2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Savant Sendromu ve Asperger Sendromu İlişkisi
YAZI #5980 © Yazan Veysi ÇEÇEN | Yayın Eylül 2019
Savant sendromu ?

~Savant Sendromu olağanüstü becerilerin ve muazzam hafızanın, gelişimsel bir yetersizlikten veya bir başka merkezi sinir sistemi hastalığı veya rahatsızlığından kaynaklanan daha temel bir beyin fonksiyonunun üst üste binmesi durumudur.

~Savant Sendromu, otizmli olan bireyler dahil olmak üzere çeşitli gelişimsel bozukluğu olan kişilerin, genel kısıtlamalarla belirgin şekilde çelişkili bir karşıtlığa zıtlık yaratacak derecede şaşırtıcı bir yetenek, parlaklık veya kabiliyet taşıyan yeteneklere sahip olmaları durumudur.

~ Durum doğuştan (genetik veya doğuştan) olabilir veya daha sonra çocuklukta veya yetişkinlerde de edinilebilir.

~Savant becerileri, otistik bozukluk veya zihinsel gerilik veya beyin hasarı veya doğum öncesi (doğum öncesi) sırasında (doğum öncesi) veya doğum sonrası (doğum sonrası) veya diğer doğum öncesi veya sonrasında ortaya çıkan çeşitli gelişimsel farklılıktır.

Savant sendromu ne kadar yaygındır?

~Savant sendromu erkeklerde kadınlardan dört ila altı kat daha sık görülür.

~Otizmli olan 10 kişiden yaklaşık 1'inde bazı olağandışı yetenekleri vardır.

~Savant sendromlu kişilerin yaklaşık% 75'inin otistik bozukluğa sahip olduğu ve diğer % 25'inin de bir başka gelişimsel zihinsel gerilik veya beyin hasarı veya başka gereksinimleri olduğu ortaya çıktı.

Önemli Not:
Tüm savant sendromuna sahip bireyler otizmli değildir ve bütün otizmlilerde savant değildir.

Savant becerilerinin kapsamı nedir?

~Savant becerileri, çeşitli yetenekler üzerinde var olur.

~En yaygın savant yeteneklerine kıymık becerileri denir.

~Yetenekli savantlar, müzikal, sanatsal, matematiksel veya diğer özel becerilerin, genellikle tek bir uzmanlık alanı içinde daha belirgin ve çok iyi bilen ve genel engellerine bakıldığında çok göze çarpan kişilerdir.

Tipik savant becerileri nelerdir?

~ müzik, sanat, yıldırım hesaplama veya diğer matematiksel beceriler, takvim hesaplama ve mekanik / mekansal becerilerle sınırlı kaldığı yeteneklerde olağandışı başarıları vardır.

~İlginç bir şekilde, takvim hesaplama yetenekleri vardır.

~Müzik genellikle en yaygın ustalık becerileridir.

~Müzikal performans yetenekleri baskındır, ancak olağanüstü beste becerileri de çoğu zaman performans yeteneğiyle bağlantılı olarak belgelenmiştir.

~ Örneğin, karmaşık makineler veya motorlar inşa etme veya tamir etme ya da karmaşık harita ve rota ezberleme ya da sadece görselleştirmeden kesin doğrulukla mesafeleri hesaplayabilme gibi uzamsal beceriler gibi mekanik yetenekler ortaya çıkar, ancak daha az görülen yetenekleri arasındadır.

~ Çok dilli edinim yeteneği veya diğer olağandışı dil becerileri, koku veya dokunuşta mükemmel yeteneklere sahip olabiliyorlar.

~duyusal ayrımcılık, mükemmel zaman değerlendirmesi veya nörofizyoloji, istatistik gibi belirli alanlarda olağanüstü yetenekleri olabiliyor.

~savant sendromu olan her insanda tek başına bir yetenek olabileceği gibi bazı durumlarda çoklu becerilere de ortaya çıkabilmektedir.

Asperger Sendromu ?

~Asperger sendromu "yüksek işleyen" otizmli insanları tanımlamak için sıklıkla kullanılmaktadır.

~Asperger sendromu semptomları olan kişilerin çoğu, güçlü bir sözel beceri ve sosyal iletişimde önemli zorluklarla normal zekanın üstünde veya üzerindedir.

~Asperger sendromu olan birçok insanda önemli duyusal zorluklar vardır.

~“Küçük Profesör” sendromu olarak adlandırılan çoğu klinisyen Asperger'in bozukluğunu Yaygın Gelişimsel Bozukluklar ve Otistik Bozukluklar spektrumunun en yüksek işleyişine sahip kişiler olarak kabul eder.

~Otistik Bozukluk ve Asperger'in ortak birçok özelliği paylaşmasına rağmen, dağınık dağılıma rağmen Asperger'in sık sık ortalamasının üzerinde ortalamasının üzerinde olduğu gibi bazı özgün belirtiler ve semptomlar vardır.

~doğa bilimlerine olağandışı ilgi ve yetenek, karmaşık hesaplamalar, bilgisayar programlama veya kapsamlı ve geniş olabilen diğer uzmanlık alanları.

~benzer veya ilişkili özelliklerin güçlü aile geçmişine sahip işaretli genetik kökler; gecikmiş olmaktan ziyade erken dil ve kelime tanıma becerileri.

~zayıf motor koordinasyonu; ve genellikle Otizmli kişilerde görülenden daha yüksek bir sosyal işlevsellik düzeyi, ancak yine de olağandışı, kendine özgü ve naif sosyal etkileşimler.

~ Asperger’in insanlarında, kesinlikle% 10’u kadar yüksek olan, savant becerileri oldukça belirgindir ve genellikle Asperger’in insanlarını ön plana çıkaran uzmanlık becerileridir.

Kaynakça:

Down, J. L. (1987). On some of the mental affections of childhood and youth. London: Churchill.

Treffert, D. A. (1988). The idiot savant: A review of the syndrome. American Journal of Psychiatry, 145(5), 563-572.

Treffert, D. A. (1989). Extraordinary people: Understanding Savant Syndrome. Lincoln, NE: iUniverse.com.

https://www.agnesian.com/page/savant-syndrome-faqs

Veysi ÇEÇEN
Özel Eğitim Alan Öğretmeni
     6 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Veysi ÇEÇEN
Mardin (Online hizmet de veriyor)
Özel Eğitim Uzmanı
TavsiyeEdiyorum.com ÜyesiTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Veysi ÇEÇEN'in Makale ve Yazıları
► Asperger Sendromu Psk.Fatih UĞUR
► Asperger Sendromu Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
► Asperger Sendromu Erdi KANBAŞ
► Asperger Sendromu Nedir ? Psk.Benan ŞAHİNBAŞ
► 5 Soruda Asperger Sendromu Psk.Nurefşan YALÇIN
► 2 Yaş Sendromu Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
► 2 Yaş Sendromu Psk.Burçak ERİTMEN YEŞİLTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Savant Sendromu ve Asperger Sendromu İlişkisi' başlığıyla benzeşen toplam 40 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Otizmi Erken Fark Edelim ! Aralık 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:01
Top