2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Emdr Nedir?
YAZI #5977 © Yazan Uzm.Hülya GÜMÜŞ | Yayın Eylül 2019
EMDR, Türkçe açılımıyla Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme, sıkça kullanılan bir psikoterapi yaklaşımıdır ve bu güne kadar tüm dünyada milyonlarca kişinin pek çok psikolojik rahatsızlığının başarıyla tedavi edilmesini sağlamıştır. Temel varsayım; ” bu gün yaşanan psikolojik rahatsızlıkların arkasında geçmiş yaşantıların ve travmatik anıların etkileri bulunmaktadır”. EMDR Terapisi ile bu anılar yeniden ele alınır, kişinin kendisi ile ilgili olumsuz inançları, duyguları, bedensel tepkileri ve bu gün onu etkileyen tüm tetikleyicileri keşfedilir. Terapist eşliğinde yeniden işleme ve duyarsızlaştırma gerçekleştirilir. Kişi böylece artık o anılarla ilgili rahatsız olmaz, yeni ve daha sağlıklı bir çerçeveden bakabilir.
Örneğin beynimizin geçmişe dönüp çocukluğumuzu tarayarak utanç verici bir olay bulmasına izin verirsek, çoğumuz hala aynı olumsuz duyguları yaşadığımızı veya o sıradaki düşüncemizin otomatik olarak ortaya çıktığını fark edecektir. Bedenimizdeki çekilmeyi hissederiz. EMDR uygulamasını yönlendiren Adaptif Bilgi İşleme modeline göre bu anı uygun şekilde yeterince işlenmemiştir ve bu otomatik olarak yükselen düşünceler, duygular ve bedensel tepkiler, güncel benzer durumlarda algı ve davranışlarımızı uygunsuz biçimde renklendiriyor olabilir. Otoriteye, gruplara, yeni öğrenme deneyimlerine ya da o anıda öne çıkan şey ne ise ona olumsuz tepki gösterebiliriz. Bunlar sadece şartlanmış tepkiler değildir, bunlar hafızamıza kazınmış tepkilerdir. Bir olay yeterli şekilde işlendiğinde biz olayı hatırlarız, ancak eski duyguları ya da hisleri tekrar hissetmeyiz. Anılarımız tarafından bilgilendiriliriz ama kontrol edilmeyiz.(Shapiro, 2001)

EMDR Terapisi ile çalışılan konular şunlardır;

Öfke sorunları

Kaygı bozuklukları

Panik bozukluklar

Fobi

Bağımlılık

Depresyon

Cinsel istismar

Sınav Kaygısı

Öz güven sorunları

Yas

Travma sonrası stres bozukluğu

İkincil Travma

Göz hareketlerinin iyileştirici etkisi ilk olarak 1979'da Francine Shapiro tarafından keşfedilmiştir, uzun yıllar gerçekleştirilen çalışmalar ile 1987 de cinsel taciz mağdurları, Vietnam gazileri ile ilk çalışma gerçekleştirilmiştir.Olumlu sonuçlar alınmış ve devamında pek çok EMDR çalışması yapılmıştır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 2013 yılında stresi azaltma ve travmatik yaşantıların olumsuz etkilerini azaltmada EMDR Terapisinin kullanımını önermiştir.


EMDR Terapi süreci nasıldır?

Kişiler çoğunlukla travmatik anılarını çalışmak konusunda tedirgindirler. "Ya aslında bilmediğim daha büyük travmalarım ortaya çıkarsa, baş edemezsem " gibi düşüncelere sahiptirler. Terapi süresince bilinç açıktır ve henüz travma çalışılmaya başlamadan önce terapist sizin için " güvenli yer, kaynak geliştirme" yöntemleri ile sizi güçlendirir, olumsuz duygular için bir kalkan hazırlar ve süreç her zaman terapistin kontrolü altındadır.

Neden EMDR Terapisi
Geçmişte yaşadığınız rahatsızlık verici bir olay, yaşandığı şekliyle orada kilitli kalmıştır ve bu günkü algılarınızı etkileyerek sizin şimdiki zamana da eksiklik, güvensizlik, kontrol eksikliği çerçevesinde bakmanıza sebep olur. Olayın yaşandığı anda "ben değersizim, sevilmeye layık değilim, haketmiyorum" inançları geliştirisiniz ve bu inançlar bu gün ve gelecekte sizin tepkilerinizi etkisi altında tutmaya devam eder. Bu olumsuz inançlar EMDR Terapisi ile olumlu inançlara dönüştürülür, anılar yeniden işlenir ve anının size öğretici bilgisi kalır, rahatsız edici etkileri ortadan kalkar. İşte bu gün ve gelecekte sağlıklı tepkiler vermek, kendinizle ilgili olumlu inançlara sahip olmak için faydası kanıtlanmış bir terapi yöntemi olan EMDR pek çok insana olduğu gibi size de yardımcı olabilir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hülya GÜMÜŞ Fotoğraf
Uzm.Hülya GÜMÜŞ
Ankara
Uzman Sosyal Hizmet Uzmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Hülya GÜMÜŞ'ün Makale ve Yazıları
► Emdr Terapisi - Emdr Nedir? Psk.Dnş.Serkan YILDIRIM
► Emdr Nedir? Psk.Ezgi SÖNMEZ
► Emdr Nedir Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Emdr Nedir? Psk.Ayza SEKİZKARDEŞ
► Emdr Nedir? Psk.Dnş.Sezen SALİHOĞLU
► Emdr Nedir? Psk.Dnş.Gülsen MURAT TAŞYÜREK
► Emdr Nedir Psk.Zeynep KAYA
► Emdr Nedir? Psk.Sündüz ATAY
► Emdr Nedir? Psk.Hatice ÇETİNKAYA ŞAHİN
► Emdr Nedir? Psk.Belma ZİREKOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Emdr Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:27
Top