlatılabilir?

Ergenlik dönemini rahat atlatabilmek için ebeveynlerin iletişime açık olması oldukça önemlidir. Anne ve baba ergeni yargılamadan uzak olmalı, ergeni anlamaya yönelik ve açık bir iletişimi tercih etmelidir. Aile içerisinde sadece durumlardan ve davranışlardan bahsetmek yerine, duyguların da ifade edilmesi oldukça önemlidir. Birkaç deneme ile bunların çok da işe yaramadığını düşünmek sağlıklı olmayabilir. Bu tutumlarda tutarlı olmak, ergenin güvenini kazanmak, açık iletişimi alışkanlık haline getirmek ergenin de bu şekilde davranmaya başlamasını sağlayacaktır. Aile üyeleri zamanla birbirini dinlemenin ve anlamanın önemini fark edecek ve çatışmalar azalmaya başlayacaktır.

Ergenlik döneminin sağlıklı bir şekilde atlatılması, yetişkinlik hayatının da sağlıklı bir şekilde yaşanmasında büyük bir paya sahiptir. Ergenlik dönemi ailenizi olumsuz etkiliyor, ergenlikten sonra da bunların devam edeceğinden kaygılanıyorsanız ve bununla nasıl başa çıkabileceğiniz noktasında tıkanıyorsanız, gelin bunu birlikte çözelim.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Günce TOROSLU Fotoğraf
Uzm.Psk.Günce TOROSLU
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Günce TOROSLU'nun Makale ve Yazıları
► Eyvah Çocuğum Ergenlikte! Psk.Günce TOROSLU
► Eyvah! Çocuğum Tek Uyumuyor! Psk.Şimal AYDIN
► Eyvah Çocuğum Ergen! Psk.Dnş.Sümeyra YAPICI AYDIN
► Eyvah Çocuğum İki Yaşında Psk.Elif TANIL
► Eyvah Çocuğum Porno İzledi! Psk.Nalan EYİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Eyvah Çocuğum Ergenlikte!' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kış Depresyonu Ocak 2019
◊ Ergenlerde Sosyal Anksiyete Aralık 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:47
Top