2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Oyun Terapisi
YAZI #6038 © Yazan Psk.Dnş.Ayşegül TETİK | Yayın Kasım 2019
Oyun terapisi nedir?
Oyun terapisini anlayabilmek için öncelikle oyunun çocuk için önemini anlamak gerekir. Oyun, çocukların hayata uyum sağlayabilmesi için büyüklerin yaptığı işlerin birer taklididir. Evcilik oyunu aile hayatını, doktorculuk, öğretmencilik meslek hayatını öğreten oyunlardır. Oyun sayesinde çocuklarda beceri gelişimi desteklenir. Kaba ve ince motor kaslar gelişir. Oyunda yaşanan deneyimler sayesinde bilişsel gelişim sağlanır. En önemlisi de çocuk ihtiyaçlarını oyun yoluyla ifade eder. Sevilme ve ilgi ihtiyacı olan çocuk oyunda bebek rolünü alabilir. Oyun çocuk için hayatı önem taşır.
Çocuklar da büyükler gibi sıkıntı yaşadıkları durumlarda bununla baş edebilmek için terapiye ihtiyaç duyar. Ancak çocuklar yaşadıkları problemleri büyükler gibi konuşarak anlatamazlar. Çocukların kendini en iyi ifade şekli OYUN'dur. Oyunlarda aldıkları rol, oyuncaklara yüklenilen anlam, oyun arkadaşı olarak seçtiği kişiler hepsinin ayrı manası vardır. Çocuklar iyi gözlemlendiği zaman aileler de fark edebilir ancak bu her zaman mümkün olmuyor.
Oyun terapisi hangi yaş grubu için uygundur?
Simgesel oyuna yani 'mış gibi oyunlara' başlanılan 2 yaştan itibaren çocuklarla oyun terapisi yapılabilir. Soyut işlemler döneminin başladığı ergenlik dönemine kadar oyun terapisi yapılır. Genel anlamda bir yas aralığı söyleyecek olursak 2-10 yaş arası çocuklar için uygundur.
Oyun terapisi hangi durumlarda kullanılır?
-Boşanma sonrası yeni duruma uyum sağlayabilmek için
-Ölüm, kayıp ve yas yaşayan çocuklar için
-Kardeş kıskançlığı yaşayan çocuklar için
-İhmal ve istismar (fiziksel, duygusal ve cinsel) yaşayan çocuklar
-Evlat edinilen ya da alınan, koruyucu aile ile yaşayan çocuklar için
-Uyum sıkıntısı yasayan çocuklar
-Uyku, yemek ve tuvalet sorunları yaşayan çocuklar
-Özgüven ve sosyal beceri sorunları
-Aşırı çekingenlik, içekapanıklık
-Saldırgan davranışlar
-Fiziksel neden olmayan baş ağrıları, mide bulantıları
-Zorbalığa maruz kalan ya da zorbalık yapan çocuklar
Oyun terapisine aileler katılabilir mi?
Anne- baba olmak yaşayarak öğrenilen bir durum. Bazen çocuğumuzla kurulan ilişkiler yanlış ve eksik olabiliyor. Terapist böyle birşey fark ettiğinde aileleri de oyuna dahil edilebilir. Hatta çocukla sıkı ilişki içerisinde olan dede ve nineler de oyuna dahil olabilir.
Oyun terapisi ne kadar sürer?
Oyun terapisinde bir seans 45-50 dakikadır. Haftada 1 ya da 2 kere olabilir. Süreç ise sorunun derinliğine göre değişmektedir. Bir sorun yaşandığında ne kadar erken terapiye başlanırsa sonuç da o kadar erken alınır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ayşegül TETİK Fotoğraf
Psk.Dnş.Ayşegül TETİK
Antalya (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Ayşegül TETİK'in Makaleleri
► Çocuklarda Oyun Kavramı ve Oyun Terapisi Psk.İlayda ÇEVİRİCİ YENİGÜN
► Oyun Terapisi Psk.Bahattin MOLLAMAHMUTOĞLU
► Oyun Terapisi Psk.Elif AKSOY SİNCİ
► Oyun Terapisi Psk.Emel GÜLER
► Oyun Terapisi Psk.Umut ÇİÇEK
► Oyun Terapisi Psk.Yaprak Betül BİNİCİ
► Oyun Terapisi Pdg.Tuğba KOÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Oyun Terapisi' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:19
Top